Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Elektrárne na biomasu dostali pokutu za spaľovanie kvalitného dreva

ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Jeden z konateľov spoločnosti Stanislav Legát pre TASR povedal, že o pokute vedia, avšak na riadiacej úrovni spoločnosti sa dohodli, že nebudú problém ich firmy a ÚRSO riešiť cez médiá.

Bardejov 25. mája (TASR) – Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) potvrdil podozrenia Lesoochranárskeho zoskupenia VLK, ktoré tvrdilo, že spoločnosti Bioenergy Bardejov a Bioenergy Topoľčany spaľujú kvalitné drevo napriek tomu, že podľa zákona možno spaľovať iba drevo najnižšej kvality. Vyhlásili to dnes predstavitelia zoskupenia VLK v Bardejove.

Podľa Juraja Lukáča z lesoochranárskeho zoskupenia dostala bardejovská a topoľčianska firma s rovnakým majiteľom pokutu 15.000 a 10.000 eur. Ako povedal, ÚRSO vo svojom rozhodnutí uvádza, že pokutované subjekty klamali o kvalitatívnej triede dreva používaného ako palivo na výrobu elektriny. Úrad fyzickou kontrolou v skladovacích a manipulačných priestoroch subjektov zistil, že na spaľovanie využívali drevo kvalitatívnej triedy III a V, pričom v dokladoch, ktoré tieto spoločnosti predložili úradu uvádzali, že využívajú drevnú hmotu triedy VI, t.j. najmenej kvalitné - palivové drevo.

"Počas kontroly ÚRSO bolo v areáli Bioenergy Bardejov celkovo skladovaných 21.500 metrov kubických dreva, z toho 18.000 metrov kubických dreva bolo kvality triedy III a V a iba 16 percent dreva spĺňalo kvalitu triedy VI, ktorú môžu spaľovať. Bardejovská firma uvádza, že ročne spáli približne 100.000 metrov kubických dreva, na čo dostáva od štátu dotáciu vo výške 5,3 milióna eur. ÚRSO potvrdilo, že 18.000 metrov kubických dreva nespĺňalo podmienky na udelenie tejto dotácie,"
uviedol Lukáč.

Jeden z konateľov spoločnosti Bioenergy Bardejov Stanislav Legát pre TASR povedal, že o pokute vedia, avšak na riadiacej úrovni spoločnosti sa dohodli, že nebudú problém ich firmy a ÚRSO riešiť cez médiá, preto sa k pokute ani k rozhodnutiu nevyjadrí.