Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia NHL

Gáborík v NHL skóroval, Daňo s dvoma asistenciami

Marián Gáborík sa teší z gólu, archívne foto Foto: TASR/AP

Jednu asistenciu zaznamenal aj obranca Ľubomír Višňovský pre triumfe New York Islanders.

New York 5. apríla (TASR) - Slovenský hokejový útočník Marián Gáborík prispel gólom k víťazstvu Los Angeles Kings v nočnom zápase zámorskej NHL nad Coloradom Avalanche 3:1. Marko Daňo si vylepšil štatistiky o dve asistencie a jeho Columbus zdolal Pittsburgh 5:3. Jednu zaznamenal aj obranca Ľubomír Višňovský pri triumfe NY Islanders nad Buffalom 3:0. Brankár Jaroslav Halák kryl všetkých 21 striel Sabres a pripísal si šiesty shutout v sezóne.

Islanders síce ešte nemajú postupovú definitívu do play off, ale chýba im už veľmi málo. Po víťazstve nad Sabres sa dostali na druhé miesto v Metropolitnej divízii o jeden bod pred Washington. O svoju šancu však stále úspešne bojuje Ottawa a preto ešte nemajú "ostrovania" postup vo vrecku. "Kto by povedal, že 98 bodov ešte nebude stačiť na postup. Je to poriadne nabité a zaujímavé až do konca," povedal tréner Islanders Jack Capuano. Halák sa tešil z 37. čistého konta v kariére, druhého proti Sabres a vyhlásili ho za prvú hviezdu zápasu. Najviac práce mal v závere druhej tretiny pri štvorminútovej presilovke súpera. Halák predviedol viacero kľúčových zákrokov a udržal svoj tím vo vedení 1:0. "Chalani odohrali to oslabenie veľmi dobre. Hádzali sa do striel, boli vždy na správnom mieste. Bolo dôležité, že sme to prežili," tradične skromne povedal zámorským médiám Halák. Domácich upokojil v polovici tretej tretiny svojim 20. gólom v sezóne Brock Nelson a neskôr poistil triumf ruský útočník Nikolaj Kuľomin, ktorý tak oslávil svoj 500. zápas v NHL. Pri jeho góle si pripísal 13. asistenciu v sezóne Višňovský. Skúsený slovenský obranca bol na ľade 18:35 minúty, zaznamenal dva plusové body a tri strely. Islanders odohrajú do konca základnej časti ešte tri zápasy. V bránke Sabres debutoval 21-ročný ruský brankár Andrej Makarov. Slovenský obranca Andrej Meszároš bol v drese Buffala na ľade takmer 18 minút, zaznamenal "mínusku" a jednu strelu.

Pozrite si fotogalériu zo zápasu Buffalo Sabres - NY Islanders:


Obhajcovia Stanley Cupu z Los Angeles zdolali doma Colorado 3:1 a priblížili sa k play off. Kings momentálne vlastnia druhú voľnú kartu v Západnej konferencii, pred Winnipegom sú však len vďaka väčšiemu počtu víťazstiev po predĺžení a nájazdoch. Oba tímy majú na konte 92 bodov a do konca odohrajú štyri zápasy. Los Angeles sú v Pacifickej divízii bod za Calgary, ak by sa dostali pred nich na tretie miesto, tak by si aj týmto spôsobom zabezpečili účasť vo vyraďovacích bojoch. V zápase s Coloradom mali "králi" jasne navrch a súperovi dovolili vyslať na bránku len 10 striel, čo je vôbec najmenej v celej prebiehajúce sezóne. Napriek tomu bol zápas tesný až do konca, definitívnu bodku na dôležité víťazstvo dal necelé dve minúty pred koncom Gáborík presnou strelou švihom z ľavého kruhu. Slovenský kanonier strelil 26. gól v sezóne a potvrdili výbornú formu. V posledných 15 dueloch skóroval 9-krát a pridal 4 asistencie. Víťazstvo Kings sledoval v Staples Center napríklad aj frontman skupiny Foo Fighters Dave Grohl, či herečka Drew Barrymoreová. V drese Los Angeles opäť nehral pre zranenie dolnej časti tela slovenský obranca Andrej Sekera. Colorado po prehre definitívne stratilo nádej na play off.

