Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

Päť vysokohorských chát v Tatrách má nové automatické defibrilátory

Na snímke vpravo Furkotský štít, vľavo Veľké Solisko vo Vysokých Tatrách, v pozadí Kráľova hoľa v Nízkych Tatrách. Vľavo medzi Veľkým Soliskom a Furkotským štítom je Bystré sedlo, prechod z Furkotskej do Mlynickej doliny. Okružný prechod týmito dolinami sa začína a končí na Štrbskom plese. Foto: TASR/Milan Kapusta

UŽ sú vytypované ďalšie dve desiatky chát, ktorým by sa tiež zišiel moderný defibrilátor.

Žiar 3. októbra (TASR) – Chatári z piatich tatranských vysokohorských chát si dnes slávnostne prevzali na Žiarskej chate v západotatranskej Žiarskej doline špičkové automatické defibrilátory. V spolupráci s Asociáciou horských záchranárov im ich zabezpečili Slovenské elektrárne, spoločnosť skupiny Enel. Spoločne vytypovali ďalšie dve desiatky chát, ktorým by sa tiež zišiel moderný defibrilátor.

„Pri mojich potulkách po horstvách celého sveta som zistil, že vo vyspelých krajinách je takéto vybavenie úplnou samozrejmosťou. Presvedčil som sa, aj v blízkom okolí našich navštevovaných vysokohorských chát to môže zachrániť životy mnohých turistických návštevníkov,“ uviedol pre TASR horolezec Milan Gašparovič, vedúci skupiny elektroúdržby Slovenských elektrární.

Snahu dostať rýchlu pomoc pri srdcových zlyhaniach v horách čo najbližšie k tým, ktorí ju potrebujú, zdôraznil aj riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga. „Jediný schodný spôsob je vybaviť vysokohorské chaty takýmito inteligentnými a bezpečnými automatickými zariadeniami, aby aj laická verejnosť mohla v prípade potreby kedykoľvek podať odbornú pomoc,“ vysvetlil Janiga.

„Za štyri roky, čo pôsobím ako chatár, sme riešili dva prípady zlyhania srdca. Našťastie boli priaznivé letové podmienky a mohol pristáť záchranársky vrtuľník, no radi sme privítali takéhoto účinného pomocníka. Veľmi dobre sa dá využiť aj pri monitoringu základných životných funkcií po vytiahnutí z lavíny či inom podchladení, keď sa ťažko nahmatáva pulz,“ ďakoval Tomáš Petrík z Chaty pri Zelenom plese.