Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Milovníci hôr a cestovania sú dnes na festivale Vysoké hory Nitra

Dokumentarista Pavol Barabáš, archívne foto Foto: TASR

V rámci festivalu pripravili organizátori aj hlasovanie v ankete Cena diváka.

Nitra 22. novembra (TASR) – Pútavá prehliadka filmov a prezentácií horolezcov, cestovateľov a filmárov - to je 9. ročník festivalu Vysoké hory Nitra, ktorý sa dnes koná na nitrianskom mestskom úrade. Bohatý program ponúka stovkám priaznivcov hôr a cestovania zaujímavé filmy, diskusie a stretnutia, uskutoční sa spolu 16 projekcií.

Známy dokumentarista Pavol Barabáš, ktorý doteraz za svojich 35 filmov dostal vyše 300 ocenení po celom svete, sa predstaví popoludní filmom Polárnik o Petrovi Valušiakovi, sám Valušiak zasa snímkou Polárny svet. Historickú expedíciu na Mt. Everest pred 30 rokmi si návštevníci festivalu pripomenú vďaka členovi expedície Miloslavovi Končokovi. Jeho prezentácia je spomienkou na najdramatickejšie fragmenty expedície. Návštevníci festivalu si zaspomínajú aj na dvoch hostí minulých ročníkov festivalu, Jána Matláka, ktorý prišiel o život v Himalájach, v Tatrách zahynul František Kele.

Program začal o 9.00 h a vstup na podujatie je voľný. V prípade priaznivého počasia bude festival v nedeľu 23. novembra pokračovať poznávacím výletom na Zobor a to aj s výkladom geológa Jána Jahna z nitrianskej Univerzity Konštantína Filozofa. Organizátorom festivalu Vysoké hory Nitra je občianske združenie Nitriansky horský spolok. Hlavnými partnermi podujatia sú mesto Nitra, Slovenský vysokohorský turistický spolok a Dynamik Nitra. Sprievodnou akciou festivalu je tiež výstava krajinných fotografií viacerých autorov s jedinečnými zábermi prírody a krajiny. Jej súčasťou je aj výber z 11. ročníka celoštátnej výstavy krajinárskej fotografie Slovensko moje.

V rámci festivalu pripravili organizátori aj hlasovanie v ankete Cena diváka. Jej doterajšími víťazmi sú osobnosti ako Jozef Kopold, Zoltán Demján, Viktor Beránek, Robert Rajchl s Erikom Balážom, Peter Hámor, Tomáš Hulík i Pavol Barabáš. Ďalšími významnými osobnosťami, ktoré sa zúčastnili festivalu či sa prezentovali cez filmy sú horolezci Ivan Fiala, Michal Orolin, Igor Koller, Maroš Šajnoha, Martin Gablík, Peter Šperka, cestovatelia a filmári Peter Ondrejovič alias Becko, Rasťo Hatiar alebo Ivan Bulík a František Kele. Informoval hovorca festivalu Radoslav Baláž.