Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Nitriansky kraj

Topoľčianska nemocnica vymenila za dva roky takmer 90 percent lôžok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Nové elektricky polohovateľné lôžka dostalo gynekologicko-pôrodnícke a ortopedické oddelenie i oddelenie úrazovej chirurgie.

Topoľčany 12. novembra (TASR) – Nemocnica Svet zdravia v Topoľčanoch vymenila počas uplynulého mesiaca vyše 120 postelí. Nové elektricky polohovateľné lôžka dostalo gynekologicko-pôrodnícke a ortopedické oddelenie i oddelenie úrazovej chirurgie. Nemocnica zároveň vymenila aj intenzivistické a transportné lôžka. Celková investícia, ktorá bola spolufinancovaná z eurofondov, sa vyšplhala na 300.000 eur.

„Od roku 2017 sme vymenili spolu až 266 postelí z celkového počtu 301 zazmluvnených, čo je zhruba 89 percent,“ uviedol riaditeľ nemocnice Viktor Dudáš. V nemocnici je ročne hospitalizovaných viac ako 10.800 pacientov.

Nové postele, ktorých súčasťou sú antidekubitné matrace, boli nemocnici dodané v dvoch fázach. Gynekologicko-pôrodnícke a ortopedické oddelenie a oddelenie úrazovej chirurgie dostalo 96 postelí s možnosťou polohovania chrbta, hlavy a nôh. Ďalších 19 postelí je intenzivistických a zvyšných 12 transportných, ktoré poslúžia pre centrálne operačné sály.

Nákup nových lôžok bol spolufinancovaný z Integrovaného regionálneho operačného programu, v rámci ktorého nemocnica uskutoční aj viaceré stavebné úpravy a zaobstará nové medicínske vybavenie. Celková plánovaná výška investícií vrátane spoluúčasti nemocnice sa vyšplhá na takmer 12,3 milióna eur.