Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia NHL

Koch si odbil premiéru za Arizonu a dostal desaťminútový trest

Na archívnej snímke Patrik Koch. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Montreal s Jurajom Slafkovským prehral na ľade Caroliny 1:4, za ktorú chytal po vyše piatich mesiacoch Frederik Andersen.

New York 8. marca (TASR) - Slovenský hokejista Patrik Koch si v noci na piatok odbil premiéru v zámorskej NHL. Vo štvrtok ho povolala Arizona, ktorá prehrala s Minnesotou 2:5. V akcii boli dokopy štyria Slováci a ani jeden z nich sa nezapísal do kanadského bodovania. Kapitán Edmontonu Connor McDavid sa ako tretí hráč v tejto sezóne dostal na métu 100 bodov. Hetriky zaznamenal Timo Meier (New Jersey) a Filip Forsberg (Nashville). V Bostone si zaspomínali na triumf v Stanley Cupe 2011.

Minnesota vsietila štyri góly v záverečnom dejstve a pomohlo jej aj 23 zákrokov brankára Marca-Andreho Fleuryho. Jeho nórsky spoluhráč Mats Zuccarello mal zas tri asistencie a bol aj pri víťaznom góle Joela Erikssona Eka v 48. minúte. Wild viedli po dvoch tretinách 1:0, lenže domáci v prvej dvojminútovke záverečnej časti strelili dva góly v priebehu siedmich sekúnd (Clayton Keller, Michael Carcone) a dostali sa do vedenia. To im však vydržalo len necelú minútu, keď obranca Zach Bogosian vyrovnal na 2:2 a skóroval po 23 zápasoch. Po rozdielovom zásahu Erikssona Eka poistili hostia víťazstvo ešte dvakrát po prázdnej bránky. "Potrebovali sme dva body a je fajn, že sme ich získali. 'Flower' chytal skvele a veľkou mierou sa o víťazstvo zaslúžil aj 'Zucc'," povedal pre nhl.com tréner "divochov" John Hynes. Minnesota stráca na play off sedem bodov. Skóre zápasu otvoril Kirill Kaprizov, ktorý dal šesť gólov v predošlých šiestich dueloch a v tretej sezóne za sebou sa dostal na métu 30 gólov. V histórii Wild to pred ním dokázali len Marián Gáborík (2005/06 až 2007/08) a Brian Rolston (2005/06 až 2007/08).

Koch nastúpil ako siedmy obranca Coyotes a odohral 9:20 minúty. Mal jednu strelu na bránku, štyri hity a dostal desaťminútový trest za účasť v hromadnej šarvátke na konci duelu, keď sa pobil s Jacobom Lucchinim. Dvadsaťsedemročný Koch sa stal 97. slovenským hráčom so štartom v profilige. V systéme Arizony je aj jeho krajan a útočník Miloš Kelemen, ktorý v tomto ročníku NHL odohral desať zápasov a pripísal si asistenciu. Momentálne je na farme v AHL v tíme Tucson Roadrunners. Kocha povolalo vedenie "kojotov" po tom, ako vymenilo Troya Stechera do Edmontonu a miesto v obrane sa uvoľnilo aj preto, že nenastúpil Matt Dumba. Ten bol spoločne s útočníkom Jasonom Zuckerom voľný hráč, klub ich šetril z dôvodu možnej výmeny. Uzávierka prestupov je v piatok.

Montreal s Jurajom Slafkovským prehral na ľade Caroliny 1:4, za ktorú chytal po vyše piatich mesiacoch Frederik Andersen. Dán vynechal 50 zápasov pre problémy so zrážaním krvi. "Nikdy neviete predpovedať čo sa môže stať. Som rád, že som späť, že som znova s chlapcami a samozrejme mám radosť z víťazstva," povedal 34-ročný brankár. Dvoma gólmi prispel k víťazstvu "Canes" obranca Brady Skjei. Slafkovský nebodoval v siedmom z predošlých ôsmich stretnutí – zápas ukončil s dvoma mínuskami, jednou strelou na bránku, a dvoma hitmi. Na ľade strávil 18:30 minúty. Jediný gól Canadiens strelil Joshua Roy, ktorý v 6. minúte otvoril skóre duelu. Montreal prehral osem z posledných desiatich zápasov, nestačilo ani 35 zákrokov Sama Montembeaulta.

