Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Banské dotuje stratové linky, aby pomohla ľuďom s dopravou z práce

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Niektoré linky spájajúce podhorskú obec s okresným mestom, sú pre malé množstvo cestujúcich nerentabilné.

Banské 2. októbra (TASR) - Obec Banské vo Vranovskom okrese je jednou z koncových dedín regiónu, ktorá dopláca zo svojho rozpočtu na prímestskú autobusovú dopravu. Niektoré linky spájajúce podhorskú obec s okresným mestom, sú pre malé množstvo cestujúcich nerentabilné, avšak samospráva ich už niekoľko rokov dotuje, aby nedošlo k ich zrušeniu.

Starosta Banského Štefan Petruň TASR informoval, že obec prispieva na straty spôsobené dopravcovi v rámci viacerých spojov premávajúcich medzi obcou a okresným mestom počas pracovného týždňa, ako aj víkendu. Zdôraznil však, že nie všetky linky medzi Banským a Vranovom sú stratové, platí to iba pre spoje v určitých časoch.

"Máme záujem o to, aby niektoré linky, aj keď nie sú plne vyťažené, naďalej fungovali. Naši ľudia sa potrebujú dopraviť napríklad na popoludňajšie smeny do fabrík vo Vranove či Hencovciach a po ich skončení naspäť domov. Preto je nevyhnutné, aby premávali niektoré spoje v pracovných dňoch, a to napríklad ten s príchodom do obce o 23.15 hodine," poznamenal Petruň s tým, že samospráva dotuje zo svojho rozpočtu aj viaceré víkendové spoje.

V posledných rokoch sa podľa slov starostu upravovali príspevky obce kompenzujúce straty dopravcu smerom nadol. "V súčasnosti prispievame na linky počas týždňa a víkendu z rozpočtu obce 2300 eurami ročne. Rôznymi sumami prispievajú dopravcovi z rovnakého dôvodu ako my aj ďalšie obce na trase Vranov nad Topľou - Banské, a to Vechec a Juskova Voľa," vysvetlil starosta.