Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia NHL

Panthers si z prvého miesta vybrali Ekblada, zo Slovákov uspel Pajpach

Slovenský brankár Maximilián Pajpach. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Tridsiatka klubov siahla v siedmich kolách iba po jedinom hráčovi zo Slovenska, keď si Colorado vybralo brankára Maximiliána Pajpacha z celkového 174. miesta.

Philadelphia 28. júna (TASR) - Jednotkou draftu zámorskej hokejovej NHL sa stal obranca Aaron Ekblad. Osemnásťročného Kanaďana si z prvého miesta vybral klub Florida Panthers. Tridsiatka klubov siahla v siedmich kolách iba po jedinom hráčovi zo Slovenska, keď si Colorado vybralo brankára Maximiliána Pajpacha z celkového 174. miesta.

Ako druhí v poradí si vyberali zástupcovia Buffala, ktorí siahli po strednom útočníkovi Samovi Reinhartovi. Aj ďalšie dve miesta zaplnili centri, draftovou trojkou bol Leon Draisaitl, syna bývalého nemeckého reprezentanta Petra Draisaitla si vytypoval Edmonton. Zo 4. miesta si funkcionári Calgary vybrali Samuela Bennetta, ktorý figuroval na čele preddraftového rebríčka CSS. V hale Wells Fargo Center vo Philadelphii prebehlo v noci na sobotu klasicky iba 1. kolo vstupného draftu, v ktorom nezaznelo meno žiadneho slovenského hokejistu. Ďalších šesť kôl je v domovskom stánku Flyers na programe v sobotu od 16.00 SELČ.

Draftovou jednotkou sa stal obranca prvýkrát od roku 2006, keď si "bluesmani" zo St. Louis vybrali Erika Johnsona. Po bekovi z Kanady z 1. miesta predtým naposledy siahli "senátori" z Ottawy v roku 1996, keď si zvolili Chrisa Phillipsa. Panthers do poslednej chvíle zvažovali výmenu prvej voľby, nakoniec si ju ale podržali a naplnili svoje potreby, keď draftovali obrancu. Generálny manažér Floridy Dale Tallon pri oznamovaní draftovej jednotky držal publikum v napätí, pred vyrieknutím svojej voľby si dal dlhšiu pauzu a až potom zahlásil meno Ekblada.

Kapitán tímu Barrie Colts bol v minulej sezóne vyhlásený za najlepšieho obrancu juniorskej Ontario Hockey League (OHL), spomedzi zadákov nastrieľal v lige najviac gólov (23) a s 53 bodmi bol v produktivite bekov na 5. mieste. Ekblad by mal byť hneď od prvého zápasu Floridy v novej sezóne stabilnou súčasťou zostavy Panthers a všeobecne sa očakáva, že nebude mať problém zapadnúť do novotvoriaceho sa mladého tímu, v ktorom pôsobí aj Slovák Tomáš Kopecký.

"Keď mali oznámiť meno jednotky, zastavil sa mi na chvíľu dych,"
priznal Ekblad, podľa mnohých odborníkov najlepšie pripravený hráč na NHL zo svojho draftového ročníka. "Verím, že sa na jeseň prebojujem do prvého tímu. Snažím sa na sebe tvrdo pracovať, takže by sa mi to mohlo podariť. Človek si musí veriť, ináč nemá nádej niečo veľké dosiahnuť," uviedol talentovaný obranca, ktorý reprezentoval Kanadu aj na posledných majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov.

Tallon prezradil, že mal pred draftom dve dobré ponuky na výmenu 1. voľby, nakoniec žiadny trejd nezrealizoval. S Ekbladom má veľké plány. "Na svoj vek je veľmi vyspelý. Zapadne k Aleksandrovi Barkovovi, Erikovi Gudbransonovi, Nickovi Bjugstadovi a ďalším mladým hráčom. To sú základné kamene našej organizácie, hokejisti, na ktorých budeme dlhé roky stavať," povedal GM "panterov" pre televíznu stanicu TSN.

Buffalo stavilo na Reinharta, útočníka Kootenay Ice (WHL) pred draftom viacerí experti tipovali za jednotku. "Počuť zaznieť moje meno v hale bolo niečo úžasné. Verím, že budem prínosom pre organizáciu Sabres," vyznal sa Reinhart. Funkcionárov Edmontonu zasa zaujal Leon Draisaitl, ktorý sa tak stal najvyššie draftovaným Nemcom v histórii. V 1. kole si kluby vybrali viacero potomkov slávnych otcov. Toronto z 8. miesta draftovalo Williama Nylandera, syna bývalého vynikajúceho švédskeho útočníka Michaela Nylandera. Pittsburgh vsadil na nádejného krídelníka Kasperiho Kapanena, syna niekdajšieho fínskeho reprezentanta Samiho Kapanena.

Uspeli najmä kanadskí hráči

Tímy si v prvom kole vybrali prevažne kanadských hráčov, päťkrát zaznelo meno hokejistu narodeného v USA. Z Európy sa na pódiu predstavili jedenásti – Fíni, Švédi, Česi a Rusi mali po dvoch zástupcoch, Nemci, Dáni, Švajčiari po jednom. Český hokej zastupovali nádejný strelec Jakub Vrána, ktorého bral z 13. pozície Washington, ďalší ofenzívny talent David Pastrňák putoval z 25. priečky do organizácie Bostonu.

Kluby siahali predovšetkým po útočníkoch, z 30 hráčov ich bolo až 25, čo je najviac v profiligovej histórii. Doteraz najviac útočníkov (23) bolo v 1. kole vybratých v drafte 2003. Tímy si v úvodnom kole nevybrali ani jedného brankára. Bez draftovej voľby v 1. kole bola Ottawa, ktorá svoj výber vymenila vlani do Anaheimu za Bobbyho Ryana.

Slovensko čakalo na svoju draftovú "jednotku" až do 6. kola, keď si Colorado Avalanche vybralo Pajpacha. Osemnásťročný brankár fínskej Tappary bol nakoniec jediným zástupcom spod Tatier, ktorý sa dostal medzi 210 draftovaných hráčov. "Prvá vec, ktorá mi napadla, keď som videl, že ma draftovalo Colorado, bola to, že Coloradu fandí môj bývalý spoluhráč a spolusediaci zo školy. Zároveň za Colorado chytá Semion Varlamov, čo je môj obľúbený brankár. Draft som príliš nesledoval, keďže mám ešte povinnosti v škole, a tak som sa učil. Z času na čas som jedným očkom ale na priebeh draftu pozrel, takže bol som zhruba v obraze. Ako však kolá a výbery pribúdali, tak som stále viac a viac strácal nádej, že by som mohol byť draftovaný. Napokon to však vyšlo. Som veľmi šťastný a ten pocit sa ani nedá opísať. V prvom momente som si myslel, že odpadnem od radosti. Keď mi volal agent a povedal mi, že som draftovaný, tak som bol veľmi, veľmi šťastný. Prejsť draftom úspešne, to je zatiaľ môj najväčší úspech v živote," uviedol Maximilián Pajpach pre portál slovakprospects.com.

Z 210 hráčov si kluby vybrali najviac Kanaďanov (77), na druhom mieste bolo USA (67) a na treťom Švédsko (27). Z európskych veľmocí nasledovali s 13 hokejistami Rusi, s deviatimi Fíni a hneď za nimi boli Česi (8). Slovákov predbehli s dvoma hráčmi aj Lotyšsko, Švajčiarsko a Veľká Británia. Po jednom mali ešte Dáni a Nemci.

Poradie vstupného draftu 2014:
1. Florida - Aaron Ekblad (obranca, Kan., Barrie/OHL), 2. Buffalo - Sam Reinhart (center, Kan., Kootenay/WHL), 3. Edmonton - Leon Draisaitl (c, Nem., Prince Albert/WHL), 4. Calgary - Samuel Bennett (c, Kan., Kingston/OHL), 5. NY Islanders - Michael Dal Colle (ľavý krídelník, Kan., Oshawa/OHL), 6. Vancouver - Jake Virtanen (pravý krídelník, Kan., Calgary/WHL), 7. Carolina - Haydn Fleury (o, Kan., Red Deer/WHL), 8. Toronto - William Nylander (c/k, Švéd., MoDo/Švéd.), 9. Winnipeg - Nikolaj Ehlers (ľk, Dán., Halifax/QMJHL), 10. Anaheim - Nicholas Ritchie (ľk, Kan., Peterborough/OHL), 11. Nashville - Kevin Fiala (ľk, Švajč., HV 71 jun./Švéd.), 12. Arizona - Brendan Perlini (ľk, Kan., Niagara/OHL), 13. Washington - Jakub Vrána (ú, ČR, Linköping/Švéd.), 14. Dallas - Julius Honka (o, Fín., Swift Current/WHL), 15. Detroit - Dylan Larkin (c, USA, USA U-18), 16. Columbus - Sonny Milano (ľk, USA, USA U-18), 17. Philadelphia - Travis Sanheim (o, Kan., Calgary/WHL), 18. Minnesota - Alex Tuch (pk, USA, USA U-18), 19. Tampa Bay - Anthony Deangelo (o, USA, Sarnia/OHL), 20. Chicago - Nick Schmaltz (c, USA, Green Bay/USHL), 21. St. Louis - Robert Fabbri (c, Kan., Guelph/OHL), 22. Pittsburgh - Kasperi Kapanen (pk, Fín., Kalpa/Fín.), 23. Colorado - Conner Bleackley (c, Kan., Red Deer/WHL), 24. Vancouver - Jared McCann (c, Kan., Sault Ste. Marie/QMJHL), 25. Boston - David Paštrnák (pk, ČR, Södertälje/Švéd.), 26. Montreal - Nikita Sčerbak (pk, Rus., Saskatoon/WHL), 27. San Jose - Nikolaj Goldobin (pk, Rus., Sarnia/OHL), 28. NY Islanders - Joshua Ho-Sang (ú, Kan., Windsor/OHL), 29. Los Angeles - Adrian Kempe (ľk, Švéd., MoDo/Švéd.), 30. New Jersey - John Quenneville (c, Kan., Brandon/WHL), ... 174. Colorado Avalanche - Maximilián Pajpach (b, SR, Tappara Tampere/Fín.)
/legenda: klub, hráč, post, národnosť, predchádzajúci tím/liga/

Počet draftovaných hráčov podľa národnosti:
77 - Kanada
67 - USA
27 - Švédsko
13 - Rusko
9 - Fínsko
8 - Česko
2 - Lotyšsko
2 - Švajčiarsko
2 - Veľká Británia
1 - Dánsko
1 - Nemecko
1 - SLOVENSKO