Šimon Nemec sa po jednom stretnutí strávenom na tribúne vrátil do akcie, keď jeho New Jersey vyhralo nad St. Louis 4:1. Pod taktovkou nového trénera Travisa Greena, pre ktorého to bolo prvé víťazstvo s Devils, bol v tretej obrannej dvojici s Lukom Hughesom. Na triumfe mal výrazný podiel Timo Meier, ktorý zaznamenal čistý hetrik a pridal aj asistenciu. Devils ukončili trojzápasovú sériu prehier a ešte živia šance na play off. "Máme lepší pocit po víťaznom zápase, to je jasné. Musíme pracovať na svojej hre a stále sa zlepšovať. Do konca je ešte 19 zápasov, stále sa môžeme dostať do bojov o Stanley Cup a budeme sa o to pokúšať," povedal Meier, ktorý zaznamenal piaty hetrik v kariére, ale prvý v drese New Jersey. Nemec bol na ľade 17:34 minúty, mal mínusku a raz vystreli na bránku. Na zápas nenastúpil skúsený útočník Tyler Toffoli, ktorého Devils šetrili z dôvodu možnej výmeny.

Tréner New Jersey Devils Travis Green počas zápasu v tretej tretine hokejového zápasu tímu NHL proti St. Louis Blues vo štvrtok 7. marca 2024 v Newarku, N.J.
Foto: TASR/AP


Tampa Bay s Erikom Černákom v zostave prehrala na domácom ľade s Calgary 3:6. Jegor Šarangovič z tímu hostí mal kariérové maximum so štyrmi bodmi (2+2) a prispel k šiestemu triumfu "plameňov" v uplynulých siedmich dueloch. Tampa zas vyhrala len jeden z predošlých šiestich domácich duelov. Černák bol na ľade 17:40 minúty, rozdal jeden hit a obdržal dvojminútový trest za držanie. Lightning v priebehu duelu informovali, že získali Anthonyho Duclaira zo San Jose. "Hral som s ním v Ottawe, je to skvelý hráč. Práve som sa o výmene dozvedel," povedal útočník "bleskov" Nick Paul. V drese Calgary chýbal Martin Pospíšil, ktorý si odpykal prvý diel z trojzápasového dištancu za faul na Vincea Dunna zo Seattlu.

Jeremy Swayman zaznamenal 28 úspešných zákrokov a pomohol Bostonu k víťazstvu 4:1 nad Torontom. O góly sa postarali David Pastrňák, Trent Frederic, Morgan Geekie a Brandon Carlo. Brad Marchand a Jake DeBrusk mali po dve asistencie. Bruins vyhrali tri z predošlých piatich duelov. Za Toronto sa presadil len Mitchell Marner, Joseph Woll chytil 22 striel. Bruins si pred zápasom zaspomínali na zisk Stanley Cupu v roku 2011. K triumfu doviedol Boston ako kapitán Zdeno Chára, ktorý nechýbal na ceremónii.

Edmonton neuspel v Columbuse, keď nezvládol najmä prvú tretinu (0:3) a napokon prehral 2:4. Daniil Tarasov chytil 29 striel a pomohol Blue Jackets k tretiemu víťazstvu z predošlých štyroch zápasov. Connor McDavid zaznamenal asistenciu a ako tretí hráč v tejto sezóne sa dostal na métu 100 bodov. Do streleckej listiny sa opäť zapísal Alex Nylander, ktorý strelil za Columbus päť gólov v siedmich zápasoch po výmene z Pittsburghu.

