Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia NHL

Hossa dal 30. gól, Chárov Boston získal Prezidentskú trofej

Marián Hossa (vľavo) Foto: TASR/AP Photo

Jubilejný zásah dosiahol slovenský hokejista po skvostnej individuálnej akcii.

New York 13. apríla (TASR) - Štyria slovenskí hokejisti sa bodovo presadili v deväťzápasovom programe zámorskej NHL v noci na nedeľu. Útočník Chicaga Marián Hossa dosiahol jubilejný 30. gól v sezóne a potom dostal od trénera voľno.

Blackhawks bez neho prehrali v divokom zápase na ľade Nashvillu 5:7. Triumfom 4:1 nad Buffalom si Boston zaistil Prezidentskú trofej určenú pre víťaza základnej časti, na výhre Bruins sa jednou asistenciou podieľal ich kapitán Zdeno Chára.

Rovnako bod za asistenciu zaznamenal obranca Martin Marinčin, ktorého Edmonton si na domácom ľade poradil s Vancouverom 5:2. V dueli Los Angeles - Anaheim 3:4 po nájazdoch si jednu asistenciu pripísal domáci krídelník Marián Gáborík. Základná časť zámorskej profiligy sa skončí v noci z nedele na pondelok.

VIDEO: Marián Hossa skóruje


Chára asistoval, Meszároš bez šance

Boston získal Prezidentskú trofej prvýkrát od roku 1990. O dva góly "medveďov" v zápase s Buffalom sa postaral český útočník Dávid Krejčí, pri jeho prvom presnom zásahu v 19. minúte asistoval Chára, ktorý tak dosiahol okrúhly 40. bod v sezóne (17+23). Druhý slovenský obranca Andrej Meszároš šancu v zápase nedostal. Bruins v základnej časti nazbierali 117 bodov, pričom svoju zbierku môžu ešte navýšiť, keďže v nedeľu o 21.00 SELČ ich čaká záverečný zápas dlhodobej časti sezóny v New Jersey.

"Sme hrdí na to, čo sme dosiahli. Celú sezónu sme tvrdo pracovali a vždy sme chceli podať čo najlepší výkon. Od nedele sa však začína od nuly. Nezáleží na tom, čo sme dosiahli v základnej časti a keď chceme byť úspešní, tak musíme hrať dobre aj v play off," povedal pre zámorské médiá Chára. Boston sa v prvom kole play off stretne s Detroitom, kde pôsobia ďalší dvaja Slováci Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo.

Bruins budú v každej sérii vyraďovacích bojov začínať ako víťazi Prezidentskej trofeje na domácom ľade. Zápas v Bostone nedochytal pre zranenie brankár Buffala Matt Hackett, ktorý v tretej tretine po kolízii s Toreym Krugom utrpel zranenie nohy a odniesli ho na nosidlách. Duel dochytal Connor Knapp, ktorý debutoval v NHL. V bránke Sabres sa v tejto sezóne vystriedalo až šesť brankárov.

Slovenský obranca Bruins Zdeno Chára (vpravo) a hráč Sabres Matt D'Agostini v zápase hokejovej NHL Boston Bruins - Buffalo Sabres v sobotu 12. apríla 2014.
Foto: TASR/AP Photo


Jubilejný zásah

Jediný slovenský hokejista, ktorý v prebiehajúcej sezóne NHL pokoril hranicu 30 gólov, je krídelník Chicaga Marián Hossa. Jubilejný zásah dosiahol v Nashville po skvostnej individuálnej akcii, keď vnikol s pukom do útočného pásma, obišiel súperovu bránku a bekhendom aj s prispením betónu Pekku Rinneho ho zasunul za chrbát fínskeho brankára. Hossa dosiahol hranicu 30 gólov ôsmykrát v kariére, bodové konto v tejto sezóne zaokrúhlil na rovných 60 (30+30). Slovenský krídelník v čase 12:43 zvýšil na 2:0 a po úspešnom zásahu dostal od trénera Joela Quennevilla voľno. Hossa mal možnosť odohrať celý duel, ale rozhodol sa pre oddych. Chicago už malo pozíciu istú a nastúpilo bez viacerých hráčov.

