Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Jurčo dal o sebe opäť vedieť parádnym gólom, Detroit však prehral

Tomáš Jurčo sa teší z gólu v sieti Colorada. Foto: TASR/AP

Jaroslav Halák premiéru v drese Washingtonu zatiaľ neabsolvoval. Zápas sledoval zo striedačky.

New York 7. marca (TASR) - Zámorská hokejová NHL pokračovala v noci na piatok desiatimi zápasmi. Svoje štatistiky si rozšíril útočník Detroitu Tomáš Jurčo, ktorý zaznamenal piaty gól v sezóne. Ani to však Red Wings nestačilo a Coloradu podľahli 2:3 pp. Slovenský reprezentant sa strelecky presadil v 33. minúte stretnutia. Okrem toho mal po zápase na svojom konte jedu mínusku a tri strelecké pokusy. Jeho krajan Tomáš Tatar patril s piatimi strelami medzi najaktívnejších hráčov.

V ďalšom stretnutí si Montreal odviezol z ľadu Phoenixu prehru 2:5. Celý zápas odchytal Peter Budaj, ktorý kryl 18 z 23 striel súpera. Tretí triumf v rade zaznamenal Boston, keď si na domácom ľade poradil s Washingtonom hladko 3:0. Na strane domácich nechýbal Zdeno Chára, ktorý odohral 20:38 minút. Na svoju premiéru v drese Capitals si ešte musí počkať Jaroslav Halák, ktorý sledoval duel iba zo striedačky. Los Angeles už aj so slovenským útočníkom Mariánom Gáboríkom zvíťazili nad Winnipegom 3:1. Slovenský reprezentant strávil na ľade 16:38 min a pripísal si jeden mínusový bod a tri strely na bránku.

Boston vynuloval Washington, Halák iba na striedačke

Boston bez Andreja Meszároša vynuloval na domácom ľade Washington a tešil sa z tretieho víťazstva po sebe. Slovenský obranca, ktorý prišiel do tímu Bruins pred uzávierkou prestupov z Philadelphie, zatiaľ sledoval duel len z tribúny. Podľa trénera Clauda Juliena sa potrebuje Meszároš adaptovať na systém hry Bruins. "Po pár tréningoch by to malo byť v poriadku. Philadelphia hrá iným štýlom a preto som ho nechcel hneď postaviť do zápasu. Je to však skúsený hokejista a určite bude čoskoro pripravený hrať za Boston," povedal Julien. "Medvede" odohrali v defenzíve výborný duel, keď dovolili hráčom Capitals vyslať na bránku len 16 striel. Brankár Tuukka Rask zaznamenal šiesty shutout v sezóne a je v tejto štatistike na čele NHL. V bránke Capitals ešte nedostal šancu Jaroslav Halák, ktorý má za sebou náročné obdobie a dve výmeny. Najskôr ho St. Louis poslalo do Buffala, kde však neodchytal ani jeden zápas a v stredu po ňom siahol Washington. V Bostone chytal Brian Holtby, ktorý čelil 43 strelám, z toho štyrom od kapitána Bruins Zdena Cháru. "Dnes to bolo výborné. Všetci hráči dobre korčuľovali a nedali súperovi veľa šancí. Skvelá práca," povedal po zápase tréner Bostonu.

