Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Mestá a obce pri Komárne žiadajú o pomoc v boji proti komárom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V predchádzajúcich rokoch Ministerstvo životného prostredia SR takúto podporu mestám poskytlo.

Komárno 14. júna (TASR) – Mestá a obce okresu Komárno žiadajú Ministerstvo životného prostredia SR o pomoc v boji proti komárom. Na ministerstvo sa s prosbou o finančnú pomoc na dezinsekciu komárov obrátilo Združenie miest a obcí okresu Komárno. V predchádzajúcich rokoch ministerstvo takúto podporu mestám poskytlo.

Mesto Komárno vyčlenilo z mestského rozpočtu 30.000 eur na ničenie komárov. "V prípade potreby túto sumu zvýšime. Počas celého týždňa realizujeme pozemnú likvidáciu komárov, avšak na dosiahnutie účinného výsledku by skutočným riešením bolo komplexne riešiť likvidáciu komárov v celej našej oblasti,“ uviedol primátor Komárna Béla Keszegh, ktorý je zároveň aj predsedom združenia miest a obcí. Podľa jeho slov viaceré obce okresu už boj proti komárom začali, stále však existujú osady, kde sa žiadne opatrenia zatiaľ neuskutočnili.

Rozsiahla invázia komárov sa objavila vo viacerých regiónoch po daždivom a teplom počasí. Niektoré obce už boj s komármi začali, vzhľadom na rozsah invázie je však účinnosť ich ničenia obmedzená. Komáre sa pohybujú na vzdialenosť sedem až osem kilometrov, takže skutočne účinnou by bola komplexná likvidácia komárov v celej oblasti, domnieva sa Keszegh.