Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

Azylový dom v Nitre by mohol začať fungovať od septembra

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Mesto začalo s prípravou výstavby azylového domu už pred niekoľkými rokmi. Pôvodne mal byť hotový už v roku 2012.


Nitra 2. júla (TASR) – Príprava nového azylového domu na Štúrovej ulici v Nitre na plnú prevádzku má byť ukončená v priebehu tohto leta. Ako uviedol prednosta mestského úradu Igor Kršiak, po ukončení stavebných prác prebieha kolaudačné konanie, po ktorom bude objekt azylového domu vybavený nábytkom a ďalším zariadením. "Pokiaľ ide o vnútorné vybavenie, predpokladám, že bude dokončené v letných mesiacoch. Myslím si, že v septembri sa bude azylový dom otvárať už ako plnohodnotné zariadenie," povedal Kršiak.

V dvojpodlažnom objekte nájdu útočisko ľudia, ktorí sa ocitli v núdzi. Sú v ňom štyri izby pre desať osôb s obmedzenou schopnosťou pohybu, aj so sociálnym zariadením a spoločnou kuchynkou. V zadnej časti bude nocľaháreň s dvomi izbami pre desať až 20 mužov a pre osem až 16 žien. Stred budovy tvoria prevádzkové priestory. Na poschodí je zriadený ubytovací priestor s 13 izbami s kapacitou 40 lôžok. Súčasťou tejto časti azylového domu je aj kuchynka, spoločenská miestnosť, televízna miestnosť, sklad a kancelária.

Mesto začalo s prípravou výstavby azylového domu už pred niekoľkými rokmi. Pôvodne mal byť hotový už v roku 2012. Radnica na stavbu získala z fondov Európskej únie (EÚ) dotáciu v hodnote 1,1 milióna eur. Jej zhotoviteľom mal byť víťaz verejnej obchodnej súťaže, ktorým bola spoločnosť Euro-building. Pre nezhody s dodávateľom stavebných prác sa však pôvodný termín nestihol. Magistrátu sa na dokončenie stavby podarilo vybaviť niekoľko nových termínov. Pre námietky jedného z účastníkov verejného obstarávania sa však nepodarilo stihnúť ani posledný termín, ktorým bol október 2013. Mesto tak o dotáciu definitívne prišlo a azylový dom za približne 700.000 eur postupne vybudovalo zo svojho rozpočtu.