Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Zomrel jeden z posledných Židov, ktorí prežili tábory smrti

Na snímke bývalý nacistický koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau v Osvienčime, archívna foto. Foto: TASR/AP

Piero Terracina najprv unikol nemeckým okupačným jednotkám v Ríme a podarilo sa mu ukryť spolu s jeho rodinou. O rok neskôr ich však zatkli a previezli do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau.

Rím 8. decembra (TASR) - Vo veku 91 rokov zomrel v nedeľu Piero Terracina, jeden z posledných členov talianskej židovskej komunity, ktorí boli počas druhej svetovej vojny deportovaní do nacistických koncentračných táborov. Informovala o tom agentúra AP.

Terracina v roku 1943 unikol nemeckým okupačným jednotkám v Ríme a podarilo sa mu ukryť spolu s jeho rodinou. O rok neskôr ho však zatkli a spolu s rodinou ho previezli do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Jeho rodičia, traja súrodenci a ďalší členovia rodiny v tábore zahynuli.

Predsedníčka zväzu talianskych židovských obcí (UCEI) Noemi Di Segniová Terracinu označila za "ozajstné svetlo v týchto temných časoch", ktoré sú podľa nej poznačené slovami nenávisti a popieraním holokaustu.

Koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau bol nacistami vybudovaný po okupácii Poľska počas druhej svetovej vojny. Stal sa jedným zo symbolom genocídy šiestich miliónov Židov, pričom milión z nich zahynul v rokoch 1940-45 práve v tomto tábore.