Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Osobnosťou Nitrianskeho kraja je kardinál Ján Chrizostom Korec

Ján Chryzostom Korec Foto: TASR/Henrich Mišovič

Najvyššie ocenenie Nitrianskeho samosprávneho kraja získali okrem emeritného biskupa aj ďalšie dve osobnosti.

Nitra 6. novembra (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) dnes udelil svoje najvyššie ocenenia za rok 2013. Z kandidátov, ktorých mohli navrhovať rôzne inštitúcie i jednotlivci, výberová komisia napokon určila tri osobnosti. V koncertnej sále Župného domu si dnes z rúk predsedu kraja Milana Belicu prevzal Cenu NSK emeritný nitriansky biskup kardinál Ján Chrizostom Korec.

Podľa slov súčasného nitrianskeho biskupa Viliama Judáka, je kardinál Korec významnou osobnosťou utláčanej a prenasledovanej cirkvi a zástanca práv veriacich v období totalitného režimu. "Pod jeho vedením sa obnovila činnosť Nitrianskej diecézy. Je prvým kardinálom sídliacim na Slovensku. Jeho prínos spočíva v oblasti humánnej, filozoficko-teologickej a odborno-vedeckej," povedal Judák.

Kardinál Korec oslávil v tomto roku 90. narodeniny. Cenu si prišiel prevziať osobne. "Som vďačný a modlím sa nielen za Nitru, mesto, ktoré si veľmi vážim pre jeho 1000-ročné dejiny, nielen za Nitriansku diecézu, ktorá bola založená za čias svätého Metoda, ale modlím sa aj za celú Nitriansku župu a za celé Slovensko. Aby sme nestrácali rozum, aby sme žili z tých najlepších tradícií, ktorými sme žili 1000 rokov od čias svätého Cyrila a Metoda," skonštatoval Korec.

Cenu NSK si dnes prevzal aj lekár a prednosta Chirurgickej kliniky Fakultnej nemocnici v Nitre Jozef Korček. Ocenenie získal za zásluhy v oblasti medicíny. Je autorom originálneho operačného riešenia análnej inkontinencie, priekopníkom endoanálnej ultrasonografie i operačného riešenia zhubných nádorov hrubého čreva.

Intenzívne sa tiež venuje prednáškovej a publikačnej činnosti. Je členom viacerých zahraničných odborných spoločností a autorom desiatok odborných prednášok doma i v zahraničí. "Pokiaľ ide o moje curriculum vitae, bolo by to veľmi dlhé rozprávanie, ale dalo by sa to zjednodušene zhrnúť do vety, že život je príliš krátky na to, aby sme ho prežili v utrpení a ja robím všetko pre to, aby sme ho neprežili v utrpení. A už nejakých 35 rokov. Veľmi si vážim toto ocenenie a som prekvapený tým, že toľko ľudí bolo ochotných po prvé navrhnúť ma a hlasovať, po druhé prísť a po tretie povedať, že som slušný človek. To sa v terajšej dobe už stane málokedy," povedal Korček.

Cena NSK bola udelená aj významnému pedagógovi a vedcovi v oblasti ovocinárstva Ivanovi Hričovskému. Dlhé roky pôsobil v ovocinárskom výskume, viedol Výskumný ústav ovocných a okrasných drevín v Bojniciach a od roku 1989 pôsobí na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite (SPU). Na Slovensku aj v zahraničí je známy ako významný pomológ a veľký propagátor ovocinárstva a záhradníctva.

Je čestným predsedom Slovenského zväzu záhradkárov a už niekoľko rokov rozdáva svoje rady o pestovaní ovocia prostredníctvom rozhlasu, televízie a rôznych časopisov. Je autorom desiatok publikácií a nositeľom najvyššieho štátneho vyznamenania. Za jeden zo svojich najväčších životných úspechov považuje svoju pedagogickú činnosť. "Čo si vysoko vážim a verím, že i preto mi navrhovatelia dali toto vyznamenanie, je to, že som pred 19 rokmi založil tu, na SPU v Nitre, Fakultu záhradníctva a krajinného inžinierstva. A ďakujem za toto vyznamenanie, mohol si to zaslúžiť aj niektorý iný, ale už keď mi ho dali, tak zo srdca ďakujem," povedal Hričovský.