Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

Ďalšie mestá sa pripojili k pomoci Prešovu

Na snímke horiaci bytový dom v Prešove 6. decembra 2019. Foto: TASR František Iván

Na radnicou zriadenom účte, na ktorý prispievajú darcovia zo Slovenska i zahraničia, bola k 12. decembru suma 2,91 milióna eur.

Nitra 13. decembra (TASR) – Mesto Nitra poskytne finančnú podporu ľuďom, ktorých v Prešove 6. decembra zasiahla tragédia pri výbuchu paneláku na Mukačevskej ulici. Rozhodli o tom mestskí poslanci na svojom poslednom tohtoročnom riadnom zasadnutí.

Zastupiteľstvo odsúhlasilo pomoc vo výške 10.000 eur, ktoré radnica pošle do Prešova. „Aj týmto spôsobom sa pripájame k vlne solidarity, ktorá sa nesie celým Slovenskom,“ povedal hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Na snímke interiér bytového domu na Mukačevskej ulici v Prešove, ktorý poškodil piatkový (6. decembra) výbuch plynu.
Foto: TASR - KR HaZZ v Prešove


Rovnakou sumou prispeje aj Bardejov


Bardejovskí mestskí poslanci na svojom štvrtkovom (12. 12.) zasadnutí tiež rozhodli o finančnej podpore pre obyvateľov poškodeného bytového domu. V úvode si minútou ticha uctili obete nešťastia.

"Na návrh primátora mesta Borisa Hanuščaka odsúhlasili finančnú pomoc vo výške 10.000 eur na zmiernenie následkov tejto tragickej udalosti. Táto suma poputuje na transparentný účet zriadený samosprávou Prešova," uviedol pre TASR Štefan Hij z Mestského úradu v Prešove.

Mesto v pondelok (9. 12.) dostalo na základe uznesenia vlády SR od rezortu financií na účet dotáciu milión eur na riešenie mimoriadnej situácie.

Na radnicou zriadenom účte, na ktorý prispievajú darcovia zo Slovenska i zahraničia, bola k 12. decembru suma 2,91 milióna eur.

Na snímke práce okolo obytného domu po výbuchu plynu a požiari v Prešove na Mukačevskej ulici. Prešov, 12. decembra 2019.
Foto: TASR - František Iván


Plyn vybuchol 6. decembra v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke. Nešťastie si vyžiadalo sedem ľudských životov a jedna osoba je nezvestná. Hasiči zasahovali celú noc, požiar zlikvidovali v sobotu (7. 12.) ráno. Zásah ukončili v sobotu večer a miesto odovzdali kompetentným zástupcom mesta Prešov. Svoje domovy museli opustiť obyvatelia viacerých okolitých domov. Časť z nich sa do bytov vrátila.

Mesto Prešov zverejnilo číslo účtu, na ktoré môžu ľudia prispieť pre občanov postihnutých tragickým výbuchom na Mukačevskej ulici. Zbierku podporila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Číslo účtu je SK90 7500 0000 0040 0859 1229. K platbe treba uviesť variabilný symbol 6122019. Polícia zároveň varovala pred možným zneužitím prešovského tragického výbuchu v paneláku a falošnými účtami zbierky.

Považská Bystrica sa pridala k samosprávam, ktoré finančne pomohli Prešovu



Považskobystrická radnica pomôže prešovskej samospráve pri zmiernení následkov výbuchu bytovky na Mukačevskej ulici sumou 3000 eur. Informoval o tom primátor Považskej Bystrice Karol Janas.

„Celé Slovensko zasiahla veľmi smutná správa o nešťastí v Prešove, pri ktorom prišlo o život niekoľko ľudí. Jej obyvatelia prišli o majetok, domovy a strechu nad hlavou práve pred Vianocami. Oceňujem obrovskú solidaritu obyvateľov od východu na západ, ktorí sa rozhodli akýmkoľvek spôsobom pomôcť. Výnimkou nie sú ani samosprávy. Bratislava sa rozhodla pomôcť sumou 20.000 eur, Žilina sumou 10.000 eur, Trenčín 7000 eur, Brezno 3000 eur. Aj my sme sa rozhodli, že prispejeme a v prvej fáze pošleme 3000 eur,“ uviedol Janas.