Boston vyslal na bránku Toronta 50 striel, ale napokon vyhral až 2:1 po nájazdoch. V nich rozhodol Patrice Bergeron, ktorý bol jediným strelcom Bostonu aj v riadnom čase a získal pre svoj tím veľmi cenné dva body. Boston si v tuhom boji o postup do play off udržal druhú voľnú kartu na východe. Pred Ottawou má náskok troch bodov, ale odohral o jeden zápas viac. Boston vyhral päť zápasov za sebou. "Už ide o všetko a preto je každý bod veľmi dôležitý. Teraz sa ukazuje charakter a sila tímu," povedal Bergeron. Boston podržal aj brankár Tuukka Rask, ktorý zaznamenal 27 zákrokov a v závere zlikvidoval veľkú šancu Nazema Kadriho. Na ľade sa objavili aj dvaja slovenskí hokejisti. Kapitán Bostonu Zdeno Chára odohral takmer 27 minút, mal plusový bod a na bránku Maple Leafs vyslal dve strely. V prvej tretine po jeho bodyčeku stratil nad sebou kontrolu Trevor Smith a zápas nedohral. Útočník Toronta Richard Pánik strávil na ľade 17 minút, ale nepresadil sa.

Columbus už nemôže postúpiť do play off, ale záver základnej časti si doslova užíva. Blue Jackets zdolali na domácom ľade Pittsburgh 5:3, vyhrali deviaty zápas za sebou, čím stanovili nový klubový rekord. Prvým hetrikom v kariére výrazne prispel k víťazstvu Nick Foligno, ktorý nastúpil na svoj 541. zápas. "Je to skvelý pocit, za góly vďačím najmä Brandonovi Dubinskému," povedal pre nhl.com Foligno, ktorý sa dostal na hranicu 30 gólov. Z hetriku sa tešil tretí hráč Blue Jackets za posledných šesť zápasov. Predtým dali tri góly Scott Hartnell a Cam Atkinson. "Hetrik chodí po našej šatni ako chrípka. Poslednou obeťou je Foligno," vtipkoval Dubinsky. Dve asistencie si pripísal slovenský útočník Marko Daňo, keď z jeho dôrazu pred bránkou najskôr ťažil Matt Calvert (2:2) a potom Hartnell (4:2). Dvadsaťročný útočník má v 31 zápasoch bilanciu 7+11. Pittsburgh viedol 2:0, ale nezabránil siedmej prehre z posledných 11 duelov. Penguins tak stále nemajú istotu play off.

Florida po prehre s Tampou Bay 0:4 definitívne stratila šancu postúpiť do play off a tak útočník Tomáš Kopecký môže posilniť slovenský tím na majstrovstvách sveta. Hrdinami floridského derby boli brankár Ben Bishop, ktorý zaznamenal štvrtý shutout v sezóne (34 zásahov) a kapitán Steven Stamkos. Elitný strelec prerušil sedemzápasové čakanie na presný zásah a dvoma gólmi a asistenciou výrazne prispel k víťazstvu. Lightning sa so 104 bodmi dotiahli na vedúci tím Atlantickej divízie a je isté, že začnú play off na domácom ľade. Panthers nebudú hrať v play off 13. z posledných 14 sezón. "Je to veľké sklamanie. Bojovali sme až do konca boli sme blízko a stále sme verili. Budúci týždeň bude veľmi náročný," povedal skúsený brankár Roberto Luongo. Kopecký bol na ľade 12 minút, zaznamenal jednu strelu a dve trestné minúty.

O víťazstve Detroitu v Minnesote 3:2 rozhodol vo ôsmej sérii nájazdov Darren Helm. Rozhodcovia po jeho blafáku najskôr rozpažili, ale videozáznam odhalil, že Devan Dubnyk vykopol puk betónom až za bránkovou čiarou. V tretej sérii sa predstavil aj slovenský útočník Red Wings Tomáš Tatar, ale neuspel. Zaujímavosťou je, že od piatej série vyberal strelcov Red Wings náhradný brankár Peter Mrázek. "Pýtal som sa Petra komu verí, pretože on na tréningoch čelí strelám hráčov a nie ja," prezradil zaujímavý ťah tréner Mike Babcock. Detroit spravil vďaka víťazstvu dôležitý krok k postupu do play off, ale istú účasť ešte nemám. Pre zranenie hornej časti tela opäť nehral Tomáš Jurčo. Minnesota prehrala dvakrát za sebou prvýkrát od 20. januára.

