Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Počasie

Tohtoročný september je zatiaľ mimoriadne teplý

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Na Lomnickom štíte a na Chopku dosiahla priemerná teplota vzduchu za prvé dve dekády tohtoročného septembra 6,3 stupňa Celzia, respektíve 8,4 stupňa Celzia.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Tohtoročný september sa pravdepodobne zaradí do skupiny mimoriadne teplých septembrov v histórii meteorologických meraní na Slovensku. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti s tým, že za prvé dve dekády tohtoročného septembra dosiahla priemerná teplota vzduchu na najteplejších miestach Slovenska hodnoty 18 stupňov Celzia a viac.

"Vzhľadom na ochladenie, ktoré sa prejaví na konci mesiaca, bude priemerná mesačná teplota vzduchu v septembri v tomto roku o niečo nižšia ako za jeho prvé dve dekády, ale aj tak to budú hodnoty zreteľne vyššie, ako predstavuje dlhodobý priemer tejto charakteristiky teploty vzduchu za obdobie 1981 - 2010," priblížil SHMÚ.

Podľa neho stojí za pozornosť aj to, ako bolo doteraz v septembri teplo vo vysokohorských polohách. Na Lomnickom štíte a na Chopku dosiahla priemerná teplota vzduchu za prvé dve dekády tohtoročného septembra 6,3 stupňa Celzia, respektíve 8,4 stupňa Celzia. Dlhodobá priemerná mesačná teplota vzduchu za obdobie 1981-2010 tam v septembri predstavuje 1,2 stupňa Celzia, respektíve 3,9 stupňa Celzia.