Nashville zdolal Buffalo 4:2 a bodoval v desiatom dueli za sebou. Veľkou mierou sa o úspech Predators podpísal Filip Forsberg, ktorý zaznamenal deviaty hetrik v kariére. Juuse Saros chytil 26 striel a Gustav Nyquist mal tri asistencie. Obranca Bowen Byram strelil v premiére za Sabres gól a pridal aj asistenciu. Buffalo ho získalo z Colorada výmenou za Caseyho Mittelstadta.

Garnet Hathaway rozhodol 22 sekúnd pred koncom o víťazstve Philadelphie na ľade Floridy 2:1. Panthers prehrali prvýkrát po šiestich zápasoch, neúspešnú premiéru po výmene z Ottawy absolvoval v ich drese Vladimir Tarasenko, ktorý nastúpil v prvom útoku, na ľade bol cez 15 minút a na brankára Samuela Erssona (29 zákrokov) vyslal dve strely.

Washington vyhral v Pittsburghu 6:0, keď v bránke žiaril Charlie Lindgren. Ten zlikvidoval 39 striel a zaznamenal štvrtý shutout v sezóne. Pôvodne Lindgren nemal chytať, ale do bránky išiel po tom, čo pre chorobu nemohol nastúpiť Darcy Kuemper. Skóroval aj Alexander Ovečkin, ktorý strelil svoj 840. gól v NHL.

Obhajca titulu Vegas nestačil doma na Vancouver a prehral štvrtý duel za sebou. Canucks vyhrali 3:1, góly si podelili Quinn Hughes, Phillip Di Giuseppe a Conor Garland. Thatcher Demko chytil 27 striel a pomohol tímu k tretiemu víťazstvu za sebou.

Kevin Fiala rozhodol o víťazstve Los Angeles nad Ottawou 4:3 po predĺžení, keď bekhendom z otočky prekonal Joonasa Korpisala. Senators prehraili šiesty zápas v rade. Prvý gól v NHL strelil švédsky obranca "kráľov" Jacob Moverare.

New York Islanders vyhrali v San Jose 7:2 a natiahli úspešnú sériu na päť víťazstiev. Gól a dve asistencie zaznamenal Bo Horvat, Brock Nelson nazbieral tri asistencie. Sharks prehrali deviaty duel za sebou.




NHL - sumáre:



Boston Bruins - Toronto Maple Leafs 4:1 (1:0, 3:1, 0:0)

Góly: 6. Pastrňák (DeBrusk, Marchand), 25. Frederic, 38. Geekie (Shattenkirk, Zacha), 39. Carlo (Marchand, DeBrusk) - 28. Marner (Liljegren). Brankári: Swayman - Woll, strely na bránku: 26:29.



Carolina Hurricanes - Montreal Canadiens 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)

Góly: 14. Skjei (Svečnikov, Nečas), 40. Noesen (Chatfield, Drury), 56. Skjei (Pesce, Aho), 59. Svečnikov (Teräväinen) - 6. Roy (Newhook). Brankári: Andersen - Montembeault, strely na bránku: 39:25.



Columbus Blue Jackets - Edmonton Oilers 4:2 (3:0, 0:1, 1:1)

Góly: 7. Olivier (Kuraly, Danforth), 15. Nylander (Sillinger), 16. Voronkov, 60. Roslovic (Texier, Gudbranson) - 22. Hyman (McDavid, Draisaitl), 53. Perry (Kane, Nurse). Brankári: Tarasov - Pickard, strely na bránku: 34:31.



Florida Panthers - Philadelphia Flyers 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)

Góly: 28. Forsling (Ekblad, Lundell) - 21. Poehling (York, Sanheim), 60. Hathaway (Staal, Cates). Brankári: Bobrovskij - Ersson, strely na bránku: 30:26.



New Jersey Devils - St. Louis Blues 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)

Góly: 14. Meier (Hischier, J. Hughes), 17. Meier (Palát, Marino), 37. Meier (Palát, Hischier), 60. Haula (Meier) - 30. Saad (Perunovich, Scandella). Brankári: Daws - Binnington, strely na bránku: 33:24.