Ottawa premrhala trojgólový náskok s Washingtonom, ale napokon predsa vyhrala, keď v predĺžení rozhodol o víťazstve 4:3 Kyle Turris. Senators stále tuho bojujú o postup do play off a môžu ešte na východe zamiešať karty. Na Boston a Detroit strácajú tri body. New York Rangers zdolali v derby New Jersey 6:1 a štvrtýkrát v klubovej histórii zaznamenali 50 víťazstiev v sezóne. Kanonier Rick Nash potvrdil výbornú formu a po Mariánovi Gáboríkovi sa stal od sezóny 2009/2010 prvým hráčom Rangers, ktorý strelil 42 gólov. Výborný výkon podal švédsky brankár Henrik Lundqvist, ktorý nastúpil tretíkrát po 24 zápasovej pauze a zaznamenal 35 zásahov. Rangers sú spoločne s Anaheimom so 107 bodmi na čele celej NHL.

"Plamene" z Calgary vyhrali v Edmontone 4:0 a udržali si pozíciu, ktorá im zaručuje postup do play off. Flames nerozhodol ani nešťastný úvod, keď sa už v 58. sekunde zranil Kari Rämö. V bránke ho nahradil Jonas Hiller, zaznamenal 27 zásahov a vychytal čisté konto. Slovenský obranca Martin Marinčin odohral za Edmonton 20 minút a 26 sekúnd a zaznamenal dva mínusové body.

Winnipeg prvýkrát od sezóny 2006/2007 (vtedy ešte Atlanta Thrashers) vyhral 40 zápasov v jednom ročníku. Jets zdolali Vancouver 5:4 a držia tak v rukách postupové karty. "Mal som pocit, ako keby to bol siedmy zápas play off," povedal strelec dvoch gólov Vancouveru Alexandre Burrows. Canucks sú na druhom mieste Pacifickej divízie, ale nemajú ešte istý postup. V poslednej minúte druhej tretiny padli dva góly v priebehu 7 sekúnd. Na 4:2 pre Jets upravil Mark Scheifele, hneď po buly však znížil Burrows.

Dallas si po víťazstve 4:3 v Nashville udržal malú nádej na postup do play off. O triumfe Stars rozhodol v predĺžení z trestného strieľania Cody Eakin. San Jose prehrali v Arizone 3:5 a zdá sa, že play off bude tento rok bez "žralokov". Dva góly za Arizonu strelil produktívny švédsky obranca Oliver Ekman-Larsson a s 23 zásahmi je najlepším kanonierom v NHL spomedzi obrancov. Zároveň vyrovnal klubový rekord Phila Housleyho zo sezóny 1990/1991, kedy ešte klub pôsobil vo Winnipegu.

Gáboríkov gól v tretej tretine zápasu


Sumáre:

CAROLINA - PHILADELPHIA 3:2 pp a sn (1:0, 1:1, 0:1 - 0:0, 1:0)
Góly:
11. Lindholm (J. Staal, E. Staal), 24. J. Staal, rozh. náj. Terry – 30. Raffl (Couturier, Del Zotto), 59. Couturier (B. Schenn, Del Zotto). Brankári: Ward - Emery, strely na bránku: 26:23, 12.852 divákov.

COLUMBUS - PITTSBURGH 5:3 (0:1, 2:1, 3:1)
Góly:
37. Foligno (Dubinsky, Anisimov), 39. Calvert (DAŇO, Letestu), 47. Foligno (Dubinsky), 50. Hartnell (DAŇO, Wennberg), 60. Foligno (Savard, Dubinsky) – 9. Crosby (Hörnqvist, Cole), 32. Sutter (Cole, Spaling), 51. Lovejoy (Comeau, Winnik). Brankári: Bobrovskij - Fleury, strely na bránku: 35:36, 18.513 divákov.

WINNIPEG - VANCOUVER 5:4 (3:2, 1:1, 1:1)
Góly:
5. Slater (Tlustý, Enström), 6. Frolík (Little, Perreault), 19. Stempniak (Perreault, Myers), 40. Scheifele (Wheeler, Trouba), 50. Stempniak (Perreault) – 10. H. Sedin (Edler, D. Sedin), 18. D. Sedin (Vrbata, Hamhuis), 40. Burrows (Bieksa, Sbisa), 58. Burrows (D. Sedin, H. Sedin). Brankári: Pavelec - Läck, strely na bránku: 36:30, 15.016 divákov.

BOSTON - TORONTO 2:1 pp a sn (0:0, 1:1, 0:0 - 0:0, 1:0 )
Góly:
21. Bergeron (Marchand, Krejčí), rozh. náj. Bergeron – 35. Van Riemsdyk (Rielly, Gardiner). Brankári: Rask - Reimer, strely na bránku: 50:28, 17.565 divákov.

