Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Trump varoval Severnú Kóreu pred nepriateľským prístupom

Na snímke americký prezident Donald Trump, archívna foto. Foto: TASR/AP

Rokovania o severokórejskom jadrovom programe sú v slepej uličke od februára 2019, keď sa Trump a Kim Čong-un stretli vo vietnamskom Hanoji.

Washington 8. decembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump v nedeľu upozornil, že Severná Kórea môže v dôsledku nepriateľského prístupu voči Spojeným štátom prísť o "všetko". Informovala o tom agentúra AFP a pripomenula, že Pchjongjang v sobotu uskutočnil dôležitý raketový test.

Severokórejský vodca Kim Čong-un môže podľa Trumpa stratiť všetko, ak sa zachová nepriateľsky. "Podpísal so mnou v Singapure dohodu o denuklearizácii," uviedol Trump na Twitteri a dodal, že Kim Čong-un nechce porušiť priateľstvo s prezidentom Spojených štátov alebo zasahovať do amerických prezidentských volieb v novembri 2020.

Severná Kórea v sobotu potvrdila "veľmi dôležitý test" odpaľovacích zariadení pre rakety dlhého doletu a takisto oznámila, že rozhovory o denuklearizácii so Spojenými štátmi už nepokračujú. Kim Čong-un a Trump podpísali v júni 2018 na summite v Singapure komplexnú dohodu. Jej súčasťou je súbor vzájomných záväzkov v oblasti budovania nových bilaterálnych vzťahov, spoločné úsilie o dosiahnutie trvalého mieru na Kórejskom polostrove, ako aj spolupráca na "úplnej denuklearizácii" polostrova.

Rokovania o severokórejskom jadrovom programe sú však v slepej uličke od februára 2019, keď sa Trump a Kim Čong-un stretli vo vietnamskom Hanoji. Ich summit sa skončil bez dosiahnutia očakávanej dohody, lebo Severná Kórea žiadala stiahnutie amerických sankcií výmenou za denuklearizáciu, čo Trump nebol ochotný spraviť.

OSN zakázala Pchjongjangu akékoľvek testy raketových technológií dlhého doletu.