Pre zranenia chýbali Jonathan Toews a Patrick Kane, Quenneville šetril aj obrancov Duncana Keitha a Niklasa Hjalmarssona a centrov Michala Handzuša a Marcusa Krügera. Blackhawks v divokom zápase napokon prehrali 5:7 a do play off pôjdu z tretej priečky Centrálnej divízie. Najbláznivejšia bola tretia tretina, v ktorej padlo sedem gólov. "Predátori" otočili skóre na 5:4 vo svoj prospech, ale keď minútu a 35 sekúnd pred sirénou vyrovnal Andrew Shaw, zdalo sa, že duel pôjde do predĺženia. Proti však bol domáci útočník Patrick Hörnqvist a v čase 59:01 strelil víťazný gól na 6:5. Triumf domácich ešte spečatil do prázdnej bránky Shea Weber. "V posledných dvoch dueloch sme dostali veľa gólov, ale predtým sme hrali v defenzíve dobre a na to chceme nadviazať aj v play off," vyznal sa Hossa, ktorý odohral v Nashville 4 minúty a 30 sekúnd. V play off sa Blackhawks stretnú s Coloradom alebo so St. Louis.

V pennsylvánskom derby vyhrala Philadelphia v Pittsburghu 4:3 po predĺžení a poistila si tretie miesto v Metropolitnej divízii. Duel rozhodol svojím 10. gólom sezóny obranca Mark Streit. Minútu a 15 sekúnd pred koncom tretej tretiny poslal Claude Giroux "letcov" do vedenia 3:2, ale Penguins ešte stihli zareagovať a pri hre bez brankára vyrovnal 37 sekúnd pred sirénou Kris Letang. Bol to jeho prvý gól po návrate na ľad od infarktu, ktorý mu diagnostikovali na konci januára. "Som šťastný, že som späť a že som dal gól. Pomaly sa do toho dostávam. Výsledok je sklamaním, ale myslím si, že sme odohrali dobrý duel," povedal Letang. Duel pre zranenie nedochytal brankár "letcov" Chris Mason. Flyers sa v prvom kole play off stretnú s NY Rangers, pričom sériu začnú na súperovom ľade, súperom Pittsburghu bude Columbus.

Marinčin zaznamenal šiestu asistenciu

bod za asistenciu zaznamenal obranca Martin Marinčin (vľavo), ktorého Edmonton si na domácom ľade poradil s Vancouverom 5:2.
Foto: TASR/AP Photo
V Edmontone bola hlavnou udalosťou zápasu rozlúčka skvelého útočníka Ryana Smytha s aktívnou kariérou. Tridsaťosemročný hokejista síce nebodoval, ale s NHL sa rozlúčil víťazstvom, pretože jeho tím zdolal Vancouver 5:2. Šiestu asistenciu v sezóne zaznamenal slovenský obranca Martin Marinčin. Smyth odohral najvyšší "icetime" v celej sezóne - 23 minút a 46 sekúnd, v presilovkách mu spoluhráči "nabíjali" na gól, ale neprialo mu šťastie. Smytha po zápase symbolicky vyhlásili za prvú hviezdu zápasu. Muž s číslom 94 odohral v základnej časti 1270 zápasov a 15 z 19-tich sezón v NHL strávil v drese Oilers.

"Kariéra v NHL bola pre mňa skvelým zážitkom, na ktorý do konca života nezabudnem. Fanúšikovia Edmontonu sú najlepší na svete a som šťastný, že som v tomto klube strávil takmer celú kariéru. Bol to dnes úžasný zážitok," povedal Smyth, ktorý končí kariéru s bilanciou 386 gólov a 456 asistencií. V play off odohral 93 zápasov s bilanciou 28+31. V roku 2006 hral so svojím tímom vo finále Stanley Cupu, v ktorom Edmonton prehral až v siedmich zápasoch s Carolinou.

