Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia NHL

Columbus ukončil desaťzápasovú víťaznú sériu NY Rangers

Útočník New York Rangers Adam Edstrom (vpravo) v súboji s obrancom Columbusu Blue Jackets Damonom Seversonom (vľavo) počas tretej tretiny hokejového zápasu NHL v Columbuse v Ohiu v nedeľu 25. februára 2024. Foto: TASR/AP

Hráči Buffala dokázali prvýkrát v sezóne vyhrať v troch zápasoch za sebou. Na tesné víťazstvo v Montreale a Columbuse nadviazali domácim triumfom proti Caroline.

New York 26. februára (TASR) - Slovenskí obrancovia Šimon Nemec a Erik Černák sa nezapísali do kanadského bodovania vo vzájomnom zápase zámorskej NHL. Spokojnejší bol Černák, ktorého Tampa Bay zvíťazila na ľade New Jersey 4:1. Hráči Columbusu zdolali New Yorkom Rangers 4:2 a zabránili mu vytvoriť klubovú rekord. Posledný tím Východnej konferencie ukončil víťaznú sériu jej lídra, ktorý predtým neprehral v desiatich dueloch za sebou.

Maximom je pre nich zatiaľ 10 triumfov, na ktoré dosiahli štyrikrát vo svojej histórii. Columbus ostal na poslednom 16. mieste v konferencii, na ktorom má 4-bodové manko na predposledný Montreal. Blue Jackets zdolali Rangers druhýkrát v sezóne. "Hrali sme naozaj inteligentný hokej. Prechod hráčov Rangers do ofenzívnej zóny je veľmi dobrý, využívajú celú dĺžku ľadovej plochy. Boli sme na to pripravení," uviedol tréner Pascale Vincent. Duel bol na strely vzácne vyrovnaný (41:41), no kormidelník domácich Peter Laviolette uznal, že zvíťazil tím, ktorý podal lepší výkon. "Vyrukovali na nás s vysokou rýchlosťou. Nebolo to o jednom alebo dvoch hráčoch, ale hrali veľmi dobre ako tím. My sme hlavne v tretej tretine a na jej konci nedokázali skórovať z našich veľkých šancí," poznamenal tréner "jazdcov," ktorý narážal na 19 striel svojich zverencov v tretej tretine, z ktorých nevyťažili ani jeden gól.

Hráči Detroitu zvíťazili na ľade Chicaga 3:2 po predĺžení. Víťazný gól strelil útočník Patrick Kane, ktorý prežil najúspešnejšie roky kariéry práve v drese Blackhawks. Zápasu predchádzal ceremoniál, počas ktorého domáci klub vyvesil dres bývalého obrancu Chrisa Cheliosa (číslo 7) pod strop arény. Kane sa stal piatym hráčom, ktorý v predĺžení rozhodol o víťazstve v prvom zápase proti svojmu bývalému klubu.

Hráči Buffala dokázali prvýkrát v sezóne zvíťaziť v troch zápasoch za sebou. Na tesné víťazstvo v Montreale a Columbuse nadviazali domácim triumfom proti Caroline. Zdolali ju 3:2 po samostatných nájazdoch, rozhodujúci premenil Casey Mittelstadt. Carolina prehrala dva zápasy za sebou prvýkrát od 24. decembra.

Hokejisti Nashvillu dosiahli piate víťazstvo v rade, keď na ľade Anaheimu triumfovali 4:2. Zakončili tým päťzápasový trip po západnom pobreží, počas ktorého získali plný počet bodov. "Bol to náročný výlet, ale po tej veľkej domácej prehre (2:9 s Dallasom, 15. februára) sme si niečo povedali. Zdravo sme sa nahnevali a toto je výsledok. Je to úžasný pocit vyjsť z tripu bez prehry. Dáva nám to veľký impulz do bojov o play off," povedal útočník Michael McCarron.

Útočník Mark Scheifele sa podieľal na všetkých štyroch góloch Winnipegu, ktorý zvíťazil nad Arizonou 4:3 po predĺžení. Druhýkrát v mesiaci mal v zápase bilanciu 1 gól a 3 asistencie. Rozhodujúci strelil útočník Kyle Connor, ktorý si tým zopakoval víťazný gól z predĺženia v predošlom zápase na ľade Chicaga. Jets vyhrali v treťom zápase za sebou a nad Coyotes triumfovali už 10. stretnutí za sebou. Arizona čaká už vyše mesiaca na víťazstvo, od 23. januára prehrali v 12 zápasoch za sebou. Víťazný gól Jets padol po tom, čo sa hráči Arizony Nick Schmaltz a Sean Durzi zrazili za bránkou hostí po neúspešnej ofenzívnej akcii. Winnipeg sa následne dostal do prečíslenia troch proti jednému, ktoré Connor zakončil strelou bez prípravy. "Snažili sme sa konečne zastaviť tú sériu (prehier) a išli sme za tým. Dokázali sme vyrovnať, hoci sme prehrávali o dva góly. V predĺžení sme boli blízko k víťazstvu. Je však ťažké víťaziť, keď sa stane taká situácia, že neskórujete z veľkej šance a ešte sa zrazíte a ponúknete príležitosť súperovi," povedal Schmaltz. Scheifele po zápase vyzdvihol výkon Connora, ktorý bodoval v piatom zápase za sebou (celkovo 10 bodov) a s 23 gólmi je najlepší strelec tímu. "Vie to trafiť a chodí tam, odkiaľ padajú góly. Robí veľa dobrých vecí, ktoré mnohí ľudia nevidia. Je zábava s ním hrať."

V tradičnom "derby" o Pensylvániu uspeli hráči Pittsburghu, ktorí na domácom ľade zdolali Philadelphiu 7:6. Tyson Foerster a Scott Laughton z Philadelphie a Bryan Rust z Pittsburghu nazbierali po tri kanadské body za 2 góly a asistenciu. Kapitán "tučniakov" Sidney Crosby pridal ku gólu tri asistencie. V ročníku 2023/24 nazbieral už 60 kanadských bodov (32+28) a na túto métu sa dostal šestnástykrát v kariére. V zápase sa príliš nevyznamenali brankári - domáci Tristan Jarry mal úspešnosť zákrokov 71,40 percent, Cal Petersen z Philadelphie 78,10. Útočník Philadelphie Jamie Drysdale nedohral zápas pre zranenie.

Hráči Tampy Bay v zostave so slovenským obrancom Erikom Černákom vyhrali v zámorskej NHL na ľade New Jersey 4:1. Štyrmi bodmi (1+3) sa v drese hostí blysol Nikita Kučerov a ako prvý hráč v prebiehajúcej sezóne pokoril 100-bodovú hranicu. Na konte má 102 bodov za 38 gólov a 64 asistencií v 59 stretnutiach. Černák za Tampu a ani jeho krajan Šimon Nemec v drese New Jersey nebodovali. Devils striedajú vo februári víťazstvá s prehrami a patria k tímom, ktoré získali viac bodov vonku než doma (27:30). Aj preto sa im vzdialili priečky zaručujúce play off. Celkovo prehrali sedem z uplynulých 12 zápasov a fanúšikovia po prehre s Lightning skandovali, aby vedenie klubu odvolalo hlavného trénera Lindyho Ruffa. Rovnako sa zachovali aj v úvode uplynulého ročníka 2022/23 po sérii nevydarených zápasov, no vedenie podržalo Ruffa a Devils si následne natoľko zlepšili svoje výsledky, že si ziskom 112 bodov vytvorili klubový rekord v základnej časti. Skúsený kormidelník si uvedomuje, že priebežná 9. miesto v tabuľke Východnej konferencie neodzrkadľuje ambície klubu. "Preberám plnú zodpovednosť. Chceme víťaziť a všetci sa zaoberáme situáciou. Hráči chcú víťaziť, aj ja chcem víťaziť. Som zodpovedný za víťazstvá aj prehry," poznamenal Ruff.

Pre "blesky" to bolo druhé víťazstvo za sebou, ktorým predchádzali tri zápasy bez bodu. V tabuľke Východnej konferencie sú na priebežnom 7. mieste. "Všetci chápeme, kde sa nachádzame. Toto je kľúčová fáza základnej časti a tak, ako dnes, musíme hrať každý večer. Ak budeme takto pokračovať aj v ďalších zápasoch, tak nemám obavy o našu účasť v play off," povedal útočník Brandon Hagel, ktorý pomohol k víťazstvu nad Devils bilanciou 1+2. Kučerov zaznamenal minimálne 100 bodov v jednom ročníku štvrtýkrát v kariére a v druhej sezóne za sebou. V minulej dosiahol 113 bodov (30+83) v 82 dueloch. Jeho maximum je 128 bodov (41+87) z ročníka 2018/19. Proti New Jersey asistoval pri prvých troch zásahoch svojho tímu a skóre spečatil v závere gólom do prázdnej bránky. Kanadské bodovanie vedie s náskokom šiestich bodov pred Nathanom MacKinnonom z Colorada. Métu 100 bodov dosiahol v nedeľu najrýchlejšie v histórii Lightning, prekonal svoje vlastné klubové maximum z ročníka 2018/19, vtedy na to potreboval 62 duelov. Černák odohral za Tampu 18:48 min s jedným plusovým bodom, Nemec strávil na ľade 19:07 min a dostal jeden menší trest za hákovanie.

NHL - výsledky:



New Jersey Devils - Tampa Bay Lightning 1:4 (0:0, 1:2, 0:2)

Góly: 27. Toffoli (J. Hughes, L. Hughes) - 22. Hedman (Kučerov, Hagel), 35. Point (Kučerov, Hedman), 50. Hagel (Point, Kučerov), 59. Kučerov (Hagel). Brankári: Schmid - Johansson, strely na bránku: 19:27



Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers 7:6 (2:1, 2:3, 3:2)

Góly: 10. Crosby (Rust, Rakell), 18. Rust (Petterson, Crosby), 32. Rust (Karlsson, Crosby), 34. Bemström (Smith, Letang), 47. O´Connor (Malkin, Puustinen), 49. Rakell (Crosby, Pettersson), 56. Letang - 3. Laughton (Lycksell, Sanheim), 21. Foerster (Tippett, Walker), 37. Sanheim (Couturier), 38. Laughton (Cates, York), 51. York (Lycksell, Foerster), 58. Foerster (Couturier, Laughton). Brankári: Jarry - Petersen, strely na bránku: 32:21



Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes 3:2 pp a sn (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 27. Skinner (Cozens, Okposo), 56. Power (Krebs, Benson) - 3. DeAngelo (Bunting, Nečas), 55. Nečas (Skjei, Teräväinen). Brankári: Luukkonen - Martin, strely na bránku: 32:32



Columbus Blue Jackets - New York Rangers 4:2 (1:1, 3:1, 0:0)

Góly: 5. Voronkov (Marčenko, Severson), 21. Marčenko (Voronkov, Činachov), 32. Roslovic (Gaudreau), 39. Provorov (Roslovic, Gaudreau) - 15. Panarin (Fox), 32. Edström (Rempe). Brankári: Merzlikinš - Quick, strely na bránku: 41:41



Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings 2:3 pp (0:1, 2:0, 0:1 - 0:1)

Góly: 24. Entwistle (Donato, Johnson), 38. Foligno (Bedard, Jones) - 20. Sprong (Fischer, Fabbri), 56. DeBrincat (Kane, Gostisbehere), 62. Kane (DeBrincat). Brankári: Mrázek - Reimer, strely na bránku: 35:31



Winnipeg Jets - Arizona Coyotes 4:3 ppp (3:1, 0:1, 0:1 - 1:0)

Góly: 3. Scheifele (Morissey), 15. Connor (Vilardi, Scheifele), 17. Vilardi (Scheifele, Morrissey), 61. Connor (Morrissey, Scheifele) - 14. Schmaltz (Guenther, Zucker), 27. Maccelli (Valimäki, Crouse), 42. Schmaltz (Kerfoot)



Anaheim Ducks - Nashville Predators 2:4 (0:0, 1:1, 1:3)

Góly: 32. Lundeström (Jones, Leason), 58. Leason (McTavish, Henrique) - 22. Josi (Forsberg, Fabbro), 44. Forsberg (Novak), 49. McCarron (Fabbro, Sherwood), 58. Nyqvist (O´Reilly). Brankári: Dostál - Lankinen, strely na bránku: 31:29


Slováci v akcii:

Šimon Nemec (New Jersey) 19:07 0 0 0 0 0 2

Erik Černák (Tampa Bay) 18:48 0 0 0 +1 0 0


/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/


Štatistiky slovenských hokejistov v základnej časti zámorskej NHL k 26. februáru 2024:

1. Juraj Slafkovský (Montreal) 58 12 18 30 -13 94 35

2. Tomáš Tatar (Colorado/Seattle) 53 7 13 20 +9 57 16

3. Šimon Nemec (New Jersey) 37 2 14 16 -3 49 16

4. Martin Pospíšil (Calgary) 42 6 9 15 +9 73 15

5. Martin Feherváry (Washington) 47 2 10 12 -6 50 22

6. Adam Ružička (Calgary/Arizona) 42 3 6 9 -9 35 12

7. Erik Černák (Tampa Bay) 48 1 7 8 -4 42 50

8. Miloš Kelemen (Arizona) 10 0 1 1 -2 5 0

9. Marián Studenič (Seattle) 2 0 0 0 -1 1 2


/za menom a klubovou príslušnosťou nasledujú počet odohratých zápasov, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/


Kanadské bodovanie v základnej časti zámorskej hokejovej NHL k 26. februáru 2024:

1. Nikita Kučerov (Tampa Bay) 59 38 64 102

2. Nathan MacKinnon (Colorado) 59 34 62 96

3. Connor McDavid (Edmonton) 53 21 68 89

4. David Pastrňák (Boston) 59 36 46 82

5. Artemij Panarin (NY Rangers) 59 33 46 79

6. J. T. Miller (Vancouver) 60 29 50 79

7. Wiliam Nylander (Toronto) 57 31 47 78

8. Auston Matthews (Toronto) 56 52 25 77

9. Mikko Rantanen (Colorado) 59 30 44 74

10. Elias Petterson (Vancouver) 60 29 45 74

...

176. Juraj SLAFKOVSKÝ (Montreal) 58 12 18 30

299. Tomáš TATAR (Col./Seattle) 53 7 13 20


/za menom a klubovou príslušnosťou nasledujú počet odohratých zápasov, góly, asistencie, body/

najlepší strelci:
1. Matthews 52 gólov
2. Sam Reinhart (Florida) 39
3. Kučerov 38
4. Zach Hyman (Edmonton) 37
5. Pastrňák 36
6. MacKinnon 34
7. Panarin 33
8. Brock Boeser (Vancouver) 33
9. Sidney Crosby (Pittsburgh) 32
10. Nylander 31