Gáborík v premiére za kráľov nastúpil v prvom útoku

Debut v drese Los Angeles absolvoval Marián Gáborík. Slovenský krídelník nastúpil vo Winnipegu v prvej formácii s Anže Kopitarom a Justinom Williamsom a pomohol Kings k víťazstvu 3:1. Do štatistík sa nezapísal, počas 16 minút a 38 sekúnd na ľade zaznamenal tri strely na bránku a jeden mínusový bod. Domáci síce otvorili skóre zásluhou fínskeho veterána Olliho Jokinena, ale v ďalšom priebehu už skórovali len hráči Kings, ktorí prestrieľali svojho súpera v pomere 41:18. Kings potvrdili, že patria k najlepším defenzívnym tímom v NHL. Pred týmto zápasom mali priemer 2,06 inkasovaného gólu na zápas a čelili priemerne len 26,6 strelám. Teraz svoje štatistiky ešte vylepšili a Jets dokonca nepustili v priebehu prvej a druhej tretiny ani k jednej strele až 17 minút a 48 sekúnd. Obrannú hru tímu vyzdvihol aj Gáborík. "Každý si robí zodpovedne svoju prácu a drží svoju pozíciu. Päť hráčov vyrazí do útoku a päť sa vráti späť. Navyše máme výborného brankára a rýchlych korčuliarov," povedal Gáborík, ktorý sa musel v Los Angeles vzdať svojho obľúbeného čísla 10. To nosí na drese Mike Richards a tak slovenský rýchlik siahol po čísle 12, v ktorom sa v NHL preslávil bývalý slovenský kanonier Peter Bondra. Od Gáboríka, ktorý sedemkrát v kariére prekonal hranicu 30 gólov, si v Kings sľubujú najmä posilnenie ofenzívy. Kapitán Dustin Brown prirovnal príchod slovenského rýchlika k akvizícii Jeffa Cartera v roku 2012, kedy Kings vyhrali Stanley Cup. Gáborík v tejto sezóne pre zranenia odohral len 23 duelov a strelecky sa presadil šesťkrát.



Svoj piaty gól v sezóne aj v kariére strelil útočník Detroitu Tomáš Jurčo. Po jeho presilovkovom zásahu viedli Red Wings nad Coloradom 2:1, ale nakoniec odchádzali z ľadu po prehre 2:3 po predĺžení, keď o víťazstve "lavín" rozhodol obranca Andre Benoit. Jurčo nastúpil opäť na krídle "Kid line" s Tomášom Tatarom a Rileym Sheahanom a "deti" patrili k najaktívnejším na ľade. Tatar zaznamenal päť striel, Jurčo tri a Sheahan dve. Pred Jurčovým gólom vytvorili mladíci tlak v útočnom pásme a slovenský útočník skóroval zblízka po Sheahanovej prihrávke. "V závere presilovky sme nahodili puk do pásma. Sledoval som puk, ktorý sa trochu zvlášne odrazil na hokejku Sheahanana a po jeho prihrávke som už nemal problém dať gól," povedal Jurčo. Detroit si pred zápasom uctil bývalého hviezdneho obrancu Niklasa Lidströma a v rámci 70-minútovej ceremónie vyvesil dres s jeho číslom 5 pod strechu Joe Louis Arény. Lidström prezradil, že doma vo Švédsku veľmi rád sleduje práve hru "Kid line" s dvomi slovenskými mladíkmi. Detroit prestrieľal súpera 37:25, ale výborný výkon podal veterán v bránke Avalanche Jean-Sebastien Giguere. Na víťazný gól nahral nováčik Nathan MacKinnon, ktorý bodoval v 13. zápase po sebe a prekonal rekord Wayna Gretzkého v počte zápasov s minimálne bodom vo veku 18 rokov.

Budaj dostal päť gólov

Phoenix zdolal Montreal po 15-tich rokoch, keď na domácom ľade vyhral 5:2. Zápas vôbec nevyšiel slovenskému brankárovi Canadiens, ktorý dostal päť gólov z 23 striel "kojotov" a mal 78,3 percentuálnu úspešnosť zásahov. V drese Montrealu debutoval rakúsky útočník Thomas Vanek, ktorého vymenili z NY Islanders, ale do štatistík sa nezapísal. Phoenix sa z víťazstva nad Montrealom tešil prvýkrát od 9. decembra 1998.
Peter Budaj inkasuje gól
Foto: TASR/AP

Súboj slovenských obrancov Marinčin vs Višňovský

Edmonton otočil zápas s New Yorkom Islanders, keď prehrával po prvej tretine 0:2, ale nakoniec triumfoval po zásahu Tyalora Halla v predĺžení 3:2. V súboji slovenských obrancov Martin Marinčin, Ľubomír Višňovský sa tak radoval mladší z dvojice. Účastník ZOH v Soči odohral 19:21 minúty a zaznamenal dve strely. Višňovský bol na ľade viac ako 21 minút, ale pripísal si len jednu mínusku. V predĺžení po jeho nedobrej prihrávke stratil v strednom pásme puk Kyle Okposo a Oilers z brejku rozhodli.

Ani návrat superhviezdy Stevena Stamkosa po zlomenine nohy nepomohol Tampe Bay k bodom proti Buffalu a Lightning prehrali 1:3. "Blesky" boli lepším tímom a prestrieľali súpera v pomere 44:21, ale recept na výborného brankára Jhonasa Enrotha našiel až v 58. minúte v oslabení Tyler Johnson. Debut v novom tíme absolvoval bývalý kapitán New Yorku Rangers Ryan Callahan, ktorý prišiel na Floridu výmenou za Martina St. Louisa. Po mesiaci a pol dostal opäť šancu v NHL aj slovenský útočník Richard Pánik, ktorý odohral 13 minút a 12 sekúnd bez bodového zápisu. Pánik nastúpil v drese Tampy prvýkrát od 18. januára.

Chicago vymazalo Columbus

Chicago bez zraneného Mariána Hossu zdolalo Columbus 6:1, keď po dva góly strelili Andrew Shaw a Jonathan Toews. Blackhawks dosiahli 12. víťazstvo v rade proti súperovi z Centrálnej divízie, v ktorej im patrí druhé miesto za St. Louis. V drese "jastrabov" odohral 14 a pol minúty center Michal Handzuš a prezentoval sa jedným streleckým pokusom. Columbus je v tabuľke Východnej konferencie na 9. mieste a snaží sa druhýkrát v histórii klubu postúpiť do play off. Zatiaľ sa to Blue Jackets podarilo len v roku 2009.

St. Louis vyhrali v Nashville

Hokejisti St. Louis vyhrali v Nashville 2:1, tretie víťazstvo v treťom štarte za Blues zaznamenal brankár Ryan Miller, ktorý prišiel do tímu výmenou za Jaroslava Haláka. Miller v novom tíme chytil 57 zo 62 striel a má priemer 1,67 inkasovaného gólu na zápas. Pod víťazstvo Dallasu nad Vancouverom 6:1 sa tretím hetrikom v sezóne a štvrtým v kariére podpísal Tyler Seguin. Vancouver prehral 11 z uplynulých 12 zápasov.
Švéd Magnus Paajarvi oslavuje gól
Foto: TASR/AP

V zápase dvoch popredných tímov vyhrali hokejisti San Jose nad Pittsburghom 5:3, hoci prehrávali 0:2 a po dvoch tretinách 1:2. V záverečnej časti však strelili Sharks, ktorí prestrieľali súpera 47:22, štyri góly. Víťazný gól strelil v 55. minút veterán Joe Thornton, keď jeho slabá strela prepadla cez lapačku náhradného brankára Jeffa Zatkoffa. Triumf poistil svojím druhým gólom v zápase 2,6 sekundy pred koncom Brent Burns. Duel absolútne nevyšiel najproduktívnejšiemu mužovi NHL Sidneymu Crosbymu, ktorý zaznamenal päť mínusových bodov. Pittsburgh nevyhral v San Jose od 22. októbra 1997.




Chárov Boston zdolal Washington 3:0




Gáborík sa v premiére za kráľov nepresdil




Mladíci Tatar a Jurčo opäť robili vietor




Chicago si pochutnalo na Columbuse




sumáre:

BOSTON - WASHINGTON 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)



Góly: 24. Campbell (Bergeron, Bartkowski), 29. Eriksson (Söderberg, Miller), 59. Marchand. Brankári: Rask - Holtby, strely na bránku: 43:16.



WINNIPEG - LOS ANGELES 1:3 (0:0, 1:2, 0:1)



Góly: 33. Jokinen (Kane, Stuart) – 33. Brown (Stoll, Vojnov), 37. Richards, 56. Martinez. Brankári: Pavelec - Quick, strely na bránku: 18:41.



TAMPA BAY - BUFFALO 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)



Góly: 58. Johnson (Hedman) – 16. Myers, 30. Foligno (Hodgson, Myers), 54. Hodgson (Foligno). Brankári: Lindbäck - Enroth, strely na bránku: 44:21.



CHICAGO - COLUMBUS 6:1 (2:1, 3:0, 1:0)


Góly 5. Bollig (Krüger), 17. Shaw (Brookbank, Leddy), 28. Toews (Saad, Seabrook), 33. Bickell (Versteeg, Krüger), 38. Shaw (Seabrook, Keith), 44. Toews (Kane, Sharp) – 8. Johansen (Atkinson, Prout). Brankári: Crawford - Bobrovskij (33. McElhinney), strely na bránku: 33:23.



NASHVILLLE - ST. LOUIS 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)



Góly: 11. Spaling (Hörnqvist, Fisher) – 5. Cole (Ott), 29. Pääjärvi (Polák, Cole). Brankári: Rinne - Miller, strely na bránku: 21:22.



DETROIT - COLORADO 2:3 pp (1:0, 1:1, 0:1 - 0:1)



Góly: 13. Krönwall (Andersson, Ericsson), 33. JURČO (Sheahan, De Keyser) – 31. Duchene (Johnson, O'Reilly), 46. Parenteau (Duchene, O'Reilly), 65. Benoit (MacKinnon, Johnson). Brankári: Howard - Giguere, strely na bránku: 37:25.



DALLAS - VANCOUVER 6:1 (3:0, 2:1, 1:0)



Góly: 3. Jamie Benn (Seguin, Peverley), 8. Seguin (Chiasson, Jamie Benn), 12. Seguin (Peverley, Jordie Benn), 23. Goligoski (Whitney, Seguin), 33. Garbutt (Goligoski, Roussel), 53. Seguin (Jamie Benn) – 39. Dalpe (Edler, Bieksa). Brankári: Lehtonen - Lack (41. Markström), strely na bránku: 22:33.



PHOENIX - MONTREAL 5:2 (3:1, 0:1, 2:0)



Góly: 3. Vrbata (Schlemko, Chipchura), 16. Korpikoski (Stone, Ribeiro), 20. Ekman-Larsson (Doan, Ribeiro), 52. Vrbata (Chipchura), 54. Doan (Yandle, Ekman-Larsson) – 8. Markov (Subban, Gallagher), 35. Galčenjuk (Subban, Markov). Brankári: Smith - BUDAJ, strely na bránku: 23:26.



EDMONTON - NY ISLANDERS 3:2 pp (0:2, 0:0, 2:0 - 1:0)



Góly: 49. Smyth (Eberle, Gagner), 57. Larsen (Smyth, Perron), 63. Hall (Gagner) – 10. Nielsen (Clutterbuck, Hickey), 19. Lee (Strait, McDonald). Brankári: Scrivens - Nabokov, strely na bránku: 29:34.



SAN JOSE - PITTSBURGH 5:3 (0:2, 1:0, 4:1)



Góly: 38. Braun (Wingels, Desjardins), 46. Marleau (Demers), 47. Burns (Pavelski, Thornton), 55. Thornton (Pavelski), 60. Burns (Pavelski, Vlasic) – 16. Määttä (Glass, Goc), 17. Kunitz (Malkin), 46. Määttä (Sutter, Jokinen). Brankári: Niemi - Zatkoff, streky na bránku: 47:22.



Slováci v akcii:

Tomáš Jurčo (Detroit) 15:12 1 0 1 -1 3 0

Tomáš Tatar (Detroit) 14:46 0 0 0 -1 5 0

Zdeno Chára (Boston) 20:38 0 0 0 1 4 0

Marián Gáborík (Los Angeles) 16:38 0 0 0 -1 3 0

Richard Pánik (Tampa Bay) 13:12 0 0 0 0 0 0

Michal Handzuš (Chicago) 14:30 0 0 0 0 1 0

Ľubomír Višňovský (Islanders) 21:14 0 0 0 -1 2 2

Martin Marinčin (Edmonton) 19:21 0 0 0 0 2 0

Peter Budaj (Montreal) 60:00 5/23 78,30



/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/