Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Starosta Spišského Hrhova si z rúk Žigu prevzal titul Dedina roka 2015

Na snímke minister životného prostredia SR Peter Žiga (vľavo) a starosta obce Spišský Hrhov Vladimír Ledecký s vývesným štítom určeným pre víťaznú obec súťaže Dedina roka 2015 počas slávnostného udeľovania ocenení Dedina roka 2015 v Spišskom Hrhove 3. decembra 2015. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Spomedzi 20 prihlásených obcí udelila národná hodnotiaca komisia tento titul práve dedine na Spiši.

Spišský Hrhov 3. decembra (TASR) – Titul Dedina roka 2015 si dnes z rúk ministra životného prostredia SR Petra Žigu prevzal starosta Spišského Hrhova v Levočskom okrese Vladimír Ledecký. Spomedzi 20 prihlásených obcí udelila národná hodnotiaca komisia tento titul práve dedine na Spiši. „Ja tu nie som prvýkrát, chodím sem alebo tadiaľto prechádzam pravidelne a cítim sa tu veľmi dobre. Získať tento titul je prestíž pre samotnú obec, dary nie sú až také dôležité. Dedina roka je veľmi dobrý reklamný artikel aj pre samotnú obec a ľudí, ktorí v nej žijú. Myslím si, že nás bude táto obec veľmi dobre reprezentovať aj na 14. Európskej cene obnovy dediny,“ konštatoval minister.

Starosta Spišského Hrhova je hrdý na toto ocenenie, ktoré pokladá za akúsi Nobelovu cenu pre dedinu. „Je to pre nás veľká zodpovednosť, že budeme Slovensko reprezentovať na európskej súťaži. Myslíme si, že v niektorých oblastiach môžeme zaujať aj tam,“ zdôraznil Ledecký. Za posledných približne desať rokov sa do tejto dediny prisťahovalo takmer 1000 ľudí a stále viac a viac sa rozvíja. Obec je okrem iného známa aj roky fungujúcim obecným podnikom a prácou s rómskou komunitou. Okrem toho ju preslávil festival Hrhovské čudá a zábaviská. „My tu veci robíme s ľahkosťou, počúvame, čo ľudia chcú a oni chcú také mäkké aktivity, chcú sa stretávať, rozprávať a my im vytvárame podmienky, aby to u nás našli. Nie je všetko o kanáli, o vode, nových cestách, aj to je dôležité, ale dôležitejšie je, aby sme sa mali navzájom radi a nerobili si naprieky,“ upozornil starosta.

Okrem Spišského Hrhova si dnes v kultúrnom dome v Spišskom Hrhove ocenenia prevzali aj zástupcovia ďalších desiatich obcí. Do 8. ročníka súťaže sa zapojilo 20 obcí zo siedmich krajov Slovenska, ktoré si zmerali sily v prezentácii výsledkov dosiahnutých pri ich obnove a rozvoji. Cieľom súťaže je preveriť úspešnosť fungovania Programu obnovy dediny na Slovensku, povzbudiť obyvateľov k aktívnej účasti na rozvoji svojho domova, ale aj zdôrazniť tradície a rozmanitosť kultúry a krajiny vidieckych regiónov. Okrem toho má priblížiť snahy obnovy slovenských dedín na európskej úrovni a upevniť postavenie vidieka v politike a spoločnosti. Hlavnou myšlienkou je zachovanie tváre a duše dediny. Súťaž vyhlásili MŽP SR, Slovenská agentúra životného prostredia, Spolok pre obnovu dediny a Združenie miest a obcí Slovenska 26. marca 2015. Záštitu nad aktuálnym ročníkom súťaže prevzal prezident SR Andrej Kiska.

„Som veľmi rád, že ministerstvo životného prostredia bolo pred 18 rokmi pri zrode tejto súťaže. My sa snažíme každý ročník podporiť, pretože obce a dediny na Slovensku sú nosným a základným kameňom spoločnosti. Z tých 2900 miest a obcí na Slovensku je len asi 130 miest, všetko ostatné sú obce a v zásade ten život a spoločenský kolobeh sa odohráva práve tu,“ konštatoval Žiga s tým, že práve na dedinách sa najviac chráni životné prostredie, vo veľkej miere sa tu budujú kanály, čistiarne odpadových vôd a investuje sa do triedenia odpadu a ochrany životného prostredia. „Na dedine je život pokojnejší a človek má viac možností vyjsť do prírody a rekreovať sa. Ten pracovný život sa však väčšinou odohráva v mestách,“ odpovedal minister na otázku, či sa lepšie žije v meste, alebo na dedine.