Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Poslanci chcú ráznejšie riešiť pochybenia odhalené hlavným kontrolórom

Okrem častých pochybení v rôznych organizáciách NSK kritizovali poslanci aj nedostatočné opatrenia na ich nápravu.

Nitra 27. augusta (TASR) – Poslancom Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) sa nepáčia opakujúce sa pochybenia, ktoré nachádzajú kontrolóri v organizáciách patriacich vyššiemu územnému celku. Podľa poslanca Mariána Radošovského sú neustále chyby v hospodárení, či účtovníctve inštitúcií spôsobené predovšetkým tým, že kraj nevyvodzuje zodpovednosť voči štatutárom organizácií. „Okrem vyvodenia patričnej zodpovednosti by určite v mnohých prípadoch pomohli aj školenia. Predovšetkým pre ekonomických pracovníkov na školách, kde sa sústavne vyskytujú rovnaké kontrolné zistenia. Nie je predsa možné, aby sa tak často vyskytovali také smiešne chyby, akoby títo ľudia nemali ani elementárne znalosti,“ skonštatoval.

Okrem častých pochybení v rôznych organizáciách NSK kritizovali poslanci aj nedostatočné opatrenia na ich nápravu. Ako príklad spomenuli krajskú akciovú spoločnosť Energo, kde kontrolóri zistili, že neboli prijaté opatrenia na nápravu nedostatkov, ktoré tu boli odhalené pri predchádzajúcej kontrole. „Je to zrejme aj o zlyhaní dozornej rady spoločnosti,“ skonštatovali viacerí členovia zastupiteľstva. Podľa poslanca Karola Zaťka by sa mal kraj oveľa viac zaoberať zistenými pochybeniami vo svojich organizáciách.

„Ak zistenia hlavného kontrolóra iba vezmeme na vedomie, tak zapadnú prachom a nič sa nezmení,“ skonštatoval. Jeho kolega Juraj Šimunek si myslí, že by NSK mal voči zodpovedným zamestnancom využívať rôzne druhy postihov a v odôvodnených prípadoch podať aj trestné oznámenia.