Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia

Ruské drony udreli v Mykolajive, poškodili hotel aj infraštruktúru

Ukrajinský vojak sedí v obrnenom vozidle. Foto: TASR/AP

Ruský útok viedol k vzniku požiaru hotela, ktorý sa neskôr podarilo uhasiť, oznámil Kim.

Kyjev 28. apríla (TASR) - Ruské drony v noci na nedeľu udreli na juhoukrajinské mesto Mykolajiv, čo spôsobilo vážne poškodenie na miestnom hoteli a na energetickej infraštruktúre. Informoval o tom gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. TASR píše podľa správy agentúry AP.

Ruský útok viedol k vzniku požiaru hotela, ktorý sa neskôr podarilo uhasiť, oznámil Kim. Z Mykolajivu hlásil aj poškodenie infraštruktúry, ktorá produkuje teplo. Podľa neho nedošlo k žiadnym obetiam.

Podľa ukrajinských médií išlo o hotel, ktorý jeho majitelia nedávno zrekonštruovali po ruskom útoku z roku 2022. Úrady tiež spresnili, že k zásahu došlo v historickej časti centra mesta, pričom v okolí sa nenachádza žiadne vojenské zariadenie.

Ruská štátna agentúra RIA, na ktorú sa odvoláva AP, tvrdila, že útok na Mykolajiv cielil na lodenicu, kde sa montujú námorné bezpilotné lietadlá, a na hotel, v ktorom boli ubytovaní "anglicky hovoriaci žoldnieri" bojujúci za Kyjev.

RIA vo svojej správe citovala Sergeja Lebedeva, ktorého označila za koordinátora miestnych proruských partizánov. Jeho tvrdenia nebolo možné bezprostredne overiť.

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu ráno hlásilo, že jeho sily v noci zostrelili 17 ukrajinských dronov nad štyrmi oblasťami na juhozápade Ruska. Tri bezpilotné lietadlá zachytili neďaleko skladu ropy v Kalužskej oblasti, približne 230 kilometrov severne od ukrajinskej hranice. Bezprostredne neboli známe žiadne správy o obetiach alebo škodách.

Podľa ukrajinských predstaviteľov si ruské sobotňajšie a nočné ostreľovanie vyžiadalo najmenej sedem zranených civilistov. V Doneckej a Charkovskej oblasti prebiehajú posledné týždne intenzívne boje, keďže sa ruské sily snažia o územné zisky pozdĺž vyše 1000-kilometrov dlhej frontovej línie, doplnila AP s tým, že nedostatok munície čoraz viac obmedzuje obranu Ukrajiny.

Ruská armáda "pravdepodobne dosiahne v nadchádzajúcich týždňoch významné úspechy", uviedol vo svojom najnovšom hodnotení americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) so sídlom vo Washingtone. Kyjev podľa neho zatiaľ čaká na príchod balíku vojenskej pomoci, ktorý nedávno schválili Spojené štáty.

ISW poznamenal, že Rusi majú možnosť napredovať v okolí Avdijivky, východoukrajinského mesta, ktoré dobyli koncom februára po dlhých bojoch, a ohrozovať neďaleký Časiv Jar. Jeho prípadné dobytie by poskytlo silám Moskvy kontrolu nad vrcholom kopca, z ktorého môžu útočiť na ďalšie kľúčové mestá, tvoriace základ ukrajinskej defenzívy na východe. Žiadna z týchto snáh Rusov však pravdepodobne nespôsobí kolaps ukrajinských obranných línií, dodal americký inštitút.