Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Nitriansky kraj

Kontroverzná S. Ostrihoňová sa vracia do kresla primátorky Z. Moraviec

Serafína Ostrihoňová Foto: TASR

Rokovania MsZ v Zlatých Moravciach sa stali atrakciou pre občanov. Krik, hádky poslancov s primátorkou, vzájomné osočovanie i plač boli na programe takmer každého zasadnutia mestského parlamentu.

Nitra 16. novembra (TASR) - Serafína Ostrihoňová sa po štvorročnej prestávke vracia do kresla primátorky Zlatých Moraviec.

Nezávislej kandidátke odovzdalo svoj hlas v komunálnych voľbách 1766 oprávnených voličov. V 17-člennom mestskom zastupiteľstve zasadne 13 nezávislých poslancov, traja nominanti KDH a jeden nominant Smeru-SD. Do poslaneckého kresla sa vráti šesť poslancov, ktorí sú členmi mestského poslaneckého zboru aj v končiacom sa volebnom období. Traja novozvolení poslanci majú skúsenosti s vedením mesta Ostrihoňovou v rokoch 2006 až 2010.

Krik a hádky poslancov s primátorkou

Kontroverzná Ostrihoňová bola primátorkou Zlatých Moraviec dve volebné obdobia v rokoch 2002 až 2010. Zviditeľnila sa hladovkou pred Úradom vlády SR, ktorou chcela dosiahnuť urýchlené dobudovanie rýchlostnej komunikácie medzi Nitrou a Zlatými Moravcami i dlhoročnými konfliktami s poslancami. Rokovania Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach sa postupne stali atrakciou pre občanov. Krik, hádky poslancov s primátorkou, vzájomné osočovanie i plač boli na programe takmer každého zasadnutia mestského parlamentu. Po štvorhodinovom rokovaní sa zastupiteľstvo nedokázalo dohodnúť ani len na schválení programu rokovania.

Výroky zo zasadnutia

Výroky zo zasadnutia zlatomoraveckého zastupiteľstva zľudoveli a dodnes kolujú medzi obyvateľmi mesta i po internetových stránkach. "Aj do strany malomocných by ste vstúpili, aby ste mali moc nad peniazmi," kričala primátorka na poslancov na jednom zo zasadnutí. "Hráte sa na bôžikov, všemocných, nemilujete svojich blížnych, len svoje vrecká. Niektorí z vás sa z najväčších antikristov zmenili na najväčších veriacich, ale Boha neoklamete," pokračovala. Poslancov obvinila aj z toho, že "majú kade – tade nemanželské deti".  Ani vtedajší poslanci sa nedali zahanbiť. "Budeš mať toľko žalôb, že budeš musieť z tohto sveta utiecť. Ale kde?" pýtal sa primátorky poslanec Štefan Valkovič. "Každý diktátor sa snaží opierať o nejaké zákony. Ale to musí mať v hlave viac a musí to hovoriť volom," reagoval poslanec Peter Lisý.   


Obvinenie z podvodu, rozhoduje súd

V roku 2012 odsúdil Okresný súd v Nitre exprimátorku Ostrihoňovú spolu s miestnym podnikateľom na 7,5 roka odňatia slobody za obzvlášť závažný zločin podvodu. Obaja sa odvolali, odvolací súd odsudzujúci rozsudok zrušil. Krajský súd vrátil vec prvostupňovému súdu, aby ju v potrebnom rozsahu prerokoval a rozhodol. Proces je obnovený na okresnom súde. Kauza sa týka pozemkov pod priemyselným parkom v Zlatých Moravciach, ktoré mesto v roku 2007 získalo vydržaním. Následne ich za symbolickú sumu predalo firme ViOn. Podľa obžaloby sa však mesto dostalo k pozemkom na základe nepravdivého vyhlásenia, že ich spravuje viac ako desať rokov ako svoje vlastné. V skutočnosti ich spravoval Slovenský pozemkový fond, ktorý ich prenajímal poľnohospodárskemu družstvu a neskôr agrofarme. Podľa prokurátora vznikla Slovenskému pozemkového fondu a nezisteným vlastníkom škoda 377.481 eur.