Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Horolezec Peter Hámor odchádza na ďalšiu himalájsku expedíciu

Horolezec Peter Hámor, archivné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Popradský horoleze sa najviac obáva presunu lietadlom do Kathmandu a do Lukly.

Poprad 5. marca (TASR) – Popradský horolezec Peter Hámor v piatok 7. marca odchádza na ďalšiu svoju expedíciu Himalayadventure 2014. Jeho cieľom je tentoraz zdolať postupne Island Peak vysoký 6189 metrov, prvýkrát 8013 metrov vysoký vrchol Shisha Pangma a na záver aj najvyšší vrch Himalájí Mount Everest. Jeho spolulezcom na všetkých bodoch bude Rumun Horia Colibasanu a na expedícii na Shisha Pangmu sa zúčastní aj rumunský horolezec Justin Ionescu.

"V rámci aklimatizácie, keďže sa mi osvedčil taký trojtýždňový pobyt vo výškach okolo 5000, 6000 metrov pred expedíciou, je pre mňa ideálnym miestom nepálske údolie Solo Khumbu. Cestou sú nádherné kopce, zároveň dobré na aklimatizáciu, mne z nich najviac vyhovuje práve Islan Peak. Okrem toho, že je dobrá na aklimatizáciu, tak sú z nej aj krásne výhľady na Lhotse, Makalu, Mount Everest, chodí tam množstvo turistov a trekárov," zdôraznil Hámor.

Z údolia Solo Khumbu sa vracia do Kathmandu 26. až 27. marca, bude tam mať istú rezervu kvôli počasiu a odtiaľ je naplánovaný výstup na Shisha Pangma. "Je to nádherná hora, ktorá ako jediná zo všetkých osemtisícoviek leží celá na území Tibetu, je vzdialená asi 11 kilometrov od nepálsko-tibetskej hranice. Je zároveň najnižšou osemtisícovkou a jej názov sa dá preložiť ako Vrchol nad trávnatými planinami. Bude to môj prvý pokus vyliezť na túto horu, podobne ako aj Justinov," doplnil Hámor s tým, že centrálny vrchol sa horolezci pokúsia zdolať čínskou cestou s tzv. Inakiho vrcholovým variantom, bez budovania fixných výškových táborov, umelého kyslíka a výškových nosičov. Pod vrcholom by chceli ostať do 26. apríla, kedy je naplánovaný presun pod Mount Everest. Počas 24 lezeckých dní pod Shisha Pangmou sa chcú čo najlepšie pripraviť na najvyšší vrch Himalájí.



Na horskej stene nocovať nechú

"Na Everest plánujeme vystúpiť zo severu, z tibetskej strany, takže pôjdeme do dedinky Nyalam, ktorá je na ceste do základného tábora. Odtiaľ v priebehu dvoch dní plánujeme dôjsť do veľkého základného tábora pod Mount Everestom, ktorý je vzdialený asi 25 kilometrov od hlavného miesta, odkiaľ sa vyráža na samotné výstupy," dodáva Hámor s tým, že keď bude dobré počasie, hneď vyrazia s Horiom na výstup, ktorý plánujú urobiť v severovýchodnej stene, kde vedie zatiaľ len jedna cesta. Vyliezli ju ruskí horolezci v roku 1996 a napája sa na samotný severovýchodný hrebeň, ktorý je najčastejšie využívaný, je to tzv. čínska cesta. Samotný výstup chcú urobiť čo najrýchlejšie, keďže profil steny nie je vhodný na to, aby tam človek strávil noc.

"Také sú plány, uvidíme, aká bude realita. Cítim sa byť pripravený, som vo forme, teším sa a obávam súčasne. To je taká tréma ako pred ktorýmkoľvek iným športovým výkonom. Pridáva sa však k tomu ešte to, že hory sú nebezpečné. Samozrejme, obavy o to, ako to dopadne, a či bude k nám hora milá, či sa jej zapáčime a pustí nás aj hore aj dole, to uvidíme na mieste," uzavrel Hámor s tým, že najviac z celej expedície sa obáva presunu lietadlom do Kathmandu a do Lukly, kde je jedno z najnebezpečnejších letísk na svete.