Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

FOTO: V noci vyčíňali búrky, očakávajte ich aj dnes

Na snímke odstraňovanie následkov búrky v okrese Bánovce nad Bebravou 13. júla 2016. Foto: TASR/KR HaZZ Trenčín

Meteorológovia varujú pred búrkami s krúpami, východ krajiny ešte potrápia horúčavy. Hrozí vzostup vodných hladín na malých tokoch a stekanie vody zo svahov, čo môže zatopiť pivnice a podchody.

Bratislava 13. júla (TASR) - Na väčšine územia Slovenska dnes bude pršať. Meteorológovia varujú pred búrkami s krúpami, východ krajiny ešte potrápia horúčavy. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej webovej stránke.

Úhrny zrážok môžu dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 60 až 85 kilometrov za hodinu. Pri búrkach môže dôjsť aj k výraznému, ale prechodnému vzostupu vodných hladín na malých tokoch, stekaniu vody zo svahov či k zatopeniu pivníc a podchodov.

Meteorologické výstrahy na 13.7.2016 - Streda
Foto: SHMÚ


Košický a Prešovský kraj potrápia aj vysoké teploty, na niektorých miestach až 35-stupňové. SHMÚ preto vydal v tejto súvislosti výstrahu 1. a 2. stupňa.

Výstraha 1. stupňa pred búrkami platí i na štvrtok (14.7.) a to pre Banskobystrický, Košický, Nitriansky, Prešovský a Žilinský kraj.

Spadnutý strom v Handlovej prerazil vlak

Viac ako 100 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) zasahovalo v noci nadnes v piatich slovenských krajoch pri takmer 60 udalostiach spôsobných búrkovou činnosťou. TASR informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

Hasiči v Nitrianskom kraji boli vyslaní k desiatim udalostiam, spolu ich zasahovalo 22 a nasadených bolo sedem kusov hasičskej techniky. Podľa Farkasovej situáciu komplikovali najmä spadnuté stromy a konáre na komunikáciách.

Od utorkového večera do rána najviac výjazdov zaznamenali v Trenčianskom kraji. Vplyvom búrkovej činnosti bolo v nasadení 10 kusov hasičskej techniky a 35 hasičov, ktorí boli vyslaní k 25 udalostiam. Ich zásahy sa týkali najmä odstraňovania spadnutých stromov z komunikácií či z elektrických vedení. V Handlovej odstraňovali následky dopravnej nehody vlaku, pri ktorej došlo k prerazeniu nádrže na pohonné hmoty v dôsledku stromu spadnutého na koľajisko. Informoval dnes TASR hovorca hasičov v Trenčianskom kraji Marián Petrík.

Meteorologické výstrahy na 14.7.2016 - Štvrtok
Foto: SHMÚ


Najviac práce mali príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v obciach okresu a meste Bánovce nad Bebravou, kde odstraňovali spadnuté stromy z vozoviek, rovnaké zásahy mali aj na viacerých miestach v okrese Prievidza. Následky búrkovej činnosti odstraňovali aj partizánski, trenčianski či novomestskí hasiči. "Celkom zasahovalo 35 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a bolo nasadených spolu 10 kusov hasičskej techniky," zhrnul Petrík.

V Nedožeroch-Brezanoch v okrese Prievidza strhol silný vietor vo večerných hodinách strechu z rodinného domu, podľa starostu obce Martina Mokrého tam následkom búrky tiež popadalo niekoľko stromov. "Okrem strhnutej strechy nevznikli nejaké extrémne škody. Večer sa nedalo nič robiť, následky búrky preto odstraňujeme dnes," uviedol pre TASR.

Na snímke polámané stromy na elektrickom vedení po búrke v okrese Bánovce nad Bebravou 13. júla 2016
Foto: TASR/KR HaZZ Trenčín


Silný vietor a dážď zamestnali v noci nadnes hasičov v Trnavskom kraji. Od utorkového večera do polnoci zasahovalo 18 hasičov na deviatich miestach, išlo predovšetkým o odstraňovanie spadnutých stromov a konárov z cestných komunikácií.

Podľa informácií krajskej trnavskej hovorkyne hasičov Júlie Kedrovej, najviac práce mali v Piešťanoch a okolí, kde vykonali päť zásahov. "Na troch miestach priamo v meste, tiež v obciach Ratnovce a Dubovany, kde vytrhol vietor zo strechy elektrický kábel a poškodil ju," uviedla dnes pre TASR Kedrová.

Hasiči z Trnavy zasahovali dva razy, zo Senice a Holíča raz. "Celkovo bolo v akcii 18 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a sedem kusov hasičskej techniky," dodala Kedrová.

Pri Malackách udrel horela chata, udrel do nej blesk

"V Bratislavskom kraji zasahovali hasiči pri odstraňovaní spadnutých stromov, odčerpávaní zatopených priestorov a pri požiari, ktorý vznikol pravdepodobne po údere blesku na chate pod vrchom Borinka v okrese Malacky. K  požiaru boli hasiči vyslaní pred siedmou hodinou večer," pokračovala Farkasová. Oheň podľa jej informácií zasiahol strechu, hasičom sa ho podarilo zlikvidovať o 21.30 h. V súvislosti s poveternostnou činnosťou zasahovalo v Bratislavskom kraji celkom 19 príslušníkov so šiestimi kusmi hasičskej techniky.

Najpokojnejšia situácia bola podľa Farkasovej v Banskobystrickom kraji, kde boli hasiči vyslaní k štyrom udalostiam. Pri odstraňovaní spadnutých stromov zasahovalo 11 príslušníkov HaZZ so štyrmi kusmi hasičskej techniky.