Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

NOVEMBER89: Prvé stretnutie členov VPN pripomína nová pamätná tabuľa

Na snímke pamätná tabuľa na mieste prvého stretnutia budúcich okresných členov Verejnosti proti násiliu v novembri 1989, osadená pri priležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie pred budovou YMCA na Novohradskej ulici v Lučenci 29. novembra 2019. Foto: TASR - Branislav Caban

Dňa 27. novembra 1989 sa na tom mieste, vtedy ešte pred sochou Vladimira Iľjiča Lenina, prvýkrát stretli budúci okresní členovia Verejnosti proti násiliu (VPN), povedal jeden z priamych účastníkov stretnutia J. Šnúrik.

Lučenec 29. novembra (TASR) – Udalosti Nežnej revolúcie v Lučenci pripomína nová pamätná tabuľa s textom „Tu sa to začalo...November 1989“. Osadená je v dlažbe chodníka pred budovou YMCA na Novohradskej ulici.

„Dňa 27. novembra 1989 sa na tom mieste, vtedy ešte pred sochou Vladimira Iľjiča Lenina, prvýkrát stretli budúci okresní členovia Verejnosti proti násiliu (VPN),“ povedal pre TASR jeden z priamych účastníkov stretnutia Ján Šnúrik.

Doplnil, že tabuľu odhalili presne po 30 rokoch od stretnutia, teda 27. novembra 2019. „Počas jej odhalenia boli na diktafón nahrané hlasy účastníkov, ktorí prišli zapáliť sviečky. Nahrávky budú uložené v Mestskom múzeu Lučenec pre ďalšie generácie,“ zakončil Šnúrik.