Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Nitrania si dnes pripomenuli okrúhle výročie SNP

Slávnostným zhromaždením a kladením vencov k Pamätníku víťazstva si 27. augusta 2014 v Nitre pripomenuli 70. výročie Slovenského národného povstania. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica pripomenul, že povstanie sa zrodilo ako prejav odporu Slovákov voči fašizmu.

Nitra 27. augusta (TASR) - Slávnostným zhromaždením a kladením vencov k Pamätníku víťazstva si dnes v Nitre pripomenuli 70. výročie Slovenského národného povstania (SNP). Okrem predstaviteľov štátnej správy a samosprávy sa na pietnom akte zúčastnili aj členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, príslušníci Ozbrojených síl SR, Policajného zboru SR, politických strán a občania Nitry.

Ako uviedli rečníci vo svojich príhovoroch, SNP patrí k významným úsekom našich dejín, kedy sa obyvatelia Slovenska pripojili k protifašistickej koalícii. Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milan Belica pripomenul, že povstanie sa zrodilo ako prejav odporu Slovákov voči fašizmu. „Slovenský národ sa nedokázal zmieriť s účasťou svojej armády vo východnej Európe, so stratou svojich južných území v prospech fašistického horthyovského Maďarska a s deportáciami svojich židovských spoluobčanov,“ skonštatoval. Zároveň zdôraznil, že práve vďaka SNP Slováci získali rešpekt okolitých národov, a tým aj veľký politický kapitál do budúcnosti.

„Nesmie nás pomýliť, že aj v minulosti boli na SNP rôzne protirečivé názory. Objavila sa tendencia dehonestácie povstania a jeho účastníkov, čo treba rozhodne odmietnuť. Táto mimoriadna udalosť sa svojím ozbrojeným charakterom a masovou účasťou ľudí pozitívne a výrazne vymyká z rámca našich dejín. Preto by SNP malo náš národ spájať, a nie rozdeľovať,“ myslí si Belica.

Podľa jeho slov sa obdobie, keď povstanie vypuklo, v mnohom podobá súčasnosti. „Je tu až hrozivo veľa spoločných čŕt, čím SNP ešte viac získava na význame. Posledné udalosti v Európe nasvedčujú, že svet sa ocitá opäť na prahu studenej vojny. Paradoxne sa tieto obavy stupňujú v roku, keď si pripomíname 100. výročie prvej svetovej vojny. Ani vtedy nikto neveril, že môže vzniknúť taký ničivý konflikt. V Európe sa znova bojuje a opäť tomu málokto verí,“ pripomenul Belica.

Fotogaléria: Nitrania si dnes pripomenuli okrúhle výročie SNP