V súvislosti s pomocou Prešovu sa podľa neho na sociálnych sieťach objavili viaceré názory, aby považskobystrická radnica zrušila silvestrovský ohňostroj a financie zaň poslala zasiahnutým ľuďom.

„Na to, aby sme pomohli, nemusíme rušiť ohňostroj, naše mesto si to zatiaľ môže dovoliť bez toho. Ohňostroj už je objednaný, museli by sme ho zaplatiť tak či tak. Avšak registrujeme, že časť obyvateľov je proti tomuto svetelnému vítaniu Nového roka. Preto sme sa rozhodli, že na budúci rok urobíme v predstihu anketu prostredníctvom sociálnej siete, kde od Považskobystričanov zistíme, či ohňostroj chcú alebo nie. V prípade, ak by bola väčšina proti, tak ušetrené finančné prostriedky investujeme do skvalitnenia kultúrneho programu,“ doplnil primátor.

Bratislavský samosprávny kraj pomôže Prešovu sumou 20.000 eur



Bratislavský samosprávny kraj (BSK) poskytne finančnú podporu ľuďom, ktorých v Prešove 6. decembra zasiahla tragédia pri výbuchu paneláku na Mukačevskej ulici. Z tohtoročného rozpočtu vyčlení 20.000 eur. Rozhodli o tom v piatok krajskí poslanci.

Bratislavský kraj sa tak pridáva k viacerým samosprávam, ktoré odsúhlasili finančnú pomoc mestu Prešov. S návrhom na piatkovom rokovaní Zastupiteľstva BSK prišiel predseda kraja Juraj Droba.

"Bratislavský samosprávny kraj vyčlení 20.000 eur na sanáciu prešovskej krízy," skonštatoval Droba s tým, že peniaze budú vyčlenené z rozpočtu kraja na rok 2019.

Peniaze pôvodne určené na Hviezdoslavov ples pôjdu na pomoc Prešovu



Mesto Dolný Kubín sa pridalo k slovenským samosprávam, ktoré sa rozhodli zaslať finančnú pomoc do Prešova. Príspevok 4000 eur odsúhlasili dolnokubínski mestskí poslanci na štvrtkovom (12. 12.) rokovaní. Ide o peniaze pre obyvateľov bytového domu na Mukačevskej ulici, ktorý minulý týždeň v piatok (6. 12.) zničil výbuch plynu.

"Nešťastie, ktoré postihlo obyvateľov bytového domu v Prešove, je obrovskou ľudskou tragédiou. Na zmiernenie dôsledkov budú potrebovať títo obyvatelia, ale aj prešovská samospráva, výraznú pomoc. Ako mesto cítime potrebu im podať pomocnú ruku, aby sme sa všetci naprieč Slovenskom zomkli a prejavili spolupatričnosť,“ povedal primátor Ján Prílepok.

Finančnú pomoc sa rozhodli dolnokubínski poslanci jednomyseľne schváliť aj na základe rozhovorov s obyvateľmi mesta. Peniaze, ktoré boli pôvodne určené na zorganizovanie prvého ročníka Hviezdoslavovho plesu v roku 2020, tak budú použité pre obyvateľov bytového domu. "K príprave rozpočtu pristupujeme zodpovedne. Preto sme aj pri úvahách, ako by sme ako mesto dokázali pomôcť Prešovčanom, hľadali možnosti práve vo výdavkovej časti. Po vzájomnej dohode s poslancami sme rozhodli, že sumu určenú na zorganizovanie prvého ročníka Hviezdoslavovho plesu, ktorý sa mal konať pri príležitosti 171. narodenín Pavla Országha Hviezdoslava, presunieme radšej na pomoc Prešovčanom," doplnil primátor.