Pittsburgh Penguins - Washington Capitals 0:6 (0:1, 0:4, 0:1)

Góly: 2. Wilson (Malenstyn), 21. Ovečkin (Strome, Wilson), 24. Jensen (Malenstyn), 29. Lapierre (van Riemsdyk, Ovečkin), 37. Mirošničenko (Strome, Milano), 43. Milano (Alexejev, Strome). Brankári: Jarry (29. Nedeljkovic) - Lindgren, strely na bránku: 39:29.



Tampa Bay Lightning - Calgary Flames 3:6 (1:1, 1:3, 1:2)

Góly: 15. Sheary (Paul, Hedman), 33. Cirelli (Stamkos, Kučerov), 55. Eyssimont (Sheary, Paul) - 12. Hunt (Šarangovič), 27. Šarangovič (Huberdeau, Weegar), 29. Šarangovič (Coronato), 30. Pelletier (Kuzmenko, Hanley), 47. Coleman (Šarangovič, Huberdeau), 53. Mangiapane (Backlund, Weegar). Brankári: Vasilevskij - Markström, strely na bránku: 22:24.



Nashville Predators - Buffalo Sabres 4:2 (2:1, 0:0, 2:1)

Góly: 4. Forsberg (Josi, Nyquist), 17. Evangelista (Jankowski, Novak), 42. Forsberg (Nyquist, O'Reilly), 47. Forsberg (Lauzon, Nyquist) - 5. Byram (Dahlin, Krebs), 53. Power (Byram). Brankári: Saros - Comrie, strely na bránku: 24:28.



Arizona Coyotes - Minnesota Wild 2:5 (0:0, 0:1, 2:4)

Góly: 42. Keller (Hayton, Schmaltz), 42. Carcone (O'Brien, McBain) - 22. Kaprizov (Zuccarello, Faber), 42. Bogosian (Hartman, Zuccarello), 48. Eriksson Ek (Zuccarello), 59. Faber (Eriksson Ek, Hartman), 60. Dewar (Brodin, Beckman). Brankári: Vejmelka - Fleury, strely na bránku: 25:28.



Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks 1:3 (0:2, 1:1, 0:0)

Góly: 24. Amadio (Pietrangelo, Roy) - 7. Hughes (Pettersson, Boeser), 7. Di Giuseppe (Höglander, Juulsen), 36. Garland (Lindholm). Brankári: Hill - Demko, strely na bránku: 28:35.



Los Angeles Kings - Ottawa Senators 4:3 pp (0:1, 1:1, 2:1 - 1:0)

Góly: 34. Byfield (Lizotte, Gavrikov), 51. Dubois (Kopitar, Roy), 52. Moverare (Doughty, Kopitar), 62. Fiala (Roy) - 8. Kubalík (Sanderson, Stützle), 34. Tkachuk (Pinto, Batherson), 56. Batherson (Zub, Pinto). Brankári: Talbot - Korpisalo, strely na bránku: 35:31.



San Jose Sharks - New York Islanders 2:7 (0:2, 2:4, 0:1)

Góly: 23. Bordeleau (Eklund, Zetterlund), 32. Hoffman (Smith) - 1. Dobson (Pageau, Lee), 19. Romanov (Horvat, Nelson), 32. Horvat, 33. MacLean (Martin, Pelech), 35. Barzal (Nelson), 37. Aho (Horvat, Nelson), 49. Lee (Engvall, Pulock). Brankári: Chrona - Sorokin, strely na bránku: 25:33.



Slováci v akcii:

Juraj Slafkovský (Montreal) 18:30 0 0 0 -2 1 0

Šimon Nemec (New Jersey) 17:34 0 0 0 -1 1 0

Erik Černák (Tampa Bay) 17:40 0 0 0 0 0 2

Patrik Koch (Arizona) 09:20 0 0 0 0 1 10



/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/