Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Do Bezpečného ženského domu v Prešove sa klientky nasťahujú do Vianoc

Na ilustračnej snímke zariadenie pre týrané ženy v Žiari nad Hronom. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Zariadenie núdzového bývania pre týrané ženy vzniklo rekonštrukciou objektu bývalej materskej školy na Jánošíkovej ulici.

Prešov 26. novembra (TASR) – Pri príležitosti stredajšieho (25.11.) Medzinárodného dňa boja proti násiliu páchanom na ženách otvorili dnes v Prešove priestory zrekonštruovaného Bezpečného ženského domu, ktorý spravuje miestne Záujmové združenie žien (ZZŽ) MyMamy. Zariadenie núdzového bývania pre týrané ženy vzniklo rekonštrukciou objektu bývalej materskej školy na Jánošíkovej ulici. Dom so záhradou má táto mimovládna organizácia v dlhodobom prenájme od mesta (na 20 rokov). Na rekonštrukciu získala podporu z Nórskeho finančného mechanizmu v sume takmer 676.400 eur, združenie sa podieľalo na spolufinancovaní vlastnými prostriedkami vo výške 67.640 eur.

Dokončený objekt si dnes prišli pozrieť zástupcovia Nórskeho veľvyslanectva v Bratislave a Ministerstva zahraničných vecí Nórskeho kráľovstva. Nórska veľvyslankyňa Inga Magistad uviedla, že za dva roky, čo je na Slovensku, sa vzájomná spolupráca oboch štátov výrazne zlepšila. Podpora bezpečnostného domu je jedným z dobrých príkladov. Štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Elsbeth Tronstad doplnila, že sa im priestory po rekonštrukcii veľmi páčia. Tešia sa na chvíľu, keď bude bezpečný dom zariadený a klientky sa do neho nasťahujú. Nóri podporujú viaceré centrá na Slovensku a keďže problém násilia sa týka žien v celej Európe, je veľmi dôležité sa tejto oblasti venovať. Na podporu slovenských centier poskytli Nóri 12 miliónov eur.

Manažérka projektu zo ZZŽ MyMamy Iveta Baranová uviedla, že ide o objekt, ktorý patrí do kategórie zariadení núdzového bývania. Na mimovládnu organizáciu prispeli na tento projekt pomerne vysokou čiastkou, ale napriek tomu sa do toho pustili. Hlavným dôvodom bol fakt, že v Prešovskom kraji nebolo žiadne podobné zariadenie, ktoré by pokrývalo potreby takýchto žien. V objekte vzniklo 11 obytných buniek. Prijímať budú ženy z celého kraja, prípadne aj z iných regiónov, pokiaľ vznikne potreba, aby odišli zo svojho bydliska ďalej.

"Prešovský Bezpečný ženský dom je komplexným špecializovaným zariadením uplatňujúcim odporúčania Minimálnych štandárd Rady Európy a poskytuje služby ženám zažívajúcim násilie a ich deťom ako jediné zariadenie tohto druhu v Prešovskom kraji. Je výnimočný v tom, že má najvyššiu kapacitu zo všetkých takýchto domov doteraz podporených z Nórskych fondov. Môžu tu ubytovať 35 osôb, ide o klientky vrátane ich detí. Jedna bytová jednotka bude slúžiť na účely, keď treba okamžite umiestniť ohrozenú klientku pri rýchlom policajnom zásahu," uviedla Baranová. Okrem toho v budove sú aj poradenské priestory a vzdelávacie miestnosti pre klientky a kancelárie pre zamestnancov združenia.

Rekonštrukciu začali v januári tohto roku, išlo o zdevastovaný objekt, ktorý nielen opravili, ale aj rozšírili. V októbri dostali kolaudačné rozhodnutie. Momentálne zariaďujú interiér. Do Vianoc chcú klientky plne presťahovať do nových priestorov. Doteraz obývajú jeden byt v paneláku. Klientky tu budú môcť bývať do obdobia, kým si nevyriešia svoju samostatnú existenciu. Podľa Baranovej je to vždy individuálne, závisí to od vyriešenia rozvodu, osamostatnenia sa, získania finančnej istoty. V priemere to trvá do 12 mesiacov. Predpoklad je, že by to nemalo trvať dlhšie ako dva roky. Kontakt na zariadenie nájdu týrané ženy na stránke www.mymamy.sk a na krízovej linke.