Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Dvojica horolezcov nocovala v masíve Mlynického Soliska

Na snímke vpravo Furkotský štít, vľavo Veľké Solisko vo Vysokých Tatrách, v pozadí Kráľova hoľa v Nízkych Tatrách. Vľavo medzi Veľkým Soliskom a Furkotským štítom je Bystré sedlo, prechod z Furkotskej do Mlynickej doliny. Okružný prechod týmito dolinami sa začína a končí na Štrbskom plese. Foto: TASR/Milan Kapusta

Horolezci v tme pri zostupe zablúdili, disponovali však len jednou čelovou baterkou, a preto sa rozhodli prenocovať v masíve.

Vysoké Tatry 29. septembra (TASR) - Horská záchranná služba (HZS) dnes v ranných hodinách prijala informáciu, že z Mlynického Soliska vo Vysokých Tatrách sa nevrátila dvojica horolezcov. Z HZS informovali, že o pomoc požiadal brat 23-ročnej Slovenky, ktorá spoločne s 25-ročným kamarátom odišla ešte v nedeľu (28.9.) ráno z Chaty pod Soliskom a nebolo možné spojiť sa s nimi ani telefonicky.

Po preverení skutočností požiadalo Operačné stredisko HZS o lokalizáciu mobilných telefónov a do terénu odišla hľadať dvojicu skupina záchranárov HZS zo strediska Vysoké Tatry. Z Predného Soliska zbadali horolezcov na hrebeni a tak k nim postupovali ďalej. Podľa HZS šlo o nezvestné osoby, ktoré pri zostupe v tme zablúdili, disponovali však len jednou čelovou baterkou, a preto sa rozhodli prenocovať v masíve Mlynického Soliska a pokračovať až ráno.

Nepríjemnosťou podľa HZS bolo, že sa obom vybili batérie v mobiloch a nemohli o sebe podať informácie. Horolezci boli bez zranení a spolu so záchranármi HZS zostúpil na Chatu pod Soliskom, odtiaľ sa zviezli lanovkou na Štrbské pleso a následne pokračovali samostatne domov.