Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

V Prievidzi budú pamätné tabuľky pripomínať obete holokaustu

Archívna snímka, v Bratislave sa ukladali spomienkové kamene Stolpersteine. Kamene Stolpersteine pripomínajú pamiatku obetí nacistického holokaustu. Foto: TASR/Jakub Kotian

Projekt Stolpersteine, teda kameňov, o ktoré sa potknete, je celosvetový. Na Slovensku sa s ním verejnosť môže stretnúť v Bratislave či Banskej Bystrici.

Prievidza 9. júla (TASR) - Obete druhej svetovej vojny z Prievidze budú v metropole hornej Nitry pripomínať kamene s mosadznou tabuľkou s ich menami. Tie budú vsadené do chodníkov na miestach, kde v minulosti žili. So zámerom prišla občianska iniciatíva Spolu sme Prievidza, ktorá tak vlastne do mesta prinesie celosvetový projekt Guntera Demniga pod názvom Stolpersteine.

"Každý jeden pripomienkový kameň bude obsahovať meno konkrétneho človeka, ktorý žil v Prievidzi a ktorý bol počas druhej svetovej vojny deportovaný do koncentračného tábora alebo do nejakých iných táborov a zároveň zavraždený," povedal predseda Spolu sme Prievidza a prievidzský mestský poslanec Michal Dobiaš.

Iniciatíva podľa jeho slov pre tento rok vytypovala osem konkrétnych mien, osem ľudí, ktorí boli deportovaní s tým, že pamätné tabule osadí priamo na miesta pred lokality, kde v minulosti tí ľudia bývali alebo žili.

Realizáciou projektu reaguje občianska iniciatíva na knihu Jedno storočie v Prievidzi od Erika Kližana z bojnického múzea, ktorý sa rozhodol so spoluautormi výťažok z jej predaja venovať na nejaký projekt, ktorý by si uctil pamiatku prievidzských obetí holokaustu. V neposlednom rade, ako doplnil prievidzský mestský poslanec, reaguje aj na nárast extrémizmu v poslednom období.

Prvých osem kameňov s mosadznými tabuľkami osadí iniciatíva ešte toto leto. Na Námestí slobody pred budovou Slovenskej sporiteľne sa Prievidžania i návštevníci mesta stretnú s pamätnou tabuľkou Félixa a Berty Rosenthalovcov, na rohu Pribinovho námestia a Námestia slobody Aranky a Teodora Steinerovcov, pred reštauráciou Florián bude kameň s menami Jozefa, Margity, Judity a Eriky Wernerovcov, na Košovskej ceste pred bývalou synagógou s menami Izáka a Matildy Hellmannovcov.

Projekt Stolpersteine, teda kameňov, o ktoré sa potknete, je celosvetový. Na Slovensku sa s ním verejnosť môže stretnúť v Bratislave či Banskej Bystrici. "Doteraz ich bolo vo svete osadených približne 60.000, všetky osádza autor projektu a príde tak urobiť aj do Prievidze," dodal Dobiaš.

Iniciatívu občianskeho združenia odobrili aj prievidzskí mestskí poslanci na svojom rokovaní koncom júna.