Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

V Nitrianskom kraji je z 256 mostov v bezchybnom stave iba sedemnásť

Nový most cez rieku Nitra, ktorý spája sídlisko Chrenová s centrom mesta. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Kraj na budúci rok plánuje pripraviť ich rekonštrukcie. Náklady na vypracovanie nových, prípadne aktualizáciu starých projektových dokumentácií, odhadol Úrad NSK približne na 350.000 eur.

Nitra 17. decembra (TASR) – Z celkového počtu 256 mostov v správe Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) je v súčasnosti v bezchybnom stave 17 mostov. Konštatuje sa to v správe, ktorú vypracoval Úrad NSK.

Väčšina, teda 243 mostov, dostalo hodnotenie uspokojivý a zo siedmich kategórií sú umiestnené v štvrtej. Do poslednej siedmej kategórie, v ktorej sú mostné telesá v havarijnom stave, nebol zaradený ani jeden z mostov. V zlom stave je podľa správy 42 mostov a vo veľmi zlom stave sú tri mostné konštrukcie.

NSK z nich vytypoval sedem mostov s najzávažnejšími poruchami. Ide o premostenia riek a potokov v obciach Malé Ripňany, Starý Hrádok, Jelenec, Šurianky, v levickej mestskej časti Kalinčiakovo, v Mlynárciach v Nitre a medzi obcami Kameničná a Kolárovo.

Kraj na budúci rok plánuje pripraviť ich rekonštrukcie. Náklady na vypracovanie nových, prípadne aktualizáciu starých projektových dokumentácií, odhadol Úrad NSK približne na 350.000 eur. „Až na základe dokumentácií následne vyplynú požiadavky na financovanie majetkovo-právneho usporiadania pozemkov pod mostmi a na samotné rekonštrukčné práce,“ uviedol riaditeľ Úradu NSK Dušan Guťan.