Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia

Severná Kórea uskutočnila test superveľkej hlavice pre riadenú strelu

Na snímke, ktorú v sobotu 20. apríla 2024 poskytla severokórejská vláda, raketa, ktorú štátne médiá nazývajú "strategická strela s plochou dráhou letu Hwasal-1 Ra-3", je odpálená z transportného odpaľovacieho zariadenia v Severnej Kórei v piatok 19. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Kim Čong-un v januári pohrozil Južnej Kórei vojnou, ak čo i len o tisícinu milimetra naruší hranice KĽDR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Soul 20. apríla (TASR) - Severná Kórea uskutočnila test "superveľkej hlavice" určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"KĽDR vykonala silový test superveľkej hlavice navrhnutej pre strategickú riadenú strelu 'Hwasal-1 Ra-3'," uviedla severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA.

Severná Kórea tiež v piatok popoludní vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori (ako sa v Kórei nazýva Žlté more), uviedla KCNA. Bez uvedenia ďalších podrobností informovala, že prostredníctvom testu "bol dosiahnutý určitý cieľ". Dodala len, že testy "nemali nič spoločné s okolitou situáciou".

Severná Kórea začiatkom apríla oznámila, že otestovala nadzvukovú raketu so stredným až dlhým doletom, pričom na skúške bol prítomný aj severokórejský vodca Kim Čong-un.

Napriek tomu, že Pchjongjang je od svojho druhého jadrového testu v roku 2009 pod množstvom medzinárodných sankcií, rozvoj jeho jadrových a zbrojných programov vytrvalo pokračuje.

Kim Čong-un v januári pohrozil Južnej Kórei vojnou, ak "čo i len o tisícinu milimetra" naruší hranice KĽDR. Dodal, že jeho krajina nebude rešpektovať severnú rozhraničovaciu líniu (NLL), ktorá je de facto štátnou hranicou medzi oboma Kóreami.