OTTAWA - WASHINGTON 4:3 pp (3:0, 0:1, 0:2 - 1:0)
Góly:
4. Stone (MacArthur, Gryba), 10. MacArthur (Karlsson, Zibanejad), 10. Zibanejad (Ryan, Karlsson), 64. Turris – 27. Johansson (Orpik, Carlson), 48. Green (Bäckström, Brouwer), 56. Brouwer (Carlson, Fehr). Brankári: Hammond - Holtby, strely na bránku: 28:32, 19.961 divákov.

FLORIDA - TAMPA BAY 0:4 (0:0, 0:2, 0:2)
Góly:
27. Stamkos (Johnson, Nesterov), 32. Stamkos (Callahan), 42. Callahan (Stamkos), 59. Johnson (Drouin). Brankári: Luongo - Bishop, strely na bránku: 34:22, 11.072 divákov.

NY ISLANDERS – BUFFALO 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)
Góly:
7. Okposo (Tavares, Nielsen), 50. Nelson, 54. Kuljomin (Hamonic, VIŠŇOVSKÝ). Brankári: HALÁK - Makarov, strely na bránku: 36:21, 16.170 divákov.

NY RANGERS – NEW JERSEY 6:1 (3:0, 1:0, 2:1)
Góly:
6. Nash (Zuccarello, Yandle), 12. Yandle (Kreider, Stepan), 13. Moore (Glass, Fast), 40. Stepan (Nash, McDonagh), 42. Brassard (St. Louis, Staal), 52. Moore (McDonagh, Girardi) – 57. Josefson (Ruutu, Fraser). Brankári: Lundqvist - Schneider (13. Kinkaid), strely na bránku: 32:36, 18.006 divákov.

MINNESOTA - DETROIT 2:3 pp a sn (1:1, 0:1, 1:0 - 0:0, 0:1)
Góly:
15. Parise (Granlund, Pominville), 47. Parise (Pominville, Suter) – 16. Sheahan (Weiss, DeKeyser), 38. Nyquist (Zetterberg, Krönwall), rozh. náj. Helm. Brankári: Dubnyk - Howard, strely na bránku: 24:22, 19.246 divákov.

NASHVILLE - DALLAS 3:4 pp (1:0, 0:1, 2:2 - 0:1)
Góly:
10. Forsberg (Ekholm, Jones), 51. Ellis (Forsberg, Neal), 59. Neal (Ribiero, Bourque) – 25. Moen (Sceviour), 44. Seguin (Klingberg, Eaves), 48. Sceviour (Moen, Goligoski), 65. Eakin z tr. str. Brankári: Rinne - Enroth, strely na bránku: 36:24, 17.113 divákov.

ARIZONA - SAN JOSE 5:3 (2:1, 1:1, 2:1)
Góly:
12. Ekman-Larsson (Arcobello, Moore), 19. Doan (Stone, Ekman-Larsson), 38. Ekman-Larsson (Gagner, Doan), 46. Arcobello (Doan, Rieder), 60. Gagner (Erat, Moss) – 17. Hertl (Fedun, Tierney), 39. Thornton (Burns, Karlsson), 47. Tierney (Irwin, Fedun). Brankári: Smith - Niemi, strely na bránku: 36:45, 14.752 divákov.

EDMONTON - CALGARY 0:4 (0:1, 0:1, 0:2)
Góly:
2. Colborne (Raymond, Wideman), 38. Granlund (Jooris, Wideman), 43. Wideman (Russell, Monahan), 59. Granlund (Jooris). Brankári: Scrivens - Ramo (1. Hiller), strely na bránku: 27:29, 16.839 divákov.

LOS ANGELES - COLORADO 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Góly:
14. King (Carter, Regehr), 31. Martinez (Toffoli, Carter), 59. GÁBORÍK (Kopitar, Regehr) – 22. O'Reilly (Landeskog, Tanguay). Brankári: Quick - Varlamov, strely na bránku: 26:10, 18.230 divákov.

Slováci v akcii:

Marián Gáborík (Los Angeles) 15:15 1 0 1 1 2 0
Marko Daňo (Columbus) 14:03 0 2 2 1 5 0
Ľubomír Višňovský (Islanders) 18:35 0 1 1 2 3 0
Zdeno Chára (Boston) 26:54 0 0 0 1 2 0
Richard Pánik (Toronto) 17:02 0 0 0 0 0 0
Tomáš Kopecký (Florida) 12:03 0 0 0 0 1 2
Andrej Meszároš (Buffalo) 17:58 0 0 0 -1 1 0
Tomáš Tatar (Detroit) 15:22 0 0 0 -1 1 0
Martin Marinčin (Edmonton) 20:26 0 0 0 -2 0 0
Jaroslav Halák (Islanders) 60:00 0/21 100,0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/