Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Vráble zvyšujú dane z nehnuteľností,chcú vybrať o asi 250.000 eur viac

Vráble. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Radnica v tejto súvislosti upozornila na to, že výška dane z nehnuteľností sa nemenila od roku 2011.

Vráble 27. decembra (TASR) – Obyvatelia Vrábeľ od nového roku zaplatia viac na daniach z nehnuteľností. Mestskí poslanci na svojom decembrovom rokovaní schválili znenie všeobecne záväzného nariadenia, ktoré stanovuje nové sadzby dane.

Radnica v tejto súvislosti upozornila na to, že výška dane z nehnuteľností sa nemenila od roku 2011. „V roku 2017 došlo k minimálnemu zvýšeniu sadzieb, čím sa urobil prvý krok k zosúladeniu násobkov sadzieb dane pri stavbách na pôdohospodársku produkciu a stavbách na bývanie. Navrhovanou úpravou sadzieb dane sa od 1. januára 2020 zníži doterajší 12,84-násobok medzi najvyššou a najnižšou sadzbou na desaťnásobok, čím mesto Vráble splní zákonom stanovenú povinnosť,“ konštatuje sa v materiáli, ktorý schvaľovalo mestské zastupiteľstvo.

Základná sadzba dane za stavby na bývanie a drobné stavby, i pri stavbách na pôdohospodársku produkciu, sa zvyšuje z 0,211 eura na 0,350 eura. Pri priemyselných stavbách a stavbách na podnikanie sa sadzba zvyšuje z 2,711 eura na 3,5 eura za meter štvorcový. „Zvýšením sadzieb dane z nehnuteľností sa predpokladá zvýšenie príjmov mesta v nasledujúcich zdaňovacích obdobiach o približne 247.600 eur,“ informovala radnica.