Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Koncert za mier na Ukrajine pripomenie utrpenie ľudí vo vojne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podujatie bude v Clube Tatra v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre.

Nitra 14. novembra (TASR) – Club Tatra v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre pripravuje na 22. novembra Koncert za mier na Ukrajine. Podujatie pripravil portál www.mojakultura.sk v spolupráci s ukrajinskou hudobnou skupinou AtmAsfera. Organizátori koncertu chcú upozorniť na problémy, ktorým v poslednom období čelia obyvatelia Ukrajiny. Podujatie má pripomenúť ľudí, ktorí pre vzniknutý vojenský konflikt stratili nielen svoj dom a majetok, ale hlavne svojich blízkych.

"Materiálne veci sa dajú časom nahradiť, ale syna, otca či mamu už nevráti nikto. Hudbou spievanou v sanskrte, ukrajinskom a anglickom jazyku, by sme chceli priniesť ľudom pokoj a harmóniu. Zdôrazniť myšlienku, že všetci ľudia sú bratia a namiesto toho, aby hľadali rozdiely, mali by hľadať to, čo nás spája. Uvedomujeme si, že jedným koncertom nedokážeme zmeniť svet, ale sme pevne presvedčení, že to má zmysel a že pripomenieme divákom, že najcennejšie čo existuje, je ľudsky život," hovorí spoluorganizátorka podujatia Soňa Bellérová.

Ukrajinská skupina AtmAsfera pracuje v štýloch world a indie music. Kombinuje klasické formy s improvizáciami, experimentuje spojením rokových a folklórnych motívov z celého sveta. Multiinštrumentálna kapela využíva viac ako 16 hudobných nástrojov, ktoré dopĺňajú traja vokalisti. AtmAsfera pred časom absolvovala sériu koncertov za mier na území Ukrajiny. V týchto dňoch reprezentujú ukrajinskú hudobnú scénu a svoje myšlienky v Prahe, poľskom meste Vroclav a ďalších mestách.