Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia NHL

Halák zakotvil vo Washingtone

Jaroslav Halák Foto: TASR/AP

Capitals získali 28-ročného reprezentanta pár minút pred uzávierkou výmen v zámorskej NHL z Buffala.

Washington 5. marca (TASR) - Slovenský hokejový brankár Jaroslav Halák dokončí sezónu vo Washingtone. Capitals získali 28-ročného reprezentanta pár minút pred prestupovou uzávierkou v zámorskej NHL z Buffala výmenou za českú dvojicu Michal Neuvirth a Rostislav Klesla.

Halák si počas prebiehajúcej sezóny oblečie dres už tretieho klubu v profilige. Do Buffala prišiel 28. februára zo St. Louis spolu s krídelníkom Chrisom Stewartom výmenou za brankára Ryana Millera a útočníka Stevea Otta, súčasťou trejdu bol aj nádejný útočník William Carrier a právo výberu v prvom kole draftu v roku 2015. V tíme "šabieľ" sa však účastník ZOH v Soči dlho neohrial a o päť dní opäť zmenil dres. Z najslabšieho tímu NHL zamieril do mužstva, ktoré vo Východnej konferencii tvrdo bojuje o účasť v play off. Washington figuruje v tabuľke aktuálne na 10. priečke s bodovou stratou na ôsmy Columbus.

Odchovanec ružinovského hokeja neodchytal za Buffalo ani minútu, v 40 dueloch v drese St. Louis doviedol Blues k 24 víťazstvám, pričom priemer inkasovaného gólu stlačil na 2,24 na zápas a dosiahol úspešnosť zásahov 91,7 percenta. Po sezóne mu vyprší štvorročný kontrakt v celkovej hodnote 15 miliónov dolárov, v prípade nepredĺženia sa stane 1. júla neobmedzeným voľným hráčom.

Halák si v zámorí získal renomé najmä svojimi výkonmi v bránke Montrealu v sezóne 2009/2010, keď v play off vyradil Pittsburgh so Sidneym Crosbym a Jevgenijom Malkinom a predtým aj Washington s Alexandrom Ovečkinom. Teraz sa s ruským ostrostrelcom stretne v jednej šatni. V bránkovisku bude Halákovým konkurentom Kanaďan Braden Holtby.

Slovák sa stane v poradí desiatym brankárom, ktorého Capitals použijú počas uplynulých siedmich sezón. Doplní zoznam s menami ako Olaf Kölzig, Brent Johnson, Cristobal Huet, Jose Theodore, Semjon Varlamov, Michal Neuvirth, Braden Holtby a Philipp Grubauer. O Haláka sa pôvodne zaujímala Minnesota, "divosi" však nakoniec dali prednosť lacnejšiemu Iľjovi Bryzgalovovi z Edmontonu.

Kleslu získali Capitals iba pred 24 hodinami z Phoenixu, za Coyotes odohral 31-ročný obranca 25 zápasov s bilanciou 1+3. Brankár Neuvirth odchytal vo Washingtone neúplných šesť sezón, v tej prebiehajúcej dostal šancu iba v 13 stretnutiach, väčšinu zápasov kryl chrbát jednotke Holtbymu.