Hrdinom súboja v Montreale bol Brian Gionta. Kapitán Canadiens rozhodol z trestného strieľania v 3. minúte predĺženia o víťazstve svojho tímu nad New Yorkom Rangers 1:0. Montreal tak má stále šancu začínať play off na domácom ľade. "Domáce prostredie je veľmi dôležité. Teraz budeme sedieť a čakať, ako sa vyvinie situácia v posledný deň základnej časti. Dôležité je, že máme stále šancu," uviedol 35-ročný Gionta, ktorý si bekhendovým blafákom vychutnal Cama Talbota. Montreal už dlhšie vie, že sa v prvom kole play off stretne s Tampou Bay, ale oba tímy ešte bojujú o výhodu domáceho prostredia. Rangers prestrieľali svojho súper v pomere 41:27, ale ani raz neprekonali výborného Careyho Pricea, ktorý zaznamenal šiesty shutout v sezóne. Montreal získal 100 bodov prvýkrát od sezóny 2007/2008.

Columbus vyhral na ľade Floridy 3:2 a do play off tak pôjde vo víťaznej nálade. Blue Jackets sa v prvom kole vyraďovacích bojov stretnú s víťazom Metropolitnej divízie Pittsburghom. O triumfe Columbusu rozhodol v 46. minúte svojim 33. gólom v sezóne kanonier Ryan Johansen. "Dôležité je, že sa v závere sezóny nikto nezranil. Mali sme náročné obdobie, keď sme odohrali 15 zápasov za 24 dní," povedal tréner Columbusu Todd Richards.

V zápase dvoch tímov, ktoré už nemali šancu na postup, vyhrala v kanadskom derby Ottawa nad Torontom 1:0. Jediný gól duelu strelil v 28. minúte v presilovke Jason Spezza a tešil sa z 23. zásahu v sezóne. Brankár Craig Anderson zaznamenal 28 zákrokov a zaznamenal štvrtý shutout v sezóne. Senators vyhrali štvrtý duel po sebe a sezónu zakončia v Pittsburghu.



Gáborík asistoval

"Žraloci" zo San Jose vyhrali vo Phoenixe 3:2. Prvé dva góly hostí strelil Joe Pavelski a stal sa tak štvrtým 40-gólovým strelcom v histórii klubu. Pred ním sa minimálne na túto métu dostali Jonathan Cheechoo (2005/06), Patrick Marleau (2009/10) a Owen Nolan (1999/2000). "Som rád, že sa mi darí strelecky, ale ja to vnímam ako tímový úspech. Naladili sme sa na play off víťazne, čo je skvelé," povedal 41-gólový strelec Pavelski. Sharks sa vo vyraďovacích bojoch stretnú v derby s Los Angeles. Phoenix v závere základnej časti prehral sedem zápasov po sebe a druhýkrát v rade nepostúpil do play off. V roku 2012 hrali Coyotes vo finále Západnej konferencie, odvtedy si vo vyraďovacích bojoch nezahrali.

Anaheim zdolal Los Angeles 4:3 po samostatných nájazdoch, ktoré rozhodol v štvrtej sérii Devante Smith-Pelly. Ducks sa v prvom kole play off stretnú s Dallasom. Slovenský útočník "kráľov" Marián Gáborík asistoval na jeden z dvoch gólov Anžeho Kopitara a natiahol svoju bodovú sériu na tri zápasy. Celkovo z posledných desiatich duelov bodoval v deviatich. Gáborík absolvoval v rozstrele aj samostatný nájazd, ale Frederika Andersena neprekonal. Kings nastúpia v play off proti San Jose, s ktorým sa minulý rok stretli v semifinále konferencie.

Výsledky NHL:
BOSTON - BUFFALO 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)
Góly:
17. Campbell (Caron, Thornton), 19. Krejčí (CHÁRA, Lucic), 32. Bergeron (Marchand, Krug), 51. Krejčí (Krug, Rask) - 34. Hodgson (Foligno, Weber). Brankári: Rask - Hackett (49. Knapp), strely na bránku: 30:25. Diváci: 17.565.

PITTSBURGH - PHILADELPHIA 3:4 pp (1:1, 0:1, 2:1 - 0:1)
Góly:
2. Jokinen (Neal, Gibbons), 55. Neal (Crosby, Letang), 60. Letang (Neal, Niskanen) – 18. Voráček (Giroux, Streit), 35. Voráček (Hartnell, Giroux), 59. Giroux (Voráček, Hartnell), 63. Streit (MacDonald). Brankári: Fleury - Mason (41. Emery), strely na bránku: 36:21. Diváci: 18.673.

MONTREAL - NY RANGERS 1:0 pp (0:0, 0:0, 0:0 - 1:0)
Gól:
63. Gionta z tr. strieľania. Brankári: Price - Talbot, strely na bránku: 27:41. Diváci: 21.273.

OTTAWA - TORONTO 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Góly:
28. Spezza (Karlsson, Hemský). Brankári: Anderson - Reimer, strely na bránku: 37:28. Diváci: 20.500.

FLORIDA - COLUMBUS 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)
Góly:
19. Trocheck, 27. Hayes (Pirri, Campbell) – 1. Atkinson (Dubinsky, Calvert), 30. Letestu (Johansen, Jenner), 46. Johansen (Wisniewski, Johnson). Brankári: Luongo - Bobrovskij, strely na bránku: 35:38. Diváci: 14.241.

NASHVILLE - CHICAGO 7:5 (1:2, 1:1, 5:2)
Góly:
13. C. Smith (Gaustad), 27. Ellis (Fisher, Hörnqvist), 45. Cullen (Fisher, Ekholm), 48. Wilson (Weber, Stalberg), 58. Gaustad (C. Smith, Bourque), 60. Hörnqvist (Cullen, Fisher), 60. Weber (Josi, Gaustad) – 5. B. Smith (Saad), 13. HOSSA, 34. Carey (Bickell, Saad), 48. Morin (Oduya, Shaw), 59. Shaw. Brankári: Rinne - Raanta, strely na bránku: 33:25. Diváci: 17.355.

PHOENIX - SAN JOSE 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)
Góly:
31. Ribeiro (Vrbata, Erat), 41. Doan (Chipchura, McMillan) – 4. Pavelski (Burns, Boyle), 10. Pavelski (Irwin, Thornton), 41. Couture (Boyle). Brankári: Visentin - Niemi, strely na bránku: 32:32. Diváci: 15.438.

EDMONTON - VANCOUVER 5:2 (2:0, 2:1, 1:1)
Góly:
3. Horák (Pinizzotto, Acton), 14. Petry (Nugent-Hopkins, Hall), 23. Acton (Larsen, Pinizzotto), 37. Eberle (Schultz, Hall), 42. Nugent-Hopkins (MARINČIN, Hall) – 26. Matthias (Kassian), 60. Kassian (Richardson, Matthias). Brankári: Scrivens - Markström, strely na bránku: 22:42. Diváci: 16.839.

LOS ANGELES - ANAHEIM 3:4 pp a sn (1:1, 0:1, 2:1 - 0:0, 0:1)
Góly:
5. Brown (Mitchell), 41. Kopitar (Williams, GÁBORÍK), 57. Kopitar (Vojnov, Regehr) – 7. Bonino (Winnik), 23. Smith-Pelly (Lindholm, Beauchemin), 56. Beleskey, rozh. nájazd Smith-Pelly. Brankári: Quick - Andersen, strely na bránku: 30:24. Diváci: 18.732.

Slováci v akcii:
Zdeno Chára (Boston) 20:53 0 1 1 +1 0 14
Marián Hossa (Chicago) 4:30 1 0 1 +1 1 0
Martin Marinčin (Edmonton) 17:50 0 1 1 +1 1 0
Marián Gáborík (Los Angeles) 15:45 0 1 1 +1 2 0
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/
/