Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Prešovský kraj

Deň otvorených dverí prilákal na prešovské letisko nádejných kadetov

Na snímke záujemcovia o vojenskú leteckú techniku počas Dňa otvorených dverí Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša na základni v Prešove 5. apríla 2016. Podujatie bolo zorganizované pre študentov civilných vysokých škôl z leteckých odborností, ktorí by mali záujem pokračovať v štúdiu na vojenskej vysokej škole a pôsobiť v OS SR. Na leteckej základni pri Prešove zišlo s vyše 60 záujemcov z radov študentov prvého stupňa vysokých škôl. Foto: TASR - Milan Kapusta

Od akademického roka 2016/2017 bude otvorené inžinierske štúdium pre absolventov bakalárskeho štúdia vybraných študijných odborov, ktorí budú prijatí do štátnej služby profesionálnych vojakov.

Prešov 5. apríla (TASR) – Asi 70 mladých ľudí prilákal dnešný Deň otvorených dverí na prešovské letisko, do priestorov Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove, aby získali viac informácií o možnostiach štúdia ako budúci profesionálni vojaci. Po novom budú môcť študovať aj na civilnej Leteckej fakulte Technickej univerzity v Košiciach.

Od akademického roka 2016/2017 bude otvorené inžinierske štúdium pre absolventov bakalárskeho štúdia vybraných študijných odborov, ktorí budú prijatí do štátnej služby profesionálnych vojakov Ozbrojených síl SR. Novinku umožňuje nový zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov, podľa ktorého je možné absolvovať prípravnú štátnu službu aj na inej vysokej škole ako vojenskej.

Účastníci prezentačnej akcie sa dozvedeli, že Akadémia ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši podpísala zmluvu o spolupráci s Leteckou fakultou Technickej univerzity v Košiciach. Vzdelávanie kadetov bude realizované v dennej forme štúdia v študijnom programe Riadenie leteckej dopravy v študijnom odbore Doprava, v študijnom programe Senzorika a avionické systémy v študijnom odbore Elektronika a v študijnom programe Prevádzka lietadiel v študijnom odbore Motorové vozidlá, koľajové vozidlá, lode a lietadlá.

Študent zvolený odbor absolvuje ako profesionálny vojak v prípravnej štátnej službe vo funkcii kadet, vo vojenskej hodnosti vojak 1. stupňa. Kadet bude pripravovaný na výkon dočasnej štátnej služby pre hodnostný zbor dôstojníkov na funkciu vo vojenskej odbornosti A20 Letectvo (pilot, riadiaci letovej prevádzky) alebo vo vojenskej odbornosti A50 Inžinierska letecká služba (údržba a prevádzka lietadiel). Súbežne s vysokoškolským štúdiom kadet bude plniť aj vojenský program. Ten bude pozostávať okrem vševojskovej prípravy, odbornej vojenskej prípravy, vojenského výcviku, stáže vo vojenských útvaroch aj z leteckého výcviku, ak sa bude pripravovať na funkciu pilota. Po úspešnom absolvovaní štúdia bude kadet vymenovaný do vojenskej hodnosti poručík a zaradený na funkciu vo vybraných útvaroch Vzdušných síl Ozbrojených síl SR.

Vysokoškolské štúdium, vrátane leteckého výcviku, bude hradené z rozpočtu rezortu obrany. Kadet bude mať zabezpečené bezplatné ubytovanie, celodenné stravovanie, vystrojenie vojenskými súčiastkami a mesačný príjem vo výške minimálnej mzdy (v roku 2016 vo výške 405 eur).

Viac informácií o možnosti štúdia môžu záujemcovia získať na webovej stránke Akadémie ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika www.aos.sk a na webovom sídle Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach na adrese www.tuke.sk/lf. Informácie o výberovom konaní a podmienkach prijatia do štátnej služby profesionálneho vojaka sú zverejnené aj na www.vojak.mil.sk alebo www.personal.mil.sk. Informoval o tom Komunikačný odbor Ministerstva obrany SR.