Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Pedagógovia sa budú vzdelávať, ako priblížiť žiakom osobnosť Štefánika

Milan Rastislav Štefánik, archívne foto Foto: TASR/Reprofoto

Návštevníci môžu sledovať prezentáciu medzinárodného študentského projektu na tému I. svetovej vojny a osobnosť generála Štefánika očami študentov a ich interaktívnych a tvorivých výstupov.

Nitra 26. októbra (TASR) – Vyzdvihnúť osobnosť Milana Rastislava Štefánika ako Európana s nadčasovým pohľadom na svet a jeho dianie je cieľom odbornej konferencie, ktorá sa uskutoční 5. novembra v priestoroch Domu Matice slovenskej v Nitre. Dom Matice slovenskej a Pedagogický odbor Matice slovenskej ju zorganizovali pri príležitosti 100. výročia úmrtia generála Štefánika.

„V roku Milana Rastislava Štefánika mali školy možnosť navštíviť so svojimi žiakmi a študentmi množstvo zaujímavých podujatí. Odborná konferencia je však upriamená práve na pedagógov, na doplňujúce vzdelávanie pre nich,“ informovala Nikola Rechtorisová z Domu Matice slovenskej v Nitre.

Organizátori chcú pedagógom poskytnúť nové poznatky v oblasti skúmania a výučby významnej osobnosti slovenského národa a zároveň vytvoriť priestor na odovzdanie praktických poznatkov pedagógov, historikov, umelcov a študentských výstupov. Na konferencii budú prednášať zástupcovia vzdelávacích a umenovedných inštitúcií, Slovenského historického ústavu Matice slovenskej, Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a Spolku slovenských spisovateľov.

„Prednášajúci poskytnú aj diskurz netradičného spôsobu, ako priblížiť danú tému žiakom, ale aj dospelým poslucháčom. Prednášky poukážu na rôzne aspekty pôsobenia Štefánika a taktiež na stálu aktuálnosť jeho odkazu,“ uviedla Rechtorisová.

Súčasťou podujatia, ktoré finančne podporil aj Nitriansky samosprávny kraj, je aj výstava predmetov z I. svetovej vojny, skladanie tangramov zo Sibírskej magistrály, výstava mapujúca osudy legionárov mikroregiónu Cabajského potoka. Návštevníci tiež môžu sledovať prezentáciu medzinárodného študentského projektu na tému I. svetovej vojny a osobnosť generála Štefánika očami študentov a ich interaktívnych a tvorivých výstupov.