Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Päť militantov prišlo o život v Somálsku po zásahu vládnych síl

Ilustračná snímka. Foto: TASR AP

Aš-Šabáb, ktorý je prepojený s teroristickou sieťou al-Káida, chce v Somálsku založiť islamistický štát.

Mogadišo 20. januára (TASR) - Päť militantov z islamistickej teroristickej organizácie aš-Šabáb prišlo o život počas nedeľňajšieho útoku na juhu Somálska, informovala v pondelok agentúra DPA.

Boje medzi militantmi a vládnymi jednotkami v regióne Shabeellaha Hoose na juhu krajiny sa začali v nedeľu večer. Hovorca somálskej vlády Ismael Mukhtar Omar uviedol, že zrážky si na strane vládnych síl a civilistov nevyžiadali obete. Organizácia aš-Šabáb však prostredníctvom rozhlasovej stanice Radio Andalus tvrdila, že zabila desať vojakov.

Aš-Šabáb, ktorý je prepojený s teroristickou sieťou al-Káida, chce v Somálsku založiť islamistický štát. Skupina pravidelne podniká útoky na vládne budovy a vojenské objekty, ale aj na hotely a reštaurácie.

V sobotu si útok autom naloženým výbušninami v oblasti juhozápadne od somálskej metropoly Mogadišo vyžiadal sedem mŕtvych a viacero zranených. Traja Američania prišli o život 5. januára pri útoku na americkú vojenskú základňu v Keni, z ktorého podozrievajú aš-Šabáb.

Spojené štáty podporujú somálsku armádu a jednotky Africkej únie v Somálsku (AMISOM) v boji proti organizácii aš-Šabáb. V roku 2011 sa ju podarilo vytlačiť z veľkej časti hlavného mesta Mogadišo a odvtedy prišla aj o viacero svojich bášt.