Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Prešovský kraj

Na Borkút sa turisti aj cyklisti dostanú novoupraveným chodníkom

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Nenáročná prechádzka krátkym lesníckym náučným chodníkom v lokalite Malý Borkút v celkovej dĺžke 500 metrov je obľúbenou najmä u rodín s deťmi.

Prešov 14. augusta (TASR) – Prešovčania aj ďalší milovníci prírody sa môžu dostať po novoupravenej lesnej ceste do Lesoparku Borkút v katastri obce Haniska. Mestu tu patria lesy, v ktorých Technické služby mesta Prešov upravili chodník vhodný na pešiu turistiku aj horské bicykle. Pre TASR to uviedla hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

„Úprava lesnej cesty v rámci Lesoparku sa týka časti od Ulice Za Kalváriou, čo je konečná zastávky mestskej hromadnej dopravy číslo 15 a pokračuje ulicami Horárska, Zimný Potok a končí v obľúbenej lokalite Borkút. Celková dĺžka trasy je približne 4,5 kilometra a je sprístupnená pre peších turistov a horskú cyklistiku. V spolupráci s Občianskym združením Slomba sa tiež podarilo vybudovať už päť cyklotrás, ktoré sú lákadlom nie len pre milovníkov horskej cyklistiky, ale obľúbenými sú aj u bežcov a rekreačných turistov,“ povedala hovorkyňa mesta.

Lesný park mesta Prešov poskytuje dobré podmienky pre rekreáciu, pobyt v prírode a šport v lesnom prostredí. "Hlavným cieľom mesta je preto vytvoriť také podmienky, aby si čo najviac návštevníkov našlo priestor na svoje rôznorodé záľuby, či už v podobe rodinných výletov, športu, turistiky či zberu húb," uviedla primátorka Andrea Turčanová.

Nenáročná prechádzka krátkym lesníckym náučným chodníkom v lokalite Malý Borkút v celkovej dĺžke 500 metrov je obľúbenou najmä u rodín s deťmi. Na trase sú umiestnené informačné tabule o flóre a faune. Návštevník tu získa zaujímavé informácie o prostredí, v ktorom sa nachádza.

Zámerom Technických služieb je v krátkom čase prepojiť túto cestu na existujúci rekreačný chodník Borkút – Petőfiho pomník – Kamenná baňa – Nad doktorovkou a upraviť cestu vysypaním kameniva, čím sa vytvoria podmienky aj pre rekreačných cyklistov. Na Borkúte je tiež plánovaná výstavba kyslíkovej dráhy, na ktorej budú umiestnené relaxačné a cvičebné prvky.