Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Prešovský kraj

Deň železníc si v depe v Humennom užilo asi 6000 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

V Humennom sa opäť predstavila aj najmodernejšia poschodová elektrická súprava.

Humenné 5. septembra (TASR) – Deň železníc v rušňovom depe v Humennom si dnes užilo približne 6000 ľudí. „Sme veľmi spokojní s celým priebehom podujatia, počas dňa občas mrholilo, ale nakoniec účasť bola nad očakávania. Parný vlak, ktorý sme vypravili z Humenného do Sniny a potom späť, bol úplne plný,“ uviedol pre TASR Dominik Drevický zo Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), a. s., ktorý je zároveň predsedom Podvihorlatského železničného spolku.

Išlo v poradí už o 3. ročník podujatia a do Humenného sa podarilo priviesť to najmodernejšie zo slovenských koľajníc a návštevníci mohli vidieť aj kus histórie. Predviedli sa najnovšie železničné súpravy, ale aj parný rušeň Papagáj z Popradu, vyrobený v roku 1951, legendárny motorák Stakčínska strela či rušeň Sergej, preslávený filmom Peacemaker s Georgeom Clooneym. Práve posledný z menovaných rušňov ostáva po dnešku v depe v Humennom. „Je to pre nás výzva, pretože Sergej je momentálne pokazený a nepojazdný, našou úlohou bude dať ho do poriadku,“ konštatoval Drevický.

V Humennom má podľa neho železničná doprava dlhoročnú tradíciu, ktorú sa miestni nadšenci snažia zachovávať aj pre ďalšie generácie, a aj preto sa tu Deň železnice stáva tradíciou. „Dnes prišli do depa všetky vekové kategórie, od starých rodičov až po ich vnúčikov, a asi najväčší záujem bol o parný rušeň Papagáj, ktorý ľudí previezol s Humenného do Sniny a späť. Pozornosť však budilo aj unikátne auto Porsche na železničných kolesách,“ dodal Drevický.

V Humennom sa opäť predstavila aj najmodernejšia poschodová elektrická súprava EPJ 671. ZSSK ich získala celkovo 19 vďaka projektom financovaných z Operačného programu Doprava. Výhľad z poschodia vlaku tak po roku pripomenie úspešnú éru železnice, počas ktorej pred viac ako 20 rokmi tzv. poschoďáky v regióne Humenného premávali často. „Návštevníci mohli vidieť aj ďalšiu zaujímavosť, a to ukážku nakládky vozidiel na autovozeň v priestoroch stanice a vyskúšali si moderný klimatizovaný lôžkový vozeň nasadzovaný v nočných vlakoch z Humenného do Prahy,“ dodal Drevický. Organizátorom podujatia bol Podvihorlatský železničný spolok v spolupráci so ZSSK.