Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Nedostatok financií môže skomplikovať prípravu mestských policajtov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Absolvovanie výcviku a úspešné zloženie skúšky je jediný spôsob, ako môžu budúci mestskí policajti získať potrebnú kvalifikáciu.

Nitra 18. marca (TASR) – V školiacom výcvikom stredisku Mestskej polície (MsP) v Nitre už na budúci týždeň otvoria ďalší kurz, v rámci ktorého sa bude 25 kadetov z celého Slovenska pripravovať na prácu mestského policajta. Až po úspešnom absolvovaní trojmesačného kurzu a zložení záverečnej skúšky pred komisiou menovanou prezídiom policajného zboru môžu noví mestskí a obecní policajti vykonávať riadnu službu.

Výcvikové stredisko v Nitre funguje od roku 2011. Dvakrát za rok sa tu organizujú kurzy, v ktorých účastníci absolvujú v priebehu troch mesiacov 420 hodín odbornej prípravy podľa vzdelávacích programov vydaných Ministerstvom vnútra SR. Výcvik prebieha pod dohľadom skúsených lektorov z mestskej i štátnej polície. Pod ich vedením získajú kadeti vedomosti o platnej legislatíve, administratívnych úkonoch pri zistení priestupkov, základoch trestného práva, ale i zručnosti pri dopravnej službe, technike a taktike zákrokov, pri streľbe a sebaobrane.

Absolvovanie takéhoto výcviku a úspešné zloženie skúšky je jediný spôsob, ako môžu budúci mestskí policajti získať potrebnú kvalifikáciu. Bez nej by nemohli vyjsť do ulíc v uniforme a so zbraňou. To, že sa v priebehu roka zorganizuje dostatočný počet kurzov, však dnes nie je žiadnym štátnym či samosprávnym orgánom nijako garantované. "Teraz to je tak, že ten, kto vie zabezpečiť kurzy a splniť ďalšie presne dané podmienky podľa vyhlášky, môže ich realizovať. Treba si však uvedomiť, že to nie je lacné. Je nutné zaplatiť lektorov, výukové priestory a ďalšie náklady. Keby sa nám prihlásilo napríklad päť uchádzačov, tak to nepokryje náklady a ja nemôžem z verejných prostriedkov dotovať takúto činnosť. V takom prípade by sme kurz otvoriť nemohli, musím byť minimálne na nule," vysvetľuje náčelník MsP v Nitre Erik Duchoň.

Práve ekonomické problémy s organizovaním kurzov môžu byť podľa jeho slov dôvodom, prečo z pôvodných štyroch výcvikových stredísk mestskej polície fungujú dnes na Slovensku iba dve. "Pôvodne boli v Bratislave, Nitre, Žiline a Košiciach. Ťažko povedať čím to je, ale je fakt, že v Bratislave to nejakým spôsobom zaniklo. Aj teraz budeme školiť piatich mestských policajtov z hlavného mesta. Problémy začína mať aj Žilina, kde už na jeseň neotvorili kurz a teraz na jar sa nám narýchlo prihlásili štyria kadeti z Ružomberka. Činné výcvikové strediská tak zostávajú len v Košiciach a Nitre," povedal Duchoň. Podľa jeho slov od roku 1991, kedy obecné polície začali vznikať, ešte nenastala situácia, že by nefungovalo žiadne výcvikové stredisko a nových mestských policajtov nebolo kde školiť. "Treba však túto situáciu riešiť, pretože kadeti jednoducho musia byť vyškolení. Aj toto bola téma, o ktorej sa vedú diskusie napríklad s riaditeľom policajnej školy v Pezinku, ktorého sme sa pýtali, či by oni neboli schopní pravidelne realizovať takéto vzdelávanie. Ale zatiaľ je to iba v štádiu úvah," hovorí Duchoň.