Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia NHL

Selänne zamával NHL

Fínsky útočník Anaheimu Ducks Teemu Selänne ďakuje a zdraví fanúšikov po siedmom zápase s Los Angeles, ktorí králi vyhrali 6:2. Foto: TASR/AP

Famózny fínsky hokejista končí kariéru po tom, ako získal v Soči so Suomi bronz na svojej šiestej Zimnej olympiáde a hral dôležitú úlohu v tíme Ducks pri historicky najlepšej základnej časti.

Anaheim 17. mája (TASR) - Zámorskú hokejovú NHL opúšťa ďalšia legenda. Neúspešný siedmy zápas semifinále Západnej konferencie bol posledným pre skvelého fínskeho útočníka Anaheimu Ducks Teemu Selänneho. Šesťnásobný účastník olympijských hier a víťaz Stanleyho pohára z roku 2007 odohral v NHL 21 sezón a v 1451 zápasoch v základnej časti nazbieral 1457 bodov. V play off odohral 130 duelov s bilanciou 44+44.

Anaheim prehral rozhodujúci duel s Los Angeles Kings 2:6 a v záverečných minútach, keď už bolo o výsledku rozhodnuté, skandovali diváci v Honda Center "Let's Go Teemu", k čomu sa pridali aj priaznivci Kings. Po zápas mu gratulovali spoluhráči a pri podávaní rúk aj hráči súpera, ktorí mu potom na znak úcty poklepali hokejkami počas "standing ovation" zaplnenej arény Honda Center. Selänne si so slzami na krajíčku užil dojímavé chvíľky, pokorčuľoval si zopár metrov a potom zmizol v útrobách štadióna. "Už som nevedel čo tam mám robiť a tak som išiel do šatne. Bolo to veľmi emotívne," povedal Selänne.

Famózny fínsky hokejista končí kariéru po tom, ako získal v Soči so Suomi bronz na svojej šiestej Zimnej olympiáde a hral dôležitú úlohu v tíme Ducks pri historicky najlepšej základnej časti v histórii klubu. Anaheim mal v tejto sezóne ambície aj hráčsku kvalitu na to, aby získal prvý Stanley Cup od roku 2007, ale neprešiel cez Los Angeles. "S myšlienkou ukončiť kariéru som sa pohrával už dlhšie, ale vášeň a radosť z hokeja ma vždy vrátili späť. Milujem hokej a myslím, že by som ešte mohol hrať, ale teraz je pravý čas na koniec," líčil Selänne, ktorý je s 1457 bodmi na 15. mieste historických tabuliek NHL a v počte strelených gólov (684) je jedenásty.
Teemu Sälanne z Anaheimu Ducks Ryan Getzlaf a Jonas Hiller po prehratom siedmom zápase s Los Angeles Kings.
Foto: TASR/AP

Selänne bol hviezdou od začiatku, už v premiére strelil 76 gólov

Do NHL vstúpil Selänne v sezóne 1992/1993 a okamžite na seba strhol pozornosť. V nováčikovskej sezóne strelil za Winnipeg Jets doteraz rekordných 76 gólov a zaznamenal 132 kanadských bodov. V sezóne 1995/1996 ho Jets vymenili do Anaheimu Ducks, kde nakoniec odohral s prestávkami 15 sezón a Kalifornia sa stala jeho druhým domovom. Populárny "fínsky blesk" medzitým pôsobil aj v San Jose Sharks a v Colorado Avalanche. Najviac radosti však zažil s Anaheimom, kde sa vrátil v sezóne 2005/2006.



"Zisk Stanley Cupu v roku 2007 je pre mňa najväčším ocenením a úspechom v kariére. Aby som bol úprimný, tak som naozaj hrdý na to, že som odohral toľko rokov na najvyššej úrovni. Čím ste starší, tým je všetko náročnejšie, ale bol som ešte stále schopný konkurovať mladým hokejistov a z toho mám veľkú radosť," povedal legendárny hokejista.

Ako býva u Selänneho zvykom, svoju kariéru ešte definitívne neuzavrel, hoci 3. júla oslávi 44. narodeniny. V NHL už pravdepodobne povedal svoje posledné slovo, ale po jeho službách veľmi túži jeho domovský klub Jokerit Helsinki, ktorý bude hrať od novej sezóny v KHL. "Viem, že ma chcú a ešte neviem ako sa rozhodnem. Zatiaľ to však vyzerá tak, že už si dám od hokeja pokoj a najmä som vždy hovoril, že kariéru ukončím v NHL," povedal Selänne.

Rodák z Helsínk sa usadil v južnej Kalifornii, ktorú považuje za svoj druhý domov. Minulý rok si na Laguna Beach otvoril úspešný steak house a spoločne s manželkou a štyrmi deťmi býva v dome v Coto De Caza blízko jeho milovaného golfového ihriska. Selänne začal svoju kariéru v Jokerite Helsinki, kde strávil celé mládežnícke obdobie a v sezóne 1989/1990 debutoval v seniorskej SM-Liige. Jeho talent neušiel zámorským skautom a v roku 1988 ho z 10. mieste draftoval Winnipeg. Selänne vynikal svojou rýchlosťou a šikovnosťou, za čo si vyslúžil prezývku "fínsky blesk." Selänne možno nebude jedinou legendou, ktorá opustí NHL, koniec kariéry zvažuje aj jeho krajan a spoluhráč z Anaheimu 39-ročný Saku Koivu.