Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Prešovský kraj

HANUŠOVCE NAD TOPĽOU: Mesto opravilo malý kaštieľ z eurofondov

Ilustračné foto. Hanušovce nad Topľou, okres Vranou nad Topľou. Foto: TASR/Milan Kapusta

TASR informoval Ján Eštvaník z oddelenia výstavby hanušovskej radnice.

Hanušovce nad Topľou 4. decembra (TASR) – Rekonštrukciu takzvaného malého kaštieľa ukončili v týchto dňoch v Hanušovciach nad Topľou. Historická stavba získala nový šat vďaka eurofondom. TASR informoval Ján Eštvaník z oddelenia výstavby hanušovskej radnice.

Obnova pamiatky, ktorá stála približne 1,2 milióna eur, odštartovala v júli tohto roka. Projekt v réžii radnice riešil stavebnú časť, ale i nákup rôzneho vybavenia pre činnosť Mestského kultúrneho strediska. Organizácia bude sídliť v opravených priestoroch spolu s mestskou knižnicou.

Za získané peniaze mesto opravilo strechu, vonkajšie a vnútorné omietky, vymenilo okná, podlahy, dvere, rozvody elektriny a vody. Nakúpilo tiež novú IT techniku a nábytok. Vo vynovených priestoroch pribudla koncertná a obrazová sála, kancelárie a priestory pre činnosť ďalších mestských organizácií. Stavbu chcú uviesť oficiálne do prevádzky v januári budúceho roka.

Hanušovský malý kaštieľ si dala ešte v roku 1564 postaviť rodina Soósovcov. Jeho podoba sa rokmi menila. Obrannú vežu tu pristavali dodatočne v 18. storočí. Aj strecha objektu mala pôvodne iný tvar. Kaštieľ v minulosti zdobila renesančná atika. Pôvodným prvkom interiéru sú zachované renesančné klenby s ornamentmi. Objekt je ďalej zaujímavý podzemnými priestormi. Ich múry majú hrúbku vyše dva metre.

Východoslovenská pamiatka čakala na opravu dlhé desaťročia. Naposledy tu sídlilo kino a knižnica. Objekt kedysi slúžil aj miestnym žandárom, vojakom na skladové účely a bežným Hanušovčanom na bývanie.