Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Nitra bude každoročne prispievať na hokej sumou 150.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Viceprimátor Daniel Balko pripomenul, že mesto hľadalo vhodný spôsob financovania hokeja niekoľko mesiacov.

Nitra 13. decembra (TASR) – Nitrianska radnica podporí činnosť hokejového klubu HK Nitra sumou 150.000 eur ročne. Zmluvu, na základe ktorej dôjde k vyplateniu financií, schválili na decembrovom zasadnutí mestskí poslanci.

Zmluva platí štyri roky, ale iba v prípade, že sa klub udrží v najvyššej hokejovej lige. HK Nitra sa okrem toho zaviazal zverejňovať informácie o svojich príjmoch a umožní predstaviteľom mesta účasť na rokovaniach klubu i nazerať do podkladov o jeho financovaní.

Podľa primátora Mareka Hattasa umožní zmluva medzi mestom a HK Nitra transparentné financovanie hokeja. „Treba povedať, že hokej tu bol doteraz financovaný rôznymi nepriamymi dotáciami, keď klub nikdy nevedel, koľko peňazí vlastne dostane. Teraz je jasne povedané, že prevádzka klubu pôjde z peňazí mesta. Nie je to žiadna novinka, mestá bežne spravujú štadióny, aj keď u nás je to trošku inak. My sme si povedali, že pre nás je efektívnejšie, keď štadión spravuje HK Nitra. Zmluva prináša stabilitu pre klub. Je v nej jasne povedané, že budú dostávať peniaze a že to majú zaručené na štyri roky. Je to pre nich istota na najbližšie obdobie,“ uviedol Hattas.

Viceprimátor Daniel Balko pripomenul, že mesto hľadalo vhodný spôsob financovania hokeja niekoľko mesiacov. „Po viac ako pol roku príprav máme vyriešený problém, ktorý sme pred sebou tlačili. Tento rok sa nám podarilo zásadným spôsobom nastaviť dotácie na šport. Musíme ešte urobiť zmeny v nájomných zmluvách a táto zmluva s HK Nitra môže byť do určitej miery vzorová,“ povedal Balko.

Zároveň zdôraznil, že každoročnou podporou hokejistov pomôže mesto aj mládežníckym športovým klubom. Na zimnom štadióne ich pôsobí 13, pričom chod celého štadióna aj pre tieto kluby zabezpečoval zo svojich zdrojov HK Nitra. „My sme teraz vlastne priznali, že túto činnosť robí HK Nitra vo verejnom záujme, zistili sme, zhruba koľko táto činnosť stojí, a túto sumu vo výške 150.000 eur sme im priznali. Chceme k hokeju pristupovať logicky, transparentne a koncepčne. HK Nitra tak vie, že každý rok, pokiaľ bude zmluva platná, bude mať 150.000 eur za to, že vo verejnom záujme pripravuje hlavnú a vedľajšiu ľadovú plochu najmä pre mládež,“ dodal Balko.

Mesto okrem toho prispieva na chod zimného štadióna aj preplácaním nákladov na energie. Klub HK Nitra sa tiež môže zapojiť aj do športovej dotačnej schémy mesta, kde môže na základe bodovacieho systému získať ďalšiu dotáciu, ktorá by mohla presiahnuť sumu 100.000 eur.