Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Nitriansky kraj

Veľké cvičenie záchranárov dnes uzavrelo časť rýchlostnej cesty R1

Vážna dopravná nehoda bola nasimulovaná na 62 kilometri rýchlostnej cesty v smere z Nitry do Zlatých Moraviec 11. septembra 2014. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Záchranári sa zhodli v tom, že cvičenie bolo zorganizované tak, aby čo najvernejšie pripomínalo reálnu nehodu. Daždivé počasie zásah ešte viac skomplikovalo.

Nitra 11. septembra (TASR) – Školský autobus plný študentov sa na rýchlostnej ceste R1 zrazil s autobusom Zboru väzenskej a justičnej stráže, ktorý prevážal väzňov. Taký bol scenár taktického cvičenia, ktoré dnes zorganizovalo Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Nitre.

Vážna dopravná nehoda bola nasimulovaná na 62. kilometri rýchlostnej cesty v smere z Nitry do Zlatých Moraviec. "Našou úlohou v spolupráci s ostatnými záchranárskymi zložkami bolo urýchlené vytriedenie zranených, ich prvotná kontrola, ošetrenie a prevezenie do zdravotníckych zariadení. Za hasičský a záchranný zbor sa na cvičení zúčastnilo 40 hasičov na deviatich vozidlách," informoval hovorca KR HaZZ v Nitre Viliam Pánsky.

Cvičenie bolo zorganizované tak, aby sa čo najviac podobalo reálnej situácii. Okamžite po nahlásení nehody boli cez Krajské operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby Nitra vyslané na miesto udalosti všetky dostupné záchranné zložky a prostriedky, ktoré boli v tom čase k dispozícii. "Špecifikácia bola taká, že sme mali hlásenú zrážku autobusu z útvaru väzenskej a justičnej stráže a autobusu plného študentov, ktorí boli na výlete. Jednalo sa približne o 50 ľudí, pri ktorých sme nemali informácie o počte zranení. Nasadených bolo niekoľko posádok rýchlej zdravotnej pomoci a dva vrtuľníky Leteckej záchrannej zdravotnej služby. Celkovo zasahovalo približne 25 záchranárov. Na mieste boli traja ťažko zranení, sedem stredne ťažko zranených a 17 ľahko zranených osôb. Traja ľudia už boli mŕtvi," hovorí o zásahu Iveta Vojčiniaková z Krajského operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby v Nitre.

Galéria: Nasimulovaná vážna dopravná nehoda na R1





Záchranári sa zhodli v tom, že cvičenie bolo zorganizované tak, aby čo najvernejšie pripomínalo reálnu nehodu. Daždivé počasie zásah ešte viac skomplikovalo. "Bolo to náročné. Už keď prídeme na takéto miesto, musíme zvládnuť psychický nátlak a stres tých zranených a cestujúcich. Je nutné zosúladiť všetky zložky a dohodnúť si postupy, lebo každý robí niečo iné, ale v konečnom dôsledku nám všetkým ide o zdravie zranených. Takéto cvičenia nás posúvajú pri našej práci ďalej," skonštatovala Vojčiniaková. Dôležitosť podobných veľkých taktických cvičení zdôraznil aj Pánsky. "My sme zatiaľ, chvalabohu, v Nitrianskom kraji takúto udalosť naostro riešiť nemuseli. Je samozrejme dobré tak pre HaZZ, ako aj pre ostatné zložky, aby si priebeh takéhoto zásahu nacvičili," doplnil.

Dnešný zásah záchranárov bol o to náročnejší, že účastníkmi nehody boli aj členovia Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) a prevážaní väzni. Hasiči a záchranári tak svoje postupy museli prispôsobovať aj smerniciam a pokynom členov ZVJS. "V prípade vzniku takejto mimoriadnej udalosti je prvoradou úlohou nášho zboru ochrana života a zdravia personálu i väznených osôb s následným zaistením bezpečnosti. Je zriadené krízové centrum, priamo v ústave a prostredníctvom neho je celá akcia riadená. Samotný postup príslušníkov ZVJS v súčinnosti s inými záchrannými zložkami je závislý od bezpečnostného rizika zo strany väznených osôb," vysvetlil Adrián Baláž z Kancelárie generálneho riaditeľa ZVJS.