Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia NHL

Halák vychytal ostrovanom víťazstvo, Pittsburgh nemá istú play off

Jaroslav Halák vychytal ostrovanom víťazstvo v zápase 11. apríla 2015. Foto: TASR/AP Photo

Halák čelil až 38 strelám súpera, mal tak úspešnosť zásahov 97,4 percenta a vyhlásili ho za prvú hviezdu stretnutia.

New York 11. apríla (TASR) - Slovenský hokejový brankár Jaroslav Halák bol v noci na sobotu ústrednou postavou zápasu NHL Pittsburgh - New York Islanders, keď k víťazstvu hostí v pomere 3:1 prispel 37 úspešnými zákrokmi. Halák čelil až 38 strelám súpera, mal tak úspešnosť zásahov 97,4 percenta a vyhlásili ho za prvú hviezdu stretnutia. Z triumfu mal radosť aj jeho spoluhráč Ľubomír Višňovský, slovenský obranca odohral na ľade takmer 20 minút a pripísal si plusku a jeden strelecký pokus.

Islanders skončia v Metropolitnej divízii prinajhoršom na treťom mieste, čo znamená, že v 1. kole play off narazia na aktuálne druhý tím divízie Washington. Oba tímy si môžu v záverečnom dni základnej časti ešte poradie vymeniť.

Penguins nevyužili možnosť zaistiť si miestenku do play off a o ich účasti vo vyraďovačke rozhodne až záverečná noc "regular season". "Tučniaci" si momentálne držia vo Východnej konferencii druhú voľnú kartu s jednobodovým náskokom pred deviatym Bostonom, istotu postupu zatiaľ nemá ani Ottawa, ktorá má o bod viac ako Pittsburgh.

Jaroslav Halák vychytal ostrovanom víťazstvo v zápase 11. apríla 2015.
Foto: TASR/AP Photo
Halák podal fantastický výkon, najmä v úvode stretnutia mal veľa práce. Pod osud zápasu sa podpísal aj neuznaný gól Pittsburghu v 8. minúte prvej tretiny za stavu 0:0. Švédsky krídelník Patric Hörnqvist sa snažil pretlačiť puk do bránky Newyorčanov, slovenský brankár ale puk spacifikoval tak, že nebolo jasné, či presiahol bránkovú čiaru. Osem sekúnd po diskutabilnom momente skóroval Cizikas a poslal Islanders do vedenia. "Bolo pre nás dobré, že to nebol gól. Mohol by to byť celkom odlišný zápas, súper by sa dostal do psychickej výhody a hralo by sa úplne inak. Vedeli sme, že Pittsburgh pôjde od začiatku tvrdo po nás, že zúfalo potrebujú body, aby sa dostali do play off. Bolo pre nás ťažké dostať sa do tempa," vyslovil sa pre zámorské médiá hrdina Halák.

V dueli na seba narazili aj dve megahviezdy bojujúce o titul najproduktívnejšieho hráča súťaže. Kapitán Penguins Sidney Crosby rovnako ako líder Islanders John Tavares si pripísali po bode a vedú produktivitu zhodne s 84 bodmi. V boji o Art Ross Trophy majú jednobodový náskok pred Jamiem Bennom z Dallasu.

O prehre Penguins rozhodli dva góly "ostrovanov" v tretej tretine. "Nechať sa frustrovať alebo sa snažiť zmeniť herný plán nám teraz nijako nepomôže. Musíme veriť svojmu systému. Musíme bojovať, hrať tvrdo v rohoch klziska a tlačiť sa do bránky. A musíme veriť, že z toho padnú góly," tvrdil Crosby.

V druhom nočnom súboji si domáci Columbus poradil s Buffalom 4:2 a definitívne odsúdil Sabres na posledné 30. miesto v súťaži. V draftovej lotérii tak budú mať "šable" najlepšiu pozíciu a v tohtoročnom vstupnom drafte budú vyberať najhoršie z druhého miesta, čiže budú môcť siahnuť po jednom z dvoch najospevovanejších talentov Connorovi McDavidovi alebo Jackovi Eichelovi. Blue Jackets zakončili základnú časť vo fantastickom štýle, keď v uplynulých 12 zápasoch vyťažili 23 z 24 možných bodov, šancu na postup do play off však stratili už dávnejšie. Vyrovnali tak rekordnú 12-zápasovú bodovú sériu z roku 2013 a zároveň vyhrali šiesty domáci zápas v rade, čím tiež vyrovnali klubový rekord. Tréner tímu z Ohia Todd Richards si zaknihoval 126. výhru na striedačke Columbusu, vďaka čomu predbehol na čele historického klubového poradia Kena Hitchcocka. "Som veľmi hrdý na tento tím," povedal Richards.

V zápase sa predstavili aj dvaja Slováci, obranca Buffala Andrej Meszároš si počas vyše 22 odohratých minút zapísal dve strely a dve plusky, nováčik v tíme "modrokabátnikov" Marko Daňo strávil na ľade takmer 14 a pol minúty.

sumáre NHL:

COLUMBUS - BUFFALO 4:2 (2:1, 0:1, 2:0)

Góly: 1. N. Foligno (Dubinsky, Savard), 10. Calvert (Savard, Johnson), 51. Atkinson (Prout, Johansen), 60. Jenner (Calvert, Johnson) - 3. Grigorenko (Gionta, M. Foligno), 40. Gionta (Ennis, Bogosian). Brankári: Bobrovskij - Lindbäck, strely na bránku: 40:25, 17.855 divákov.

PITTSBURGH - NEW YORK ISLANDERS 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)

Góly: 40. Scuderi (Crosby, Martin) - 8. Cizikas (Clutterbuck, Leddy), 43. Tavares (Okposo, Strait), 57. Grabner (Bailey). Brankári: Fleury - HALÁK, strely na bránku: 38:26, 18.673 divákov.

Slováci v akcii:

Ľubomír Višňovský (NY Islanders) 19:53 0 0 0 +1 1 0

Andrej Meszároš (Buffalo) 22:21 0 0 0 -2 2 0

Marko Daňo (Columbus) 14:21 0 0 0 0 0 0

Jaroslav Halák (NY Islanders) 60:00 1/38 97,4

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/