Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Ak je Halák vo forme, góly sa mu dávajú iba veľmi ťažko

Slovenský brankár St. Louis Jaroslav Halák inkasuje jediný gól v zápase zámorskej hokejovej NHL Vancouver Canucks - St. Louis Blues (1:0) v noci na štvrtok 27. februára 2014. Foto: TASR/AP

Uviedol to generálny manažér Capitals George.

Washington 6. marca (TASR) - Slovenský hokejový brankár Jaroslav Halák dokončí sezónu NHL v hlavnom meste USA. Washington získal 28-ročného reprezentanta pár minút pred stredajšou prestupovou uzávierkou z Buffala výmenou za českú dvojicu Michal Neuvirth a Rostislav Klesla. V rámci trejdu putovala do tímu Capitals aj voľba v 3. kole draftu 2015.

Halákové kvality majú fanúšikovia washingtonského klubu dobre zakorenené v pamäti. V play off 2010 to bol práve on, ktorý mal najväčší podiel na prekvapujúcom vyradení Capitals z vyraďovacích bojov. Odchovanec ružinovského hokeja vtedy chytal za Montreal, ktorý bol v sérii proti Capitals ako víťazom Východnej konferencie v pozícii outsidera. Canadiens však dokázali zvrátiť nepriaznivý stav 1:3 na zápasy a pripravili favoritovi nečakaný šok. V záverečných troch stretnutiach série Halák zlikvidoval 131 zo 134 striel hráčov Washingtonu.

"Počas svojho pôsobenia v Montreale predvádzal výborné výkony. O nič horšie to nebolo ani v St. Louis a my veríme, že rovnako dobre sa mu bude dariť aj u nás. Jaro je dobrý brankár a keď je vo forme, góly sa mu dávajú iba veľmi ťažko," uviedol generálny manažér Capitals George McPhee pre portál espn.com.

Washington čaká v nadchádzajúcich týždňoch náročná úloha zaistiť si miestenku v play off. Capitals aktuálne patrí v tabuľke Východnej konferencie desiata priečka s bodovou stratou na ôsmy Columbus. Halák sa bránke bude striedať s mladým Kanaďanom Bradenom Holtbym. "Čaká nás náročná séria zápasov. Príležitosť dostanú obaja gólmani. Na Bradenovi chceme stavať v budúcnosti, strávi u nás ešte veľa rokov. Post vyhradenej tímovej jednotky však mať nebudeme," dodal McPhee.

Po skončení sezóny Halákovi vyprší zmluva s Capitals a stane sa nechráneným voľným hráčom. Vedenie Washingtonu s ním počíta aj do budúcnosti. "V nadchádzajúcich týždňoch bude Jaro chytať aj o zmluvu na ďalšie roky. A vtedy zvyčajne hráči hrajú veľmi dobre," zhodnotil angažovanie slovenského brankára McPhee.

Slovák sa stane v poradí desiatym brankárom, ktorého Capitals použijú počas uplynulých siedmich sezón. Doplní zoznam s menami ako Olaf Kölzig, Brent Johnson, Cristobal Huet, Jose Theodore, Semjon Varlamov, Michal Neuvirth, Philipp Grubauer a Holtby.