Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Dobrovoľníci vyčistili les v mestskej časti Veľkého Šariša Kanaš

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Predtým vyčistili zastávky, natreli most a vysadili v meste kvety.

Veľký Šariš 11. októbra (TASR) – Zamestnanci radnice vo Veľkom Šariši, mestských organizácií a miestneho pivovaru Šariš v uplynulých dňoch vyčistili les v mestskej časti Kanaš. Predtým vyčistili zastávky, natreli most a vysadili v meste kvety.

"Nadviazali sme na tradíciu, ktorá bola založená komunitnou nadáciou, pivovarom a mestom Veľký Šariš. Ukázalo sa, že má zmysel zapájať sa do jednotlivých dobrovoľníckych aktivít, kde si vieme sami skrášliť naše okolie alebo rozvíjať aktivity, ktoré nám pomáhajú k tomu, aby naše mesto bolo krajšie či ekologickejšie. Aj týmto spôsobom dávame dokopy ľudí, stmeľujeme ľudské vzťahy, zamestnanci úradu a mestských organizácií sa môžu spolu porozprávať a aj vzťahy na pracovisku sú potom lepšie," uviedol primátor mesta Veľký Šariš Viliam Kall s tým, že v podobných aktivitách plánujú pokračovať aj v budúcnosti.

Dobrovoľníci vyzbierali v lese množstvo rôznych odpadkov. "Našli sme toho naozaj dosť. Železo, plasty, sklo, hrnčeky, pneumatiky či vedrá," povedala prednostka mestského úradu Sylvia Hetmánková.

Dobrovoľníci prešli aj novým náučným chodníkom Stráže, ktorý tiež vyčistili. "Vytvorili sme ho pred tromi rokmi a je na ňom desať informačných tabúľ," doplnil Rudolf Najsarek z organizácie Lesy mesta Veľký Šariš.

Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského v Bratislave v spolupráci s radnicou robila v meste workshopy, semináre a rôzne edukačné aktivity.

"Do tejto akcie sa zapojila naša základná škola. Lektori žiakom priblížili faunu, flóru a hovorili im o tom, ako chrániť naše životné prostredie," dodal primátor.