Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Nitriansky kraj

Diskusia o M. Válkovi v Nitre predznamenala Festival slobody

Miroslav Válek, archívna snímka. Foto: TASR

Podľa Juraja Malíčka z Ústavu literárnej a umeleckej komunikácie UKF bol Válek vo svojej dobe politickou i umeleckou špičkou a obe tieto jeho črty poznamenali aj jeho život.

Nitra 5. novembra (TASR) – Odborníci a študenti Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre v utorok popoludní diskutovali o osobnosti básnika a komunistického politika Miroslava Válka. Beseda je jedným z pilotných podujatí celoslovenského Festivalu slobody, ktorý pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie organizuje Ústav pamäti národa od 11. do 17. novembra.

Súčasťou diskusie v Tvorivom ateliéri UKF bolo aj premietanie dokumentárneho filmu Patrika Lančariča s názvom Válek. Diskutujúci sa zhodli na tom, že bývalý minister kultúry SR Miroslav Válek býva často považovaný za kontroverznú osobnosť a je neraz označovaný ako „výborný básnik a zlý minister“.

Podľa mnohých literátov i politológov bol predstaviteľom totalitnej moci. Na druhej strane je však považovaný za talentovaného umelca, ktorý predstavoval reformné krídlo komunistickej strany a mnohým ľuďom v čase politického prenasledovania pomáhal. „Válek dokonale reprezentuje bývalý režim a jeho kontroverznosť. Dnes si ľudia už nepamätajú komunistických ministrov, Miroslava Válka ako mimoriadne výraznú osobnosť však poznajú,“ myslí si Zoltán Rédey z UKF.

Podľa Juraja Malíčka z Ústavu literárnej a umeleckej komunikácie UKF bol Válek vo svojej dobe politickou i umeleckou špičkou a obe tieto jeho črty poznamenali aj jeho život. „Jeho osobnosť personifikuje dejiny Československa po roku 1968, kedy slovenská časť federácie pôsobila ako tá demokratickejšia a menej normalizačná,“ skonštatoval Malíček.