Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Detroit si chce udržať Tatara, ponúkne mu novú zmluvu

Na snímke hokejový útočník Tomáš Tatar Foto: TASR/Pavel Neubauer

Súčasná zmluva, ktorá Tatarovi zaručovala na profiligovej úrovni ročný plat 650-tisíc dolárov, mu vyprší na konci júna.

Detroit 25. júna (TASR) - Vedenie klubu NHL Detroit Red Wings začne čoskoro rokovať so slovenským hokejistom Tomášom Tatarom o novej zmluve. Prvé rozhovory s jeho agentom by sa podľa detroitských médií mali uskutočniť počas nadchádzajúceho vstupného draftu vo Philadelphii (27.-28. júna).

Súčasná zmluva, ktorá Tatarovi zaručovala na profiligovej úrovni ročný plat 650.000 dolárov (s bonusmi 840-tisíc dolárov), mu vyprší na konci júna. Ak ako obmedzený voľný hráč nedostane dovtedy kvalifikovanú ponuku na nový kontrakt, od 1. júla sa ocitne na trhu s voľnými hráčmi NHL. Ak mu však klub ponuku s platnými (kvalifikovanými) kritériami navŕšenia nepodpíše, tiež sa síce môže dohodnúť na zmluve s hociktorým iným klubom NHL, no Detroit má právo ponuku konkurencie dorovnať.

Red Wings si chcú 23-ročného útočníka v kádri určite udržať a Tatar sa tiež vyslovil, že sa mu v Detroite páči a cíti sa v klube spokojný. V budúcej sezóne sa pre neho otvára väčší priestor v ofenzíve, keďže vedenie "červených krídel" sa rozhodlo nepredĺžiť zmluvy s viacerými veteránmi ako Todd Bertuzzi, Mikael Samuelsson či Daniel Cleary a plánuje viac vsádzať na talentovaných mladých hráčov. Okrem Tatara si chce zmluvne zaviazať aj ďalších dvoch obmedzených voľných hráčov Dannyho DeKeysera a Rileyho Sheahana. Takisto plánuje na trhu s voľnými hráčmi uloviť kvalitného útočníka schopného nastupovať v prvých dvoch formáciách, v hre je aj návrat ostrieľaného švédskeho harcovníka Daniela Alfredssona.

Generálny manažér klubu Ken Holland nevylučuje, že sa počas draftu pokúsi zrealizovať nejakú zaujímavú výmenu. "Zostáva nám podpísať už iba pár hráčov. No skôr ako odcestujeme do Philadelphie, neplánujem s nikým uzatvárať nový kontrakt. Som zvedavý, kto bude voľný 1. júla po otvorení hráčskeho trhu," povedal Holland pre Detroit News.

Tatar sa v uplynulom ročníku udomácnil v zostave Detroitu a v základnej časti si vytvoril kariérne maximá v počte štartov (73), gólov (19) i bodov (39). S 19 gólmi bol po Gustavovi Nyquistovi druhým najlepším strelcom tímu. Na konte mal aj dvanásť plusiek, pričom v priemere odohral na ľade 14:21 min. Vo februári sa predstavil v drese slovenskej reprezentácie na ZOH v Soči, po konci klubovej sezóny pomohol národnému tímu na MS v bieloruskom Minsku.