Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Polícia spustí plne automatizovaný objednávací systém pre cudzincov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Počet žiadostí o pobyt vzrástol v priemere o 30 percent ročne. Nové opatrenia majú zefektívniť a urýchliť vybavovací proces.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Polícia plánuje v priebehu niekoľkých týždňov spustiť plne automatizovaný objednávací systém pre cudzincov. Novinkou bude voľba termínu a elektronické vypĺňanie žiadosti bez potreby manuálneho nahrávania. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová.

"Podstatou bude nielen objednanie na konkrétny dátum a termín, ale taktiež možnosť elektronického vypĺňania žiadosti, aby už priamo na pracovisku cudzineckej polície nemusela byť manuálne nahrávaná policajtom," informoval na sociálnej sieti riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia PZ Ladislav Csémi.

V štádiu riešenia je podľa Bárdyovej tiež návrh vytvorenia miest pre civilných zamestnancov. "Civilní zamestnanci by prebrali kompetencie pri plnení úloh v administratívnej oblasti a takzvané obslužné činnosti, ako aj poskytovanie informácií cudzincom prichádzajúcim na stránkové pracovisko, čo by zároveň napomohlo policajtom vykonávať odborné rozhodovacie úkony," načrtla.

Počet žiadostí o pobyt vzrástol v priemere o 30 percent ročne. Nové opatrenia majú zefektívniť a urýchliť vybavovací proces. „Budeme sa naďalej zameriavať aj na túto výraznú oblasť policajnej agendy, keďže nejde výlučne o ekonomické, hospodárske a spoločenské otázky, ale primárne o zabezpečenie princípov riadenej migrácie, boj proti nelegálnej migrácii a bezpečnosť nás všetkých," povedala hovorkyňa.

V súvislosti s nárastom žiadostí už polícia podnikla viacero krokov. Medzi nimi napríklad rekonštrukcie viacerých oddelení, spustenie takzvaného celoslovenského spracovateľského centra v Košiciach i zavedenie systému personálnej výpomoci policajtmi podľa zaťaženosti. Pripravuje tiež celoslovenské klientské centrum pre občanov Európskej únie zamestnávateľov, zamestnancov, lektorov